GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Goldman Sachs: Cijene plina u Europi dodatno će pasti

Goldman Sachs: Cijene plina u Europi dodatno će pasti
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.11.2022 / 07:58
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Goldman Sachs predviđa da će europske cijene prirodnog plina pasti za oko 30% u nadolazećim mjesecima jer će nacije privremeno steći prednost u pitanjima opskrbe.

Nizozemski Title Transfer Facility (TTF) glavno je europsko mjerilo za cijene prirodnog plina. U utorak se trgovalo oko 120 eura po megavat satu. Ali Goldman Sachs očekuje da će ta referentna vrijednost pasti na 85 eura po megavat satu u prvom tromjesečju 2023., prema istraživačkoj bilješci objavljenoj prošlog tjedna.

To bi označilo značajnu promjenu u odnosu na razine zabilježene u kolovozu. U to vrijeme, ruska ničim izazvana invazija na Ukrajinu i naknadni pritisci na europsku energetsku mješavinu gurnuli su cijene na povijesne brojke - iznad 340 eura po megavat satu.

Nedavno zahlađenje cijena plina proizašlo je iz nekoliko čimbenika: europsko skladište plina je u osnovi puno za ovu zimsku sezonu; temperature ove jeseni bile su blaže od očekivanih, čime je odgođen početak razdoblja intenzivnog korištenja; a postoji i prevelika ponuda ukapljenog prirodnog plina (LNG).

Nedavna izvješća ukazala su na oko 60 brodova koji čekaju iskrcaj LNG tereta u Europi. Neke od ovih pošiljki kupljene su tijekom ljeta i upravo stižu jer se skladište popunjava. Doista, najnoviji podaci koje je prikupila industrijska grupa Gas Infrastructure Europe pokazuju da je razina skladišta u Europi 94%.

Unatoč optimizmu u pogledu nižih cijena plina u kratkom roku, što bi moglo donekle ublažiti krizu troškova života, postoji veliki pritisak na europske čelnike da osiguraju opskrbu u srednjem roku.

"Naš robni tim predviđa daljnji pad na 85 eura u prvom tromjesečju prije naglog porasta sljedećeg ljeta kako se razine skladišta ponovno izgrade", rekli su analitičari Goldman Sachsa u bilješci istraživanja. Njihove prognoze ukazuju na porast cijena na nešto ispod 250 eura po megavat satu do kraja srpnja.

Očekuje se da će cijene prirodnog plina porasti nakon prva tri mjeseca 2023. zbog nekoliko čimbenika.

Fatih Birol, izvršni direktor Međunarodne agencije za energiju, rekao je Julianni Tatelbaum iz CNBC-a u petak da će se samo vrlo mala količina novog LNG-a pojaviti na tržištu sljedeće godine. “Ako se kinesko gospodarstvo oporavi, iduće bi se godine uvoz LNG-a iz Kine mogao povećati zajedno s Europom”, rekao je.

Kina je bila najveći svjetski uvoznik LNG-a 2021., prema američkoj Upravi za energetske informacije. Međutim, zbog svoje stroge politike vezane uz Covid-19, kinesko gospodarstvo moralo se suočiti s brojnim karantinama koje su usporile rast. Svaka promjena u ovom političkom pristupu povećala bi potražnju za LNG-om i povisila cijene i za europske kupce.

Tagovi: Goldman Sachs, Title Transfer Facility, Cijene plina u Europi, cijene plina, LNG plin
PROČITAJ I OVO
Siemens Energy se vratio profitabilnosti
U PLUSU
Siemens Energy se vratio profitabilnosti
BERLIN - Njemački energetski div Siemens Energy u drugom je tromjesečju tekuće poslovne godine, koja je za tvrtku završila u ožujku, ostvario neto dobit od 108 milijuna eura, nakon što je godinu prije zabilježio gubitak od 189 milijuna eura, sažeti su poslovni podaci, prenosi njemačka novinska agencija dpa.
Milatić: Može se očekivati daljnje sniženje cijene plina
PLIN
Milatić: Može se očekivati daljnje sniženje cijene plina
OPATIJA - Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Ivo Milatić na 39. Međunarodnom znanstveno-stručnom susretu stručnjaka za plin u Opatiji u srijedu je istaknuo da se nakon listopada, prema sadašnjim pokazateljima, može očekivati sniženje cijene plina.
Obnovljivi izvori zaslužni za 30 posto svjetske energije
OIE
Obnovljivi izvori zaslužni za 30 posto svjetske energije
NEW YORK - Obnovljivi izvori energije energije sada čine više od 30 posto svjetske proizvodnje električne energije, navodi se u izvješću koje je u srijedu objavio think tank Ember.
Saudi Aramco smanjio dobit u prvom kvartalu
PAD
Saudi Aramco smanjio dobit u prvom kvartalu
RIJAD - Saudijski energetski div Saudi Aramco u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario neto dobit od 27,27 milijardi dolara (25,3 milijarde eura), što je 14,5 posto manje nego u istom razdoblju lani.
Italija zabranjuje solarne ploče na poljoprivrednim zemljištima
ZABRANE
Italija zabranjuje solarne ploče na poljoprivrednim zemljištima
RIM - Talijanska vlada usvojila je prijedlog zakona koji zabranjuje postavljanje solarnih ploča na poljoprivrednom zemljištu, izvijestili su ministri, ali signalizira zeleno svjetlo za fotonaponske sustave iznad polja i vinograda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE