GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gazprom želi prodati bugarske benzinske postaje

Gazprom želi prodati bugarske benzinske postaje
PRODAJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.11.2023 / 12:30
Autor: SEEbiz ( SEEnews
SOFIJA - Ruski Gazprom Neft, naftni ogranak plinskog diva Gazproma, nastoji prodati svoje maloprodajne operacije goriva u Bugarskoj, ciljajući na procjenu od 60 do 80 milijuna eura (85,2 milijuna dolara), izvijestio je u petak poslovni dnevnik Capital.

Kompanija nastoji otuđiti 23 benzinske postaje pod brendom Gazprom, porezno skladište u gradu Kostinbrodu i 12 zemljišnih čestica, izvijestio je Capital pozivajući se na nespecificirane izvore iz sektora.

Zainteresirani moraju dostaviti ponude do 23. studenog.

Prema nekim izvorima navedenim u izvješću, ovo je prvi put da je Gazprom angažirao investicijskog konzultanta da pomogne u predloženoj prodaji, iako je potencijalni izlazak s bugarskog tržišta prethodno istražen.

Gazprom Neft je aktivan u Bugarskoj preko NIS Petrola, jedinice svoje podružnice NIS grupe sa sjedištem u Srbiji, koja je također prisutna u Bosni i Hercegovini, Rumunjskoj i Rusiji. NIS grupa posjeduje rafineriju Pančevo u Srbiji, koja je glavni dobavljač skladišta Kostinbrod. Skladište od 15.650 kubičnih metara koristi se za skladištenje lakih goriva i ima cestovne i željezničke terminale, prema informacijama koje je objavio NIS Petrol Bugarska.

Krajem rujna NIS je imao 23 benzinske postaje u Bugarskoj, što je pad u odnosu na 34 na početku godine, prema posljednjem međufinancijskom izvješću grupe objavljenom u ponedjeljak. U prvih devet mjeseci ove godine tvrtka je držala 3,2% udjela na tržištu motornih goriva u Bugarskoj i 2,7% na maloprodajnom tržištu goriva, navodi se u priopćenju.

Više od 75% goriva s lokalnog tržišta dolazi iz rafinerije Lukoil Neftohim Burgas, koja je podružnica europskog ogranka ruske tvrtke Lukoil.

Bugarska je trenutačno jedina članica EU-a koja uvozi rusku pomorsku sirovu naftu prema izuzeću koje je odobrila Komisija EU-a 2022. od sankcija nametnutih ruskim tvrtkama kao odgovor na rat u Ukrajini.

U rujnu je bugarski parlament izglasao obavezu rafinerije da prijeđe na sirovu naftu koja nije iz Rusije do 1. listopada 2024., odnosno tri mjeseca prije isteka izuzeća.

Tagovi: Gazprom, Bugarska, NIS, Naftna industrija Srbije, NIS Petrol
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE