GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HEP Toplinarstvo u Osijeku provodi EU projekt vrijedan 79 milijuna kuna

HEP Toplinarstvo u Osijeku provodi EU projekt vrijedan 79 milijuna kuna
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.11.2021 / 15:51
Autor: SEEbiz / H
OSIJEK - HEP-Toplinarstvo predstavilo je u četvrtak projekt "Zamjena spojnog vrelovoda od TE-TO Osijek do toplane Pogona Osijek", ukupno vrijedan 78,91 milijun kuna od čega je 46,01 milijuna kuna bespovratna novca iz Europskog fonda za regionalni razvoj, izvijestili su iz HEP-a.

Zamjenom tog spojnog vrelovoda, duljine 4,4 kilometra, povećat će se učinkovitost toplinskog sustava grada Osijeka i pouzdanost opskrbe za oko 11.500 kupaca priključenih na vrelovodnu mrežu, istaknuto je na predstavljanju projekta, koji će završiti 2023. godine.

Postojeći spojni vrelovod od Termoelektrane-toplane Osijek do toplane Pogona Osijek, promjera 550 milimetara, položen je 1987. godine. S ciljem nastavka uspješnog obavljanja distribucije toplinske energije u gradu Osijeku, HEP-Toplinarstvo će zamijeniti postojeći spojni vrelovod novim i modernijim, promjera 800 milimetara. Na taj će se način povećati sigurnost opskrbe krajnjih kupaca toplinskom energijom te omogućiti daljnji razvoj vrelovodne mreže na području grada Osijeka, ističu iz HEP-a.

Od ukupno 4,4 kilometara spojnog vrelovoda, u ovoj će se godini zamijeniti 300 metara. U 2022. godini zamijenit će se 3,5 kilometara, a preostalih 535 metara tijekom 2023. godine, kada projekt i završava, najavljuju iz HEP-a.

Po podatcima koje iznose, završetkom projekta smanjit će se gubici u distribuciji toplinske energije sa 7,66 posto na 6,58 posto, što će dovesti do uštede primarnog goriva u proizvodnji toplinske energije u Osijeku od 6.151 megavatsati (MWh), te posljedično smanjenja emisije ugljičnog dioksida u iznosu 4.378 tona godišnje.

Predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić istaknuo je kako HEP kontinuirano ulaže u kvalitetu osječkog centralnog toplinskog sustava i sigurnost opskrbe kupaca toplinskom energijom.

"Tako na lokaciji TE-TO Osijek planiramo izgraditi novo visokoučinkovito kombi-kogeneracijsko postrojenje, vrijedno više od 500 milijuna kuna. U Termoelektrani-toplani u realizaciji i planu imamo i više drugih projekata, ukupne vrijednosti oko 180 milijuna kuna", rekao je Barbarić.

Osijek je, nastavlja, primjer intenzivne realizacije obnovljivog scenarija razvoja HEP-a.

"Na području grada imamo 22 ELEN punionice za električna vozila i pet sunčanih elektrana instaliranih na krovovima naših poslovnih objekata", naglasio je Barbarić.

Svi ti projekti, kako je rekao, od velikog su značaja za građane i gospodarstvo, ali i za globalne klimatske ciljeve, uključujući i projekt zamjene spojnog vrelovoda, a ostvaruju se zahvaljujući snažnoj sinergiji Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije, HEP-a i Vlade.

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić istaknuo je kako je zamjena spojnog vrelovoda od Termoelektrane toplane Osijek do toplane Pogona Osijek jedan od šest strateških projekata unutar Urbane aglomeracije Osijek, koji zajedno vrijede oko 290 milijuna kuna te značajno podižu komunalni standard i kvalitetu života građana.

"Realizacijom ove investicije građani i gospodarski subjekti Osijeka dobit će pouzdan i energetski učinkovit toplinski sustav u Osijeku, kao i mogućnost njegovog daljnjeg razvoja, uz još čišći i zdraviji okoliš. Ovo je tek jedan u nizu velikih strateških projekata koji se trenutačno provode na području grada Osijeka, ukupne vrijednosti preko milijardu kuna, a u pripremi su i novi koji premašuju dvije milijarde kuna, čime Osijek jasno potvrđuje svoju ulogu kao pokretača urbanoga i gospodarskog razvoja ove regije", naglasio je Radić.

Tagovi: HEP Toplinarstvo, Osijek, Frane Barbarić, Ivan Radić
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte porasle prema 72 dolara, OPEC+ ne isključuje mogućnost manje opskrbe
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 72 dolara, OPEC+ ne isključuje mogućnost manje opskrbe
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 72 dolara nakon poruke vodećih proizvođača da će u kratkom roku smanjiti opskrbu ako se potražnja uruši zbog ograničenja kojima vlade suzbijaju širenje omikrona.
Vodeći proizvođači nafte povećavaju opskrbu unatoč omikronu
NAFTA
Vodeći proizvođači nafte povećavaju opskrbu unatoč omikronu
LONDON - Organizacija zemalja-izvoznica nafte i njezini saveznici odlučili su nastaviti s planiranim povećanjem opskrbe na početku iduće godine unatoč bojaznim da bi nafta iz strateških rezervi i nova varijanta koronavirusa mogli naškoditi potražnji.
Ćorić: Uredba o najvišim cijenama goriva od idućeg utorka više neće imati smisla
PORUKE
Ćorić: Uredba o najvišim cijenama goriva od idućeg utorka više neće imati smisla
ZAGREB - Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u petak je demantirao izjave o tome da bi cijene goriva ovog tjedna bile niže bez Vladine Uredbe o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, no vjeruje da od sljedećeg utorka ta uredba više neće imati smisla i u skladu s tim će se povući određeni koraci.
Prodavači goriva u Britaniji neopravdano podižu cijene
GORIVO
Prodavači goriva u Britaniji neopravdano podižu cijene
LONDON - Trgovci na malo u Britaniji i dalje dižu cijene goriva iako bi ih zapravo trebali snižavati s obzirom na uštede na veleprodajnim cijenama nafte, upozorila je služba za pomoć na cesti RAC Motoring Services.
Ćorić: Situacija po pitanju struje i plina za kućanstva u Hrvatskoj pod kontrolom
ENERGENTI
Ćorić: Situacija po pitanju struje i plina za kućanstva u Hrvatskoj pod kontrolom
ZAGREB - Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić na sastanku Vijeća ministara za energetiku kazao je da Hrvatska podržava zajedničke napore u EU da se situacija u energetskom sektoru riješi kroz postojeće mehanizme kako bi se postigla njegova otpornost, napomenuvši i da je situacija za kućanstva po pitanju električne energije i plina u Hrvatskoj još uvijek stabilna i pod kontrolom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE