GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gazprom tvrdi da im je PPD ostao dužan više od 320 milijuna eura

Gazprom tvrdi da im je PPD ostao dužan više od 320 milijuna eura
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.12.2023 / 08:49
Autor: SEEbiz
MOSKVA - Na Trgovačkom sudu u Osijeku podnesena je žalba u ime tvrtke Gazprom export iz Rusije u kojoj se tvrdi da tvrtka PPD nije platila isporučeni plin za rujan i listopad 2022. godine, a neispunjavanje obaveza iz ugovora koji je PPD potpisao s Gazpromom 2017. godine predmet je arbitražnog spora u Beču

Kako se zapravo Prvo plinarsko društvo (PPD) razišlo s ruskim Gazpromom, odnosno, što se točno zbilo s ugovorom koji je potpisan 2017. godine na deset godina?

Te 2017. godine pisalo se da je na temelju tog ugovora Gazprom export iz Sankt Peterburga „prvi put nakon 2010. godine vratio ulogu ključnog dobavljača plina za Hrvatsku“. Do tada je PPD poslovao s tvrtkom iz Švicarske, Gazprom Swiss, a ovim ugovorom je uspostavljena direktna veza s centralom u Rusiji. U medijima nije objavljena vrijednost ugovora, samo se napominjalo da će se cijena formirati ovisno o kretanjima na tržištu, piše Forbes.

Javnosti je također bilo poznato da je u vrijeme početka agresije Rusije na Ukrajinu još uvijek trajala opskrba hrvatskog tržišta ruskim plinom, odnosno da je PPD sve do listopada 2022. godine poslovao na temelju tog ugovora. A potom se slika malo zamagljuje. Primjerice, nakon što se PPD odlučio odlučno distancirati od svog poslovanja s ruskim plinskim divom koji je direktno vezan za režim Vladimira Putina, te je tvrtka pokrenula i tužbe protiv mnogih političara, analitičara i novinara zbog spomena „ruskih veza“, a na suđenjima se spominjalo da se ugovor od listopada 2022. više „ne konzumira“. Nikada, međutim, u javnosti nije pojašnjeno što se točno zbilo s ugovorom, a u izvješću o poslovanju tvrtke pojavio se navod da tvrtka vodi „arbitražni spor“.

Pitali smo u tvrtki, čiji je vlasnik, preko tvrtke Blue Horizon Pavao Vujnovac, što nam mogu konkretnije reći o postupku arbitraže, tko je koga tužio itd., ali dobili smo prilično šturi odgovor.

„Možemo potvrditi da PPD, kao i brojne europske energetske kompanije, vodi arbitražni postupak oko ugovornog odnosa s Gazpromom, a zbog predloženih promijenjenih uvjeta poslovanja uslijed sankcijskih režima EU u odnosu na Rusku Federaciju. Uvjereni smo u pozitivan ishod arbitražnog postupka, no sam predmet nismo u mogućnosti komentirati.“, odgovoreno nam je iz tvrtke PPD.

No, naglasili su da zbog tog postupka njihovo poslovanje ne trpi nikakve posljedice. „Ističemo, kako PPD zbog diverzificirane dobave u potpunosti i bez poteškoća ispunjava sve ugovorne obveze prema svojim kupcima. Naime, PPD je Gazpromov plin u potpunosti supstituirao drugim izvorima.“

Iz tvrtke su također naglasili „ kako PPD već godinama 80 posto prodaje ostvaruje na inozemnim tržištima, neovisno o predmetnom ugovoru“.

Tagovi: GAZPROM, PLIN, PPD, VUJNOVAC, OSIJEK
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE