GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HEP Toplinarstvo u Osijeku provodi EU projekt vrijedan 79 milijuna kuna

HEP Toplinarstvo u Osijeku provodi EU projekt vrijedan 79 milijuna kuna
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.11.2021 / 15:51
Autor: SEEbiz / H
OSIJEK - HEP-Toplinarstvo predstavilo je u četvrtak projekt "Zamjena spojnog vrelovoda od TE-TO Osijek do toplane Pogona Osijek", ukupno vrijedan 78,91 milijun kuna od čega je 46,01 milijuna kuna bespovratna novca iz Europskog fonda za regionalni razvoj, izvijestili su iz HEP-a.

Zamjenom tog spojnog vrelovoda, duljine 4,4 kilometra, povećat će se učinkovitost toplinskog sustava grada Osijeka i pouzdanost opskrbe za oko 11.500 kupaca priključenih na vrelovodnu mrežu, istaknuto je na predstavljanju projekta, koji će završiti 2023. godine.

Postojeći spojni vrelovod od Termoelektrane-toplane Osijek do toplane Pogona Osijek, promjera 550 milimetara, položen je 1987. godine. S ciljem nastavka uspješnog obavljanja distribucije toplinske energije u gradu Osijeku, HEP-Toplinarstvo će zamijeniti postojeći spojni vrelovod novim i modernijim, promjera 800 milimetara. Na taj će se način povećati sigurnost opskrbe krajnjih kupaca toplinskom energijom te omogućiti daljnji razvoj vrelovodne mreže na području grada Osijeka, ističu iz HEP-a.

Od ukupno 4,4 kilometara spojnog vrelovoda, u ovoj će se godini zamijeniti 300 metara. U 2022. godini zamijenit će se 3,5 kilometara, a preostalih 535 metara tijekom 2023. godine, kada projekt i završava, najavljuju iz HEP-a.

Po podatcima koje iznose, završetkom projekta smanjit će se gubici u distribuciji toplinske energije sa 7,66 posto na 6,58 posto, što će dovesti do uštede primarnog goriva u proizvodnji toplinske energije u Osijeku od 6.151 megavatsati (MWh), te posljedično smanjenja emisije ugljičnog dioksida u iznosu 4.378 tona godišnje.

Predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić istaknuo je kako HEP kontinuirano ulaže u kvalitetu osječkog centralnog toplinskog sustava i sigurnost opskrbe kupaca toplinskom energijom.

"Tako na lokaciji TE-TO Osijek planiramo izgraditi novo visokoučinkovito kombi-kogeneracijsko postrojenje, vrijedno više od 500 milijuna kuna. U Termoelektrani-toplani u realizaciji i planu imamo i više drugih projekata, ukupne vrijednosti oko 180 milijuna kuna", rekao je Barbarić.

Osijek je, nastavlja, primjer intenzivne realizacije obnovljivog scenarija razvoja HEP-a.

"Na području grada imamo 22 ELEN punionice za električna vozila i pet sunčanih elektrana instaliranih na krovovima naših poslovnih objekata", naglasio je Barbarić.

Svi ti projekti, kako je rekao, od velikog su značaja za građane i gospodarstvo, ali i za globalne klimatske ciljeve, uključujući i projekt zamjene spojnog vrelovoda, a ostvaruju se zahvaljujući snažnoj sinergiji Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije, HEP-a i Vlade.

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić istaknuo je kako je zamjena spojnog vrelovoda od Termoelektrane toplane Osijek do toplane Pogona Osijek jedan od šest strateških projekata unutar Urbane aglomeracije Osijek, koji zajedno vrijede oko 290 milijuna kuna te značajno podižu komunalni standard i kvalitetu života građana.

"Realizacijom ove investicije građani i gospodarski subjekti Osijeka dobit će pouzdan i energetski učinkovit toplinski sustav u Osijeku, kao i mogućnost njegovog daljnjeg razvoja, uz još čišći i zdraviji okoliš. Ovo je tek jedan u nizu velikih strateških projekata koji se trenutačno provode na području grada Osijeka, ukupne vrijednosti preko milijardu kuna, a u pripremi su i novi koji premašuju dvije milijarde kuna, čime Osijek jasno potvrđuje svoju ulogu kao pokretača urbanoga i gospodarskog razvoja ove regije", naglasio je Radić.

Tagovi: HEP Toplinarstvo, Osijek, Frane Barbarić, Ivan Radić
PROČITAJ I OVO
OPEC smanjuje proizvodnju nafte kako bi suzbio rast cijena
ODLUKE
OPEC smanjuje proizvodnju nafte kako bi suzbio rast cijena
BEČ - Skupina zemalja izvoznica nafte OPEC Plus, među kojima je i Rusija, odlučila je danas smanjiti proizvodnju nafte i tako utjecati na rast cijena, što bi moglo zadati još jedan udarac globalnoj ekonomiji i povećati cijene goriva na crpkama diljem svijeta.
Snabdevanje naftom nece biti prekinuto uprkos sankcija EU
SRBIJA
Snabdevanje naftom nece biti prekinuto uprkos sankcija EU
BEOGRAD – Ministarastvu rudarstva i energetike od ranije je poznato da posle 1. novembar ove godine neće biti moguće snabdevanje ruskom naftom i zato će se domaća rafinerija i naftne kompanije, nakon tog datuma, snabdevati sa slobodnog tržišta, rečeno je Tanjugu u resornom ministarstvu.
Gazprom tvrdi da opet pušta plin preko Austrije
PLIN
Gazprom tvrdi da opet pušta plin preko Austrije
MOSKVA - Ruski energetski div Gazprom rekao je danas da će obnoviti isporuke plina preko Austrije, uglavnom u Italiju pošto je postigao dogovor o regulatornim izmjenama s Austrijom.
Želite li uštedjeti na grijanju očistite radijatore
GRIJANJE
Želite li uštedjeti na grijanju očistite radijatore
BERLIN - Prašina koja se tjednima ili mjesecima skuplja na radijatorima smanjuje širenje topline, a to istodobno povećava troškove grijanja.
Cijene nafte porasle prema 91 dolar, trgovci čekaju vijesti o opskrbi
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 91 dolar, trgovci čekaju vijesti o opskrbi
LONDON - Cijene nafte porasle su u utorak prema 91 dolar, poduprte signalima da bi vodeći proizvođači mogli znatno smanjiti opskrbu, a oslonac su im bile i ocjene o snažnoj potražnji i skoro stupanje na snagu sankcija na rusku naftu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE