GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grčki IPTO planira akvizicije u Crnoj Gori, Srbiji i Sjevernoj Makedoniji

Grčki IPTO planira akvizicije u Crnoj Gori, Srbiji i Sjevernoj Makedoniji
AKVIZICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.12.2023 / 08:36
Autor: SEEbiz
PODGORICA - Grčki državni operator prenosnog sistema električne energije IPTO namerava da proširi svoje prisustvo na Balkanu i u širem regionu Jugoistočne Evrope.

Predsjednik i generalni direktor Manos Manusakis izjavio je nedavno na OT Forumu da se već vode pregovori da IPTO, poznat i po grčkom akronimu Admie, kupi udele u operatorima prenosnog sistema – TSO-ovima susednih zemalja, prenosi portal Balkan Green Energy News.

Prespanski sporazum iz 2018. između Grčke i Sjeverne Makedonije je osnova za potencijalni ulazak grčke kompanije, a mogućnost da se zapadnobalkanske države pridruže Evropskoj uniji takođe otvara nove prilike.

Manusakis obećava obostranu korist svakom operatoru koji bude želio saradnju, uz tvrdnju da IPTO ima veliku kapitalnu bazu i zdrave finansije kojima može da pruži podršku u energetskoj tranziciji i investicijama u mrežu i interkonekcije u regionu. Među zemljama u čijim TSO-ovima bi kompanija koju vodi kupila udjele izdvojio je Sjevernu Makedoniju, Srbiju i Crnu Goru.

Između IPTO-a i sjevernomakedonskog operatora MEPSO već su vođeni pregovori, ali vlada u Skoplju nije voljna da proda dio svog TSO-a stranim investitorima. To je strateška kompanija koja može uticati u određenoj mjeri na bezbjednost zemlje, pa treba da ostane pod kontrolom vlade, izjavio je ranije ministar ekonomije Krešnik Bekteši.

IPTO je u junu postigao sporazum o stupanju na čelo projekta EuroAsia Interconnector za podmorsku elektroenergetsku vezu kapaciteta dva gigavata između Grčke, Kipra i Izraela. U međuvremenu su o uključivanju u tu investiciju memorandume o razumijevanju potpisali i kiparska vlada i državna kompanija TAQA (Abu Dhabi National Energy Co.) iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Osim toga, projekat je promijenio ime u Great Sea Interconnector. Očekuje se da će izgradnja početi sledeće godine. IPTO je u komunikaciji i sa investitorima iz Izraela i drugdje sa Bliskog istoka koji su izrazili interesovanje da učestvuju. Njihovo pridruživanje bi bilo viđeno kao posebno korisno, budući da bi tako bila poslata poruka da je riječ o pravom međunarodnom projektu koji bi doneo koristi na mnogo širem planu od tri zemlje koje obuhvata.

Manusakis je otkrio da su se kompaniji IPTO u poslednje vrijeme obratili i investicioni fondovi iz Sjedinjenih Država i drugih krajeva sveta zainteresovani da postanu suvlasnici.

Great Sea Interconnector je za Grčku jedan od glavnih projekata koji bi joj omogućili da postane energetsko čvorište u širem području. Cilj je da se omogući protok zelene energije iz Sjeverne Afrike i sa Bliskog istoka u Grčku i dalje do Centralne Evrope, kroz takozvani vertikalni koridor. IPTO upravo zato traži mogućnosti za partnerstva, uključujući na Zapadnom Balkanu.

Potpredsjednik IPTO-a Joanis Margaris izjavio je ranije da interkonekcije sa Sjevernom Afrikom i Bliskim istokom imaju smisla jedino ukoliko ta električna energija može da stigne do Centralne Evrope.

Pored toga, Grčka i njeni susjedi pojačavaju prekogranične kapacitete. Ove godine je radi povećavanja međusobne razmjene pušten u rad dalekovod od 400 kilovolti od Nee Sante preko bugarske granice do Marice.

U okviru desetogodišnjeg plana razvoja, IPTO posebno gura podizanje kapaciteta ka Italiji sa 500 megavata na 1,5 gigavata. Planira da pre kraja decenije uspostavi dodatnu vezu sa Albanijom, kojom bi tok povećao za bar dvije stotine megavata.

Nedavno je takođe pregovarao sa turskim pandanom TEİAŞ da do 2029. izgrade dalekovod od 400 kilovolti kojim bi ukupnu snagu na granici povećali za 600 megavata.

Treba pomenuti i dva privatna projekta podvodnih kablova koji bi išli do Egipta. IPTO je ove godine krenuo u ekskluzivne pregovore o ulasku u jedan, GREGY, sa udjelom od 33,3 odsto. Druga potencijalna investicija je nazvana Greece-Africa Power Interconnector (GAP).

Tagovi: IPTO, energetika, makedonija, crna gora, srbija
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE