GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Geotermalna energija u idućim će godinama privući val investicija u Hrvatsku

Geotermalna energija u idućim će godinama privući val investicija u Hrvatsku
POTENCIJALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.11.2023 / 08:38
Autor: Maja Marković
ANALIZA - Geotermalna energija trenutno je u velikom fokusu investitora, budući da jsu se u kratkom vremenu dogodile četiri akvizicije geotermalne projekta u Hrvatskoj.

Najprije se Enna Grupa upisala krajem lipnja prošle godine kao vlasnik tvrtke Geo Power Babina Greda, koja ima dozvolu za istraživanje geotermalnih voda u istražnom prostoru Babina Greda 1, a krajem prošle godine preuzela je od Dragana Jurilja i tvrtku Geo Power Zagocha, koja pak ima istražna prava za geotermalni istražni prostor Slatina 2. U listopadu 2022. godine britanska tvrtka Cindrigo preuzela je 90 posto vlasništva nad EES Dravacel energetika, hrvatskom tvrtkom s dozvolom za istraživanje geotermalnih voda u istražnom prostoru Slatina 3.

Prije tri mjeseca, Star Energy Group preuzela je 51 posto tvrtke A14 Energy Limited, koja preko hrvatske tvrtke kćeri, IGeoPen, posjeduje licencu za istraživanje geotermalnih voda Ernestinovo, objavila je ovih dana ta britanska tvrtka. Spomenuti udio plaćen je 1,3 milijuna eura, a Star Energy će dodatno platiti 100.000 eura za gotovinska jamstva Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja te 200.000 eura zaostalih troškova vezanih za licencu za Ernestinovo. Raniji nositelj istražnih prava za geotermalno polje Ernestinovo bila je tvrtka Ensolx.

Potencijali geotermalne energije u Hrvatskoj su popriični, ali je dosad izgrađena samo jedna geotermalna elektrana, Velika Ciglena, s bruto instaliranim kapacitetom od 17,5 MW. No, geotermalni potencijal je znatno veći - prema sadašnjim konzervativnim procjenama, na dosad identificiranim hrvatskim geotermalnim nalazištima mogle bi se izgraditi geotermalne elektrane ukupne snage oko 1000 MW. Usporedbe radi, kada se izgradi, geotermalna elektrana Ernestinovo bi trebala imati snagu od 10 do 15 MW.

Najvažniji razlog zašto dosad nije bilo vriše investicija u geotermalnu energiju jest - novac. Odnosno novac i rizik. Nema dovoljno znanja o podzemlju. Vjetar i sunce se mogu izmjeriti, no evaluacija podzemlja je nešto sasvim drugo i od tud možda zadrška. Jedna duboka bušotina košta 10 mil. eura. Dakle, to je jako velik novac i geološki rizik - bez obzira na sve podatke, bušotina u konačnici može biti negativna. Treba naglasiti da 1 MW iz geotermalne energije prema procjeni IRENE košta pet do šest mil. eura. Svaki taj istražni prostor treba barem 10 do 20 MW. Dakle, zbog toga se javno komunicira o potencijalu investicije u Hrvatskoj od 400 mil. eura.

Geotermalni projekti postaju ključna komponenta zelene tranzicije u posljednjih nekoliko godina. Svi oni gradovi koji imaju dokazan geotermalni potencijal, imaju priliku postati pametni termalni gradovi.

Moguće je korištenje geotermalne vode u energetske svrhe, povećanje broja korisnika te veću iskorištenost geotermalne vode kao obnovljivog izvora energije.

I u poljoprivredi geotermalna energija ima široku primjenu, uključujući uzgoj, obradu, skladištenje, grijanje staklenika i sterilizaciju tla.

Nedavno objavljeno 'Izvješće o tržištu' Europskog vijeća za geotermalnu energiju (EGEC) daje podrobnu ocjenu razvoja primjene geotermalne energije u prošloj godini. Spomenuto Izvješće već je više od desetljeća glavni izvor informacija o primjeni geotermalne energije u Europi. Poznato je po svojoj pouzdanosti i značaju i pruža sveobuhvatan pregled cijelog tog područja, od proizvodnje električne energije, preko toplinarskih i rashladnih sustava, do proizvodnje minerala kao što je litij, pokazujući pri tome najnovije trendove. "Razvoj primjene geotermalne energije u posljednjim mjesecima u Europi još je jednom dokazao njezinu ključnu ulogu u poboljšanju energetske sigurnosti uz pristupačnu toplinsku, rashladnu i električnu energiju i njezinu dobro potvrđenu učinkovitost u smanjenju emisija. Prošle zime iz geotermalne energije čistom toplinom za grijanje opskrbljivano je više od 10 milijuna građana Europe," ističe Philippe Dumas, glavni tajnik EGEC-a.

Osim što donosi niz statističkih podataka, Izvješće pruža zadivljujući uvid u trendove na tržištu koje tek nastaje, u predviđanja do 2030. i u tehnička unaprjeđenja koja oblikuju cijelo to područje. Svake se godine izvješće usmjerava na određeni dio geotermalne energetike, zaranjajući duboko u najnovija dostignuća i inovacije. Primjerice, u izdanju za prošlu godinu podrobno se razmatraju dozvole za istraživanje i koncesije za geotermalnu energiju u Europi.

Ove se godine obilježava 110. obljetnica prve geotermalne elektrane u Europi. Bila je to GTE Larderello u Italiji, koja je izgrađena 1913. godine, dok je najstarija geotermalna elektrana koja i dalje radi ona izgrađena 1986. Prošle su godine u Europi u pogonu bile 142 geotermalne elektrane s ukupnom instaliranom električnom snagom oko 3,5 GW i proizvodnjom električne energije većom od 22 TW h. Prosječni faktor snage prošle godine bio je 79%, što je najviše od svih izvora električne energije.

Istodobno je nastavljen postojan porast primjene geotermalnih sustava daljinskog grijanja i hlađenja. Do kraja prošle godine u pogonu je bilo 395 takvih sustava, što znači da je njihov broj u odnosu na 2021. povećan za 14, dok je u raznim fazama razvoja više od 300 projekata. Tako se očekuje da će u sljedećih 3 - 5 godina diljem Europe biti izbušeno više od 30 bušotina za proizvodnju električne energije i više od 100 bušotina za primjenu geotermalne energije u toplinarstvu.

Uz to, prošle je godine ostvarena i rekordna prodaja sustava geotermalnih dizalica topline, čime je nadmašen raniji rekord iz 2021. Tako je širom Europe prošle godine bilo ugrađeno više od 141 300 dizalica topline koje kao toplinski izvor koriste podzemne slojeve ili podzemne vode. Taj je broj bio veći za 17% u odnosu na 2021. godinu, a takav trend potvrđen je i u prvom tromjesečju ove godine, osobito u Njemačkoj i Švedskoj. Istodobno, u Europi je u pogonu više od 2,19 milijuna geotermalnih dizalica topline, objavio je EGEC.

Tagovi: geotermalna energija, heotermalna, energija, Ernestinovo, Enna, Jurilj, grijanje
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE