GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HGK: Saniranje plinskih instalacija nakon potresa moglo ići brže

HGK: Saniranje plinskih instalacija nakon potresa moglo ići brže
OCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.05.2020 / 10:25
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska gospodarska komora (HGK) zalaže se za liberaliziran sustav ispitivanja plinskih instalacija, smatrajući da bi to moglo ubrzati saniranje instalacija nakon zagrebačkog potresa, odnosno građani ne bi morali čekati da to obavi Gradska plinara Zagreb.

HGK u priopćenju kaže da je zagrebački potres dokazao neprovedivost Zakona o zapaljivim tekućinama i plinovima i to prije svega na štetu građana i tvrtki. Naime, u slučaju potresa i zatvaranja prirodnog plina na glavnom ventilu, a prema Zakonu o zapaljivim tekućinama i plinovima, samo distributer smije puniti instalacije plinom.

"Kada bismo u Hrvatskoj imali liberaliziran sustav ispitivanja instalacija, na područje Zagreba nakon potresa došli bi svi ispitivači iz Hrvatske i u vrlo kratkom roku bi se izvršilo puštanje prirodnog plina. Građani ne bi morali čekati da to obavi Gradska plinara Zagreb, jer to po zakonu nitko drugi ne smije", navodi se u priopćenju HGK.

Budući da na taj problem Udruženje opskrbljivača i distributera plina HGK upozorava više od deset godina, Udruženje je uputilo potpredsjedniku Vlade i ministru graditeljstva i prostornoga uređenja Predragu Štromaru prijedlog da se podzakonskim aktom Zakona o gradnji uredi područje ispitivanja plinskih instalacija i time steknu uvjeti za ukidanje odredbi Zakona o zapaljivim tekućinama i plinovima.

Direktor Gradske plinare Zagreb i zamjenik predsjednika Udruženja opskrbljivača i distributera plina HGK Tomislav Mazal smatra da je situacija u Zagrebu nakon potresa jasno pokazala potrebu za korekcijom postojećih i izradu novih tehničkih propisa kojima bi se jasnije uspostavila podjela dužnosti i odgovornosti za sigurnu uporabu prirodnog plina.

Prema Zakonu o zapaljivim tekućinama i plinovima, od 35 distributera na tržištu prirodnog plina u Hrvatskoj svaki ima svoja pravila za izvođenje i ispitivanje instalacija. S druge strane, prema Zakonu o gradnji instalacija je integralni dio objekta, dakle nije niti imovina niti predmet gospodarskog upravljanja distributera, te ne postoji opravdan razlog da distributer odgovara za tuđu imovinu. Prostor smještaja trošila i samo trošilo imovina su vlasnika objekta, a ne distributera.

"Ujednačavanjem postupanja oko plinskih instalacija sva odgovornost bila bi na vlasniku i plinoinstalateru bez potrebe za uključivanjem operatora kao treće strane. Liberalizacija na tržišnim osnovama omogućit će da građanin ili tvrtka ne moraju tražiti od distributera ispitivanje instalacije koje operator izvodi isključivo po cjeniku nestandardnih usluga odobrenog od HERA-e, već će tu uslugu potražiti na slobodnom tržištu", zaključuje se u HGK-ovom priopćenju.

Tagovi: plinske instalacije, Predrag Štromar, Tomislav Mazal, Gradska plinara Zagreb, Hrvatska gospodarska komora
PROČITAJ I OVO
Poljska stvara veliku multienergetsku kompaniju
POTEZI
Poljska stvara veliku multienergetsku kompaniju
VARŠAVA - Poljska vlada želi konsolidirati imovinu za proizvodnju nafte i plina pod kontrolom države spajanjem dvije rafinerije i kompanije za proizvodnju prirodnog plina, objavili su u utorak državni dužnosnici.
Cijene nafte pod pritiskom zabrinutosti za globalnu potražnju
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pod pritiskom zabrinutosti za globalnu potražnju
LONDON - Cijene nafte u utorak su na svjetskim tržištima skliznule prema 42 dolara jer trgovce brine da bi nova ograničenja u SAD-u i Aziji mogla ugroziti oporavak globalne potražnje, i to baš kada se vodeći proizvođači spremaju povećati proizvodnju.
Međudržavno povjerenstvo za NE Krško potvrdilo treću reviziju programa zbrinjavanja RAO
NUKLEARKA
Međudržavno povjerenstvo za NE Krško potvrdilo treću reviziju programa zbrinjavanja RAO
ZAGREB - Međudržavno povjerenstvo za praćenje provođenja Ugovora između vlada Hrvatske i Slovenije o uređenju statusnih i drugih pravnih odnosa u vezi ulaganja, korištenja i razgradnje Nuklearne elektrane Krško u utorak je u Zagrebu potvrdilo treću reviziju programa razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada.
MOL otkrio plin i kondenzate u bloku TAL u Pakistanu
OTKRIĆA
MOL otkrio plin i kondenzate u bloku TAL u Pakistanu
BUDIMPEŠTA - MOL je kao operater bloka TAL u Pakistanu otkrio nova nalazišta plina i kondenzata. Ovo predstavlja trinaesto otkriće tvrtke u Pakistanu i deseto otkriće na bloku TAL.
Britanska Vlada financira istraživanje eko nuklearne tehnologije
INOVACIJE
Britanska Vlada financira istraživanje eko nuklearne tehnologije
LONDON - Britanska vlada najavila je ulaganje od 40 milijuna funti za razvoj nove generacije tehnologije nuklearne energije i stvaranje novih, "zelenih" radnih mjesta uz pomoć ekološki prihvatljivih, manjih nuklearnih postrojenja, piše portal power.technology.com.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE