GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HEP: Popis kupaca za otpis potraživanja na temelju podataka Stožera civilne zaštite

HEP: Popis kupaca za otpis potraživanja na temelju podataka Stožera civilne zaštite
OTPIS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.01.2021 / 20:09
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Skupština HEP-a u ponedjeljak je, u skladu sa zaključkom Vlade, donijela odluku o otpisu potraživanja za energiju kupaca na potresom pogođenim područjima, a popis kupaca HEP će utvrditi na temelju podataka o oštećenim objektima koje će dobiti od Stožera civilne zaštite RH.

U skladu sa zaključkom Vlade, Skupština HEP-a je danas donijela odluku o otpisu potraživanja za energiju kupaca na potresom pogođenim područjima, a koju će operativno provesti društva HEP grupe, priopćeno je iz HEP-a.

HEP će krajnjim kupcima kategorije kućanstvo na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije, čiji su objekti pretrpjeli štetu, kao posljedicu serije potresa od 28. prosinca 2020. godine, otpisati sva potraživanja vezana za isporučenu energiju te druga potraživanja u visini jedinstvenog računa za isporučenu energiju s pripadajućim naknadama za siječanj, veljaču i ožujak 2021. godine.

Popis kupaca HEP će utvrditi na temelju podataka o oštećenim objektima koje će dobiti od Stožera civilne zaštite RH, navodi se u priopćenju.

Za navedene objekte otpisat će se potraživanja u vezi s premještanjem priključaka na elektroenergetsku mrežu zamjenskih objekata na privremeni smještaj (kontejner, mobilna ili kamp kućica, pomoćni objekt na istoj lokaciji), uključujući izgradnju novog priključka na istoj lokaciji te kasnije premještanje priključka za potrebe napajanja obnovljenog, odnosno novog objekta.

Krajnjim kupcima kategorije kućanstvo čiji su objekti pretrpjeli štetu, a čiji je opskrbljivač HEP Elektra ili HEP Opskrba otpisat će se ukupan iznos računa za električnu energiju, a kupcima čiji je opskrbljivač netko drugo društvo izvan HEP grupe, neće se naplatiti dio računa koji se odnosi na naknadu za distribuciju i prijenos električne energije, ističu iz HEP-a.

I HEP Toplinarstvo će otpisati potraživanja navedenih kupaca kategorije kućanstvo za isporučenu toplinsku energiju u iznosu jedinstvenih računa, također za siječanj, veljaču i ožujak 2021. godine, zaključuje se u priopćenju HEP-a.

Vlada je na današnjoj sjednici zaključkom obvezala HEP da stanovnike na potresom stradalim područjima čiji su objekti oštećeni, oslobodi plaćanja struje za siječanj, veljaču i ožujak, kao i plaćanja premještanja priključka s oštećenih objekata na privremene, te kasnijeg premještanja na nove odnosno obnovljene objekte. HEP će kroz svoja povezana društva krajnje kupce iz kategorije kućanstvo, čiji su objekti također pretrpjeli štetu, a koji kupuju plin i toplinsku energiju od povezanih društava HEP-a otpisati potraživanja u iznosu jedinstvenih računa za siječanj, veljaču i ožujak.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u izjavi nakon sjednice Vlade najavio je kako će Stožer civilne zaštite sutra odlukom jasno definirati na koje će se jedinice lokalne samouprave na potresom pogođenim područjima odnositi zaključak o otpisu potraživanja za struju i u tim jedinicama lokalne samouprave to će vrijediti za sva kućanstva.

Uz napomenu kako Vlada može utjecati na postupanje HEP-a, koji je u državnom vlasništvu, Ćorić je rekao kako se apelira i na druge opskrbljivače da i oni, ako je moguće, idu u smjeru otpisa potraživanja za električnu energiju na potresom pogođenim područjima. U vezi toga se čuo i s čelnim ljudima tih opskrbljivača, ali kaže kako će se vidjeti što će oni odlučiti "s obzirom da je riječ o podružnicama stranih firmi".

Po podacima koje je iznio, na području cijele Sisačko-moslavačke županije rade četiri opskrbljivača električnom energijom, uključujući i HEP, a na područjima pogođenih potresom njih tri.

Tagovi: Hrvatska elektroprivreda, iskapčanja struje, Sisačko-moslavačka županija, potres u Petrinji
PROČITAJ I OVO
Može li EU izdržati bez ruskog dizela?
DIZEL
Može li EU izdržati bez ruskog dizela?
MOSKVA - EU je već obustavio uvoz ruske nafte. Ali obustava uvoza i naftnih derivata kao što je dizel će i Europi zadati više problema. Svakome je jasno da zapravo i iz Turske ili Indije kupujemo ruski dizel.
Nafta iznad 80 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta iznad 80 dolara
LONDON - Nafta je na početku novog tjedna stabilizirana iznad razine od 80 dolara, a najviše brine moguće ograničenje potrošnje goriva.
HGK: Kašnjenje i nedostatak regulative za OIE usporava investicije
OIE
HGK: Kašnjenje i nedostatak regulative za OIE usporava investicije
ZAGREB - Udruženje obnovljivih izvora energije Hrvatske gospodarske komore upozorava da je od dvije tisuće megavata (MW) kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora koje Hrvatska treba ispuniti prema programu OIE do 2023., ostvareno tek 107,5 MW, a razlogom drži zakašnjelu i nepotpunu regulativu.
MOL planira prodati benzinske postaje u Sloveniji
PLANOVI
MOL planira prodati benzinske postaje u Sloveniji
LJUBLJANA - Mađarska naftna kompanija Mol uskoro bi trebala početi prodavati neke od ukupno 53 benzinskih postaja koje kontrolira u Sloveniji, neslužbeno doznaje ljubljanski Dnevnik.
Dekanić: Hrvatska ima izvrsnu opskrbu naftom, ne bi trebalo biti problema
ANALITIČARI
Dekanić: Hrvatska ima izvrsnu opskrbu naftom, ne bi trebalo biti problema
ZAGREB - Europska zabrana uvoza rafiniranih naftnih proizvoda iz Rusije kao što su dizel i benzin stupila je danas na snagu, prenose europski mediji. Energetski stručnjak Igor Dekanić u središnjem Dnevniku HTV-a rekao je kako Hrvatska nema lošu poziciju te kako ne bi smjelo biti problema u opskrbi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE