GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gazprom očekuje da Siemens ispuni svoje obveze vezane uz remont

Gazprom očekuje da Siemens ispuni svoje obveze vezane uz remont
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.07.2022 / 08:54
Autor: SEEbiz
MOSKVA - Ruska kompanija "Gazprom" priopćila je kako od njemačkog "Siemensa" očekuje da ispuni sve obveze u okviru servisiranja plinskoturbinskih motora o kojima ovisi rad plinovoda "Sjeverni tok 1" i isporuka plina u europskih potrošača, prenosi Reuters.

Gazprom, glavni opskrbljivač plinom u Europi, od 16. lipnja smanjio je isporuke "Sjevernim tokom 1" na 40 posto kapaciteta, pripisujući to problemima s održavanjem plinskih turbina na kompresorskoj stanici "Portova".

Tada je tvrtka objavila da Siemens ne može vratiti popravak plinske turbine zbog kanadskih sankcija.

Međutim, Kanada je odlučila izuzeti opremu Gazproma iz sankcija do kraja 2024. godine.

“Gazprom se 15. srpnja službeno obratio tvrtki Siemens sa zahtjevom za dostavom dokumentacije koja će, uzimajući u obzir trenutne sankcije Kanade i Europske unije, omogućiti izvoz plinskoturbinskog motora u Rusiju za kompresorsku stanicu ‘Portova’. , koji je vrlo važan objekt za plinovod 'Sjeverni tok', kao i za tvrtku Siemens za ispunjavanje obveza u okviru obnove i servisiranja plinskoturbinskih motora", priopćeno je iz ruske tvrtke.

Glasnogovornik Siemensa rekao je ovaj tjedan da stručnjaci tvrtke "intenzivno rade na svim drugim formalnim odobrenjima i logistici" nakon što je Kanada rekla da izdaje "vremenski ograničenu i opozivu dozvolu" kojom se vraćanje opreme izuzima od ruskih sankcija, navodi Reuters.

Fizički protok plina plinovodom Sjeverni tok 1 iz Rusije u Njemačku prekinut je 11. srpnja zbog redovnog godišnjeg održavanja, a Moskva je najavila da će radovi trajati 10 dana.

Europske vlade, tržišta i tvrtke zabrinuti su da bi se prekid rada mogao produljiti zbog onoga što Rusija naziva "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini.

Gazpromove isporuke plina Europi preko Ukrajine danas su ostale stabilne na 41,6 milijuna kubičnih metara, javlja Reuters.

Tagovi: Gazprom, Sjeverni tok 1, Siemens
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE