GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Goldman Sachs: Cijene plina u Europi dodatno će pasti

Goldman Sachs: Cijene plina u Europi dodatno će pasti
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.11.2022 / 07:58
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Goldman Sachs predviđa da će europske cijene prirodnog plina pasti za oko 30% u nadolazećim mjesecima jer će nacije privremeno steći prednost u pitanjima opskrbe.

Nizozemski Title Transfer Facility (TTF) glavno je europsko mjerilo za cijene prirodnog plina. U utorak se trgovalo oko 120 eura po megavat satu. Ali Goldman Sachs očekuje da će ta referentna vrijednost pasti na 85 eura po megavat satu u prvom tromjesečju 2023., prema istraživačkoj bilješci objavljenoj prošlog tjedna.

To bi označilo značajnu promjenu u odnosu na razine zabilježene u kolovozu. U to vrijeme, ruska ničim izazvana invazija na Ukrajinu i naknadni pritisci na europsku energetsku mješavinu gurnuli su cijene na povijesne brojke - iznad 340 eura po megavat satu.

Nedavno zahlađenje cijena plina proizašlo je iz nekoliko čimbenika: europsko skladište plina je u osnovi puno za ovu zimsku sezonu; temperature ove jeseni bile su blaže od očekivanih, čime je odgođen početak razdoblja intenzivnog korištenja; a postoji i prevelika ponuda ukapljenog prirodnog plina (LNG).

Nedavna izvješća ukazala su na oko 60 brodova koji čekaju iskrcaj LNG tereta u Europi. Neke od ovih pošiljki kupljene su tijekom ljeta i upravo stižu jer se skladište popunjava. Doista, najnoviji podaci koje je prikupila industrijska grupa Gas Infrastructure Europe pokazuju da je razina skladišta u Europi 94%.

Unatoč optimizmu u pogledu nižih cijena plina u kratkom roku, što bi moglo donekle ublažiti krizu troškova života, postoji veliki pritisak na europske čelnike da osiguraju opskrbu u srednjem roku.

"Naš robni tim predviđa daljnji pad na 85 eura u prvom tromjesečju prije naglog porasta sljedećeg ljeta kako se razine skladišta ponovno izgrade", rekli su analitičari Goldman Sachsa u bilješci istraživanja. Njihove prognoze ukazuju na porast cijena na nešto ispod 250 eura po megavat satu do kraja srpnja.

Očekuje se da će cijene prirodnog plina porasti nakon prva tri mjeseca 2023. zbog nekoliko čimbenika.

Fatih Birol, izvršni direktor Međunarodne agencije za energiju, rekao je Julianni Tatelbaum iz CNBC-a u petak da će se samo vrlo mala količina novog LNG-a pojaviti na tržištu sljedeće godine. “Ako se kinesko gospodarstvo oporavi, iduće bi se godine uvoz LNG-a iz Kine mogao povećati zajedno s Europom”, rekao je.

Kina je bila najveći svjetski uvoznik LNG-a 2021., prema američkoj Upravi za energetske informacije. Međutim, zbog svoje stroge politike vezane uz Covid-19, kinesko gospodarstvo moralo se suočiti s brojnim karantinama koje su usporile rast. Svaka promjena u ovom političkom pristupu povećala bi potražnju za LNG-om i povisila cijene i za europske kupce.

Tagovi: Goldman Sachs, Title Transfer Facility, Cijene plina u Europi, cijene plina, LNG plin
PROČITAJ I OVO
Više od trećine domaćinstava u Srbiji smanjilo potrošnju struje u februaru
STRUJA
Više od trećine domaćinstava u Srbiji smanjilo potrošnju struje u februaru
BEOGRAD - Više od trećine domaćinstava u Srbiji smanjilo je potrošnju struje u februaru u odnosu na isti mesec prethodne godine, čime su ostvarili popust za racionalnu potrošnju električne enegije, saopštilo je danas Ministarstvo rudarstva i energetike.
Manji strah od bankarske krize podigao cijene nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Manji strah od bankarske krize podigao cijene nafte
LONDON - Cijene nafte napokon su porasle na svjetskim tržištima u utorak, a to se može pripisati smanjenim strahovima od bankarske krize.
OMV Petrom povećao dividendu
DIVIDENDA
OMV Petrom povećao dividendu
BUKUREŠT - Izvršni odbor OMV Petrom predložio je raspodjelu dividende za financijsku 2022. godinu, onu koja je već najavljena 2. veljače 2023., u bruto iznosu od 0,0375 RON po dionici.
EU i opskrba plinom: Donesena važna odluka
PLIN
EU i opskrba plinom: Donesena važna odluka
BRUXELLES - Europska komisija predložila je danas produljenje mjera za smanjenje potražnje za plinom za još godinu dana, s ciljem da se Europi omogući da prebrodi sljedeću zimu.
Vujnovac: Planiramo graditi mini LNG terminal
INVESTICIJE
Vujnovac: Planiramo graditi mini LNG terminal
ZAGREB - "Sa strateškim partnerom razmatramo nekoliko lokacija, međutim za početak čekamo informaciju hoće li LNG Hrvatska izgraditi small-scale terminal u Gaženici u Zadru."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE