GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Chevron planira odustati od vađenja nafte u Sjevernom moru

Chevron planira odustati od vađenja nafte u Sjevernom moru
PLANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.05.2024 / 08:24
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Američki naftni div Chevron planira prestati crpiti naftu u Sjevernom moru. U tom svjetlu, među ostalim, najavljuje prodaju svog vlasničkog udjela u najvećem naftnom polju u britanskom dijelu mora koje se nalazi u blizini Shetlandskog otočja.

Treći najveći proizvođač nafte u svijetu, koji je šezdesetih godina prošlog stoljeća bio među prvim naftnim kompanijama koje su započele bušenje nafte u Sjevernom moru, smanjio je svoju proizvodnju i istraživačke aktivnosti već 2019. godine, objavila je francuska novinska agencija AFP.

Kao dio trenutnih planova, planira prodati svoja naftna polja, uključujući 19,4% udjela u naftnom polju Clair zapadno od Shetlandskih otoka. To je najveće polje u britanskom Sjevernom moru, kojim upravlja britanski energetski div BP, a proizvodi oko 120.000 barela nafte od 159 litara dnevno.

Na prodaju su također navedeni udjeli u naftnom terminalu Sullom Voe, također na Shetlandskim otocima, kojim upravlja energetska kompanija EnQuest, kao i naftovod Ninian i naftovod SIRGE.

Prema tvrtki, odluka o napuštanju aktivnosti vađenja nafte u Sjevernom moru donesena je nakon pregleda cjelokupnog portfelja imovine i želje da se u budućnosti uglavnom fokusiraju na novije projekte.

"Dio Chevronove strategije održavanja ulaganja u tradicionalne i nove izvore energije su i redoviti pregledi portfelja naših globalnih ulaganja, na temelju kojih procjenjujemo jesu li i dalje strateški i konkurentni", istaknuo je glasnogovornik tvrtke.

Prema očekivanjima u tvrtki, proces prodaje vlasničkih udjela trajat će nekoliko mjeseci, a u tom će se razdoblju odlučiti hoće li se prodaja završiti ili ne.

Tagovi: CHEVRON, NAFTA, SJEVERNO MORE
PROČITAJ I OVO
Rusija u svibnju pretekla SAD kao najveći dobavljač LNG-a Europi
LNG
Rusija u svibnju pretekla SAD kao najveći dobavljač LNG-a Europi
LONDON - Dok Rusija nastavlja ploviti kroz mnoštvo sankcija koje su nametnuli Ukrajina i zapadni saveznici, europski uvoz plina iz Rusije nadmašio je opskrbu iz SAD-a. Ovo je bio prvi put da je Rusija pretekla SAD kao najveći dobavljač plina u Europi u gotovo dvije godine.
Cijenu električne energije u Crnoj Gori će diktirati tržište
STRUJA
Cijenu električne energije u Crnoj Gori će diktirati tržište
PODGORICA - Na crnogorskoj burzi sada je registrirano 27 sudionika - prodavatelja ili kupaca, među kojima su većina energetskih kompanija, velikih trgovaca - opskrbljivača ili velikih potrošača električne energije.
Njemačka službeno odustala od projekta VE Hrgud
ODUSTAJANJE
Njemačka službeno odustala od projekta VE Hrgud

BANJA LUKA - Stigla je službena obavijest da se Njemačka povlači iz financiranja vjetroelektrane Hrgud kod Berkovića. 

Za generalnog direktora EPS-a imenovan Dušan Živković
KARIJERE
Za generalnog direktora EPS-a imenovan Dušan Živković
BEOGRAD - Nadzorni odbor Akcionarskog društva Elektroprivreda Srbije (EPS) imenovao je Dušana Živkovića za generalnog direktora kompanije, saopštio je danas EPS.
Ima li Slovenija doista najviše cijene struje u Europi?
STRUJA
Ima li Slovenija doista najviše cijene struje u Europi?
LJUBLJANA - Dnevna burzovna cijena struje u Sloveniji u utorak je bila najviša u EU, 115 eura po megavat satu. Operator sustava prijenosne mreže Eles ističe da dnevne oscilacije burzovnih cijena nemaju utjecaja na konačne cijene za kupce kućanstva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE