GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Globalni rast broja termoelektrana, najviše u Kini

Globalni rast broja termoelektrana, najviše u Kini
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.04.2024 / 16:25
Autor: SEEbiz
PEKING -  Globalni kapaciteti za proizvodnju struje u termoelektranama na ugljen porasli su u 2023. godini najsnažnije u sedam godina, potaknuti novogradnjom u Kini i odgodom zatvaranja starih pogona u drugim dijelovima svijeta, prema istraživanju objavljenom u četvrtak.

Lani je u pogon pušteno gotovo 70 gigavata (GW) novih energetskih kapaciteta s pogonom na ugljen, za dva posto više nego u 2022. godini, pokazalo je godišnje istraživanje američke savjetodavne tvrtke Global Energy Monitor.

Više od polovine novih kapaciteta otvoreno je u Kini, ukupno 47.4 gigavata. Rast je zabilježen i u ostatku svijeta, prvi puta od 2019. godine.

Zatvoren je pak samo 21.1 gigavat kapaciteta, utvrdili su u Global Energy Monitoru.

Od potpisivanja Pariškog sporazuma o klimi u 2015. godini, kapacitete termoelektrana smanjilo je 25 zemalja, a 35 ih je povećalo, upozorila je glavna autorica GEM-ova izvješća Flora Champenois, dodavši da su rezultati trebali biti puno bolji.

"Svijet ide u pravom smjeru u pitanju uloge ugljena u energetskom sektoru, ali ne dovoljno brzo, uz pojedinačne rizične zaobilaznice", rekla je Champenois.

Da bi se prosječni rast globalne temperature zadržao ispod utvrđenog plafona od 1.5 stupnjeva Celzijusa, globalni kapaciteti termoelektrana na ugljen trebali bi biti zatvoreni do 2040. godine, prema projekcijama Međunarodne agencije za energiju (IEA).

Godišnje bi u prosjeku trebalo biti zatvoreno 126 gigavata, odnosno dvije termoelektrane tjedno, čak i ako se ne instaliraju novi kapaciteti, naglasio je GEM.

Trenutno se pak razvija 578 gigavata novih kapaciteta za proizvodnju struje uz upotrebu ugljena, uključujući 408 gigavata samo u Kini, dovoljno za napajanje cijele Indije, ističu autori istraživanja.

Nešto manje od 200 gigavata u fazi je izgradnje, uključujući 140 gigavata u Kini, prema istraživanju. Kina je istodobno zbog zabrinutosti za energetsku sigurnost ublažila tempo zatvaranja termoelektrana na ugljen.

Dozvole za nove projekte izdane su pod geslom "gradi pa mijenjaj", što navodi na zaključak da bi trebali biti kratkoročno rješenje. "Takav je pristup skupa i rizična kocka, pogotovo kada se uzmu u obzir dostupna alternativna rješenja", smatra Champenois.

Tagovi: ugljen, termoelektrane, kina, Global Energy Monitor
PROČITAJ I OVO
Nafta poskupjela, SAD bi mogla smanjiti strateške rezerve
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta poskupjela, SAD bi mogla smanjiti strateške rezerve
LONDON - Cijene nafte danas su porasle na međunarodnim tržištima.
Shell nadmašio procjenu dobiti u prvom kvartalu unatoč nižim cijenama plina
DOBRE BROJKE
Shell nadmašio procjenu dobiti u prvom kvartalu unatoč nižim cijenama plina
LONDON - Britanski naftni div Shell u četvrtak je izvijestio o dobiti u prvom tromjesečju većoj od očekivane, potaknutoj višim rafinerijskim maržama i snažnim trgovanjem naftom.
Grčki divovi ulažu u solare i u Hrvatskoj
INVESTICIJE
Grčki divovi ulažu u solare i u Hrvatskoj
ZAGREB - Grčki metalurško-energetski gigant Mytilineos i jedan od najvećih proizvođača i trgovaca strujom na Balkanu PPC Grupa s sjedištem u Ateni objavili su sporazum prema kojem će u Hrvatskoj, Italiji, Bugarskoj i Rumunjskoj uložiti dvije milijarde eura u solarne elektrane.
Raste broj solarnih elektrana u Hrvatskoj
SOLARI
Raste broj solarnih elektrana u Hrvatskoj
ZAGREB - Broj sunčanih elektrana je u porastu što govori podatak da ih je na HEP-ovu mrežu s 31. ožujkom bilo priključeno 17.697 od čega u kategoriji kućanstava 12.495, a u kategoriji poduzetništva 5.202, dok ih je prije par godina bilo znatno manje.
Gradnja HE Foča na Drini pod znakom pitanja
USTAVNI SUD
Gradnja HE Foča na Drini pod znakom pitanja
SARAJEVO - Udruženje Aarhus centar u BiH zaprimilo je 24. aprila presudu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojom se usvaja apelacija protiv presude Vrhovnog suda Republike Srpske u vezi s hidroelektranom Foča na rijeci Drini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE