GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HGK: Saniranje plinskih instalacija nakon potresa moglo ići brže

HGK: Saniranje plinskih instalacija nakon potresa moglo ići brže
OCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.05.2020 / 10:25
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska gospodarska komora (HGK) zalaže se za liberaliziran sustav ispitivanja plinskih instalacija, smatrajući da bi to moglo ubrzati saniranje instalacija nakon zagrebačkog potresa, odnosno građani ne bi morali čekati da to obavi Gradska plinara Zagreb.

HGK u priopćenju kaže da je zagrebački potres dokazao neprovedivost Zakona o zapaljivim tekućinama i plinovima i to prije svega na štetu građana i tvrtki. Naime, u slučaju potresa i zatvaranja prirodnog plina na glavnom ventilu, a prema Zakonu o zapaljivim tekućinama i plinovima, samo distributer smije puniti instalacije plinom.

"Kada bismo u Hrvatskoj imali liberaliziran sustav ispitivanja instalacija, na područje Zagreba nakon potresa došli bi svi ispitivači iz Hrvatske i u vrlo kratkom roku bi se izvršilo puštanje prirodnog plina. Građani ne bi morali čekati da to obavi Gradska plinara Zagreb, jer to po zakonu nitko drugi ne smije", navodi se u priopćenju HGK.

Budući da na taj problem Udruženje opskrbljivača i distributera plina HGK upozorava više od deset godina, Udruženje je uputilo potpredsjedniku Vlade i ministru graditeljstva i prostornoga uređenja Predragu Štromaru prijedlog da se podzakonskim aktom Zakona o gradnji uredi područje ispitivanja plinskih instalacija i time steknu uvjeti za ukidanje odredbi Zakona o zapaljivim tekućinama i plinovima.

Direktor Gradske plinare Zagreb i zamjenik predsjednika Udruženja opskrbljivača i distributera plina HGK Tomislav Mazal smatra da je situacija u Zagrebu nakon potresa jasno pokazala potrebu za korekcijom postojećih i izradu novih tehničkih propisa kojima bi se jasnije uspostavila podjela dužnosti i odgovornosti za sigurnu uporabu prirodnog plina.

Prema Zakonu o zapaljivim tekućinama i plinovima, od 35 distributera na tržištu prirodnog plina u Hrvatskoj svaki ima svoja pravila za izvođenje i ispitivanje instalacija. S druge strane, prema Zakonu o gradnji instalacija je integralni dio objekta, dakle nije niti imovina niti predmet gospodarskog upravljanja distributera, te ne postoji opravdan razlog da distributer odgovara za tuđu imovinu. Prostor smještaja trošila i samo trošilo imovina su vlasnika objekta, a ne distributera.

"Ujednačavanjem postupanja oko plinskih instalacija sva odgovornost bila bi na vlasniku i plinoinstalateru bez potrebe za uključivanjem operatora kao treće strane. Liberalizacija na tržišnim osnovama omogućit će da građanin ili tvrtka ne moraju tražiti od distributera ispitivanje instalacije koje operator izvodi isključivo po cjeniku nestandardnih usluga odobrenog od HERA-e, već će tu uslugu potražiti na slobodnom tržištu", zaključuje se u HGK-ovom priopćenju.

Tagovi: plinske instalacije, Predrag Štromar, Tomislav Mazal, Gradska plinara Zagreb, Hrvatska gospodarska komora
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte ispod 48 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte ispod 48 dolara
LONDON - Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod 48 dolara, budući da su naznake veće ponude potisnule u drugi plan optimizam da će cjepiva protiv covida 19 pomoći i naftnoj potražnji.
JANAF prvi puta kao punopravni član sudjelovao na konferenciji IAOT-a
KONFERENCIJA
JANAF prvi puta kao punopravni član sudjelovao na konferenciji IAOT-a
ZAGREB - Član Uprave JANAF-a Vladislav Veselica sudjelovao je danas, 26. studenoga 2020. godine na video konferenciji predstavnika društava članica Međunarodnog udruženja naftnih transportera (IAOT).
Primjenom novih softverskih rješenja industrije mogu uštedjeti do 30 milijardi dolara godišnje
RJEŠENJA
Primjenom novih softverskih rješenja industrije mogu uštedjeti do 30 milijardi dolara godišnje
ZAGREB - Univerzalna automatizacija i svijet „odmah spremnih” softverskih komponenti za automatizaciju, učiniti će softver portabilnom imovinom koja će povećati učinkovitost, produktivnost, agilnost i otpornost te održivost industrijskih operacija.
Stabilna kretanja cijena nafte
NAFTA
Stabilna kretanja cijena nafte
ANALIZA - U posljednjih nekoliko tjedana zabilježen je rast cijena sirove nafte. Iako postoji izgledna mogućnost izraženije volatilnosti, niz je faktora koji bi u narednom razdoblju mogli pružiti svojevrsni oslonac stabilnim kretanjima.
Rosneft najavio Putinu početak divovskog arktičkog projekta
VOSTOK OIL
Rosneft najavio Putinu početak divovskog arktičkog projekta

MOSKVA - Ruska naftna tvrtka Rosneft najavila je u srijedu predsjedniku Vladimiru Putinu početak pokretanja "Vostok Oila", divovskog projekta na Arktiku koji bi trebao potaknuti ruski rast.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE