GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gorivo od sutra znatnije poskupljuje

Gorivo od sutra znatnije poskupljuje
CIJENE GORIVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.01.2023 / 11:12
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Vlada je u ponedjeljak na telefonskoj sjednici odredila nove cijene goriva te će se od sutra osnovni benzin eurosuper 95 prodavati za najviše 1,41 euro (10,62 kune) po litri, a dizel za 1,51 euro (11,38 kuna).

U slučaju osnovnog benzinskog goriva radi se o povećanju cijene za sedam eurocenti po litri, a dizelskog pet eurocenti.

Plavi dizel stajat će od utorka 1,01 euro po litri, odnosno 7,61 kunu i tu se također radi o povećanju od pet eurocenti, dok je UNP za spremnike skuplji osam eurocenti nego prošla dva tjedna i stajat će 1,38 eura po kilogramu, odnosno 10,40 kuna.

UNP za boce sljedeća će dva tjedna stajati 1,95 eura ili 14,69 kuna, a što je povećanje od osam eurocenti.

Da nema mjera Vlade te da se maloprodajne cijene u potpunosti slobodno formiraju na nivou premija energetskih subjekata prije prve uredbe, iznosile bi 1,63 eura po litri ili 12,32 kuna za benzinsko gorivo, 1,76 eura ili 13,29 kuna za dizelsko gorivo, a 1,13 eura odnosno 8,52 kune za plavi dizel, kažu u Vladi.

Nadalje cijena za UNP spremnike bila bi 1,63 eura kg ili 12,28 kuna, a za UNP boce 2,26 eura tj. 17,02 kune.

Uredba stupa na snagu prvoga dana od dana objave, a novi režim cijena vrijedit će za sljedeće 14-dnevno razdoblje, izvijestila je Vlada.

Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata sukladna je formuli po kojoj se najviše maloprodajne cijene računaju prema osnovnoj cijeni fosilnog goriva u prethodnom 14 dnevnom razdoblju, s ograničenom maržom od 0,0995 eura (0,75 kn/l) za dizelsko i benzinsko gorivo, te 0,0531 EUR/l (0,40 kuna) za plavi dizel, a u iznosu 0,8229 eura/kg (6,20 kn/kg) smjesa propan – butan za boce, odnosno 0,3716 eura/kg (2,80 kune/kg) za velike spremnike.

Tagovi: gorivo, cijene goriva, eurodizel, dizel, benzin
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE