GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gazprom tvrdi da im je PPD ostao dužan više od 320 milijuna eura

Gazprom tvrdi da im je PPD ostao dužan više od 320 milijuna eura
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.12.2023 / 08:49
Autor: SEEbiz
MOSKVA - Na Trgovačkom sudu u Osijeku podnesena je žalba u ime tvrtke Gazprom export iz Rusije u kojoj se tvrdi da tvrtka PPD nije platila isporučeni plin za rujan i listopad 2022. godine, a neispunjavanje obaveza iz ugovora koji je PPD potpisao s Gazpromom 2017. godine predmet je arbitražnog spora u Beču

Kako se zapravo Prvo plinarsko društvo (PPD) razišlo s ruskim Gazpromom, odnosno, što se točno zbilo s ugovorom koji je potpisan 2017. godine na deset godina?

Te 2017. godine pisalo se da je na temelju tog ugovora Gazprom export iz Sankt Peterburga „prvi put nakon 2010. godine vratio ulogu ključnog dobavljača plina za Hrvatsku“. Do tada je PPD poslovao s tvrtkom iz Švicarske, Gazprom Swiss, a ovim ugovorom je uspostavljena direktna veza s centralom u Rusiji. U medijima nije objavljena vrijednost ugovora, samo se napominjalo da će se cijena formirati ovisno o kretanjima na tržištu, piše Forbes.

Javnosti je također bilo poznato da je u vrijeme početka agresije Rusije na Ukrajinu još uvijek trajala opskrba hrvatskog tržišta ruskim plinom, odnosno da je PPD sve do listopada 2022. godine poslovao na temelju tog ugovora. A potom se slika malo zamagljuje. Primjerice, nakon što se PPD odlučio odlučno distancirati od svog poslovanja s ruskim plinskim divom koji je direktno vezan za režim Vladimira Putina, te je tvrtka pokrenula i tužbe protiv mnogih političara, analitičara i novinara zbog spomena „ruskih veza“, a na suđenjima se spominjalo da se ugovor od listopada 2022. više „ne konzumira“. Nikada, međutim, u javnosti nije pojašnjeno što se točno zbilo s ugovorom, a u izvješću o poslovanju tvrtke pojavio se navod da tvrtka vodi „arbitražni spor“.

Pitali smo u tvrtki, čiji je vlasnik, preko tvrtke Blue Horizon Pavao Vujnovac, što nam mogu konkretnije reći o postupku arbitraže, tko je koga tužio itd., ali dobili smo prilično šturi odgovor.

„Možemo potvrditi da PPD, kao i brojne europske energetske kompanije, vodi arbitražni postupak oko ugovornog odnosa s Gazpromom, a zbog predloženih promijenjenih uvjeta poslovanja uslijed sankcijskih režima EU u odnosu na Rusku Federaciju. Uvjereni smo u pozitivan ishod arbitražnog postupka, no sam predmet nismo u mogućnosti komentirati.“, odgovoreno nam je iz tvrtke PPD.

No, naglasili su da zbog tog postupka njihovo poslovanje ne trpi nikakve posljedice. „Ističemo, kako PPD zbog diverzificirane dobave u potpunosti i bez poteškoća ispunjava sve ugovorne obveze prema svojim kupcima. Naime, PPD je Gazpromov plin u potpunosti supstituirao drugim izvorima.“

Iz tvrtke su također naglasili „ kako PPD već godinama 80 posto prodaje ostvaruje na inozemnim tržištima, neovisno o predmetnom ugovoru“.

Tagovi: GAZPROM, PLIN, PPD, VUJNOVAC, OSIJEK
PROČITAJ I OVO
Siemens Energy od Saudijaca dobio posao vrijedan 1,5 milijardi eura
POSLOVI
Siemens Energy od Saudijaca dobio posao vrijedan 1,5 milijardi eura
ESSEN - Njemački koncern Siemens Energy dobio je od Saudijske Arabije ugovor vrijedan više od 1,4 milijarde eura u području energetike.
Turudić poziva iskusne odvjetnike da pomognu u novoj arbitraži s MOL-om
PRAVNA BITKA
Turudić poziva iskusne odvjetnike da pomognu u novoj arbitraži s MOL-om

ZAGREB - Nakon što je MOL objavio da je pokrenuo novi arbitražni postupak protiv Hrvatske zbog nametnute obveze da Ina HEP-u prodaje plin po limitiranim cijenama tijekom 2022. i 2023., DORH je zatražio pomoć u zastupanju u toj međunarodnoj investicijskoj arbitraži.

U Pljevljima planirana izgradnja SE Kosanica snage do 120 MWp
SOLARI
U Pljevljima planirana izgradnja SE Kosanica snage do 120 MWp
PLJEVLJA - Tvrtka Kosanica solar iz Pljevalja u tom gradu planira izgraditi solarnu elektranu ukupne instalirane snage do 120 MWp.
Blagi pad cijena nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Blagi pad cijena nafte
LONDON - Cijene nafte bile su nešto niže u današnjem azijskom trgovanju.
Đedović Handanović: Naši prijenosni sustavi bolji su od susjednih zbog velikih ulaganja
PORUKE
Đedović Handanović: Naši prijenosni sustavi bolji su od susjednih zbog velikih ulaganja
BEOGRAD - Ministrica rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas, povodom nedavnog kolapsa u opskrbi električnom energijom u zemljama regije, da su naši prijenosni sustavi "bolji od susjednih" zbog velikih ulaganja i da u trenutku kolapsa imali smo stabilnu proizvodnju i stabilan prijenos.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE