GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gazprom: Ruski izvoz plina izvan bivšeg sovjetskog bloka pao za 45,5 posto u 2022.

Gazprom: Ruski izvoz plina izvan bivšeg sovjetskog bloka pao za 45,5 posto u 2022.
POTONUĆE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.01.2023 / 21:40
Autor: SEEbiz
MOSKVA - Izvoz plina ruske tvrtke Gazprom izvan zemalja bivšeg sovjetskog bloka pao je 45,5 posto u 2022. godini.

Gazprom je danas objavio te podatke u analizi poslovanja u prošloj godini obilježenoj naglim smanjenjem isporuke ruskih energenata Europi kao posljedicom zapadnih sankcija zbog ruske ofenzive u Ukrajini.

U izjavi, izvršni direktor tvrtke Alexei Miller objavio je da je grupa izvezla 100,9 milijardi kubičnih metara plina u 2022. u zemlje "daleko inozemstva", što je pojam koji ne uključuje bivše sovjetske republike.

Godine 2021. Gazprom je u te iste zemlje izvezao 181,1 milijardu kubičnih metara plina.

Nakon uvođenja zapadnih gospodarskih sankcija protiv Rusije, kao reakcije na njezinu vojnu intervenciju u Ukrajini, Moskva je znatno smanjila izvoz energenata u EU.

Početkom prosinca Europska unija, zemlje G7 i Australija dogovorile su uvođenje ograničenja cijene ruske nafte na 60 dolara po barelu, u nadi da će to Moskvi uskratiti značajne prihode.

Kao odgovor, Rusija je objavila da će od 1. veljače zabraniti prodaju svoje nafte stranim zemljama koje koriste gornje granice cijena nafte.

Kako bi nadoknadila gubitke, Moskva pokušava povećati opskrbu plinom kineskog gospodarstva, velikog potrošača energije, i ubrzava taj proces.

Krajem prosinca ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo je eksploataciju velikog nalazišta u Sibiru, što će omogućiti povećanje izvoza u Kinu. Rusija planira započeti izgradnju plinovoda Power of Siberia Two od 2024. za opskrbu Pekinga preko Mongolije.

Direktor Gazproma Miller izjavio je danas da su izgledi za povećanje potrošnje plina u svijetu uglavnom vezani za Aziju i prvenstveno za Kinu.

Miller je rekao da su 2022. godine isporuke Pekingu, na zahtjev Kine, premašile iznos naveden u ugovorima.

Prema Milleru, postojeći plinovod Power of Siberia One i budući dalekoistočni, Power of Siberia Two, omogućit će izo-isporuku oko 100 milijardi kubičnih metara ruskog plina Kini.

Tagovi: Gazprom, plin, ruski plin
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE