GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gazprom Neft tržišnom kapitalizacijom nadmašio matični Gazprom

Gazprom Neft tržišnom kapitalizacijom nadmašio matični Gazprom
VRIJEDNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.11.2023 / 17:33
Autor: SEEbiz / H
MOSKVA - Visoke cijene nafte podigle su tržišnu kapitalizaciju ruskog Gazprom Nefta blago iznad one matične grupe Gazprom, vodeće u svijetu po proizvodnji i rezervama plina, izračunao je Reuters.

Tržišna kapitalizacija Gazproma iznosi 3,992 bilijuna rubalja (43,38 milijardi dolara), a Gazprom Nefta 3,998 bilijuna rubalja, pokazuju Reutersovi izračuni.

Gazprom nije odmah odgovorio na upit da komentira rezultate izračuna.

Brokerska kuća BCS sa sjedištem u Moskvi rekla je da je tržišna kapitalizacija Gazprom Nefta nadmašila onu Gazproma prvi puta barem od studenog 2016.

"Okidač za snažan rast dionica Gazprom Nefta bio je oporavak naftne industrije, visoka cijena nafte i isplata dividendi", navodi se.

U četvrtak Gazprom Neft objavio je da je njegov odbor preporučio isplatu dividende za razdoblje od siječnja do rujna od 82,94 rublje po dionici, uvelike nadmašivši očekivanja analitičara.

Do 2005. proizvođač nafte bio je u vlasništvu tajkuna Romana Abramoviča, a Gazprom ga je kupio 2005. godine za više od 13 milijardi dolara i preimenovao u Gazprom Neft.

Godine 2007. Gazprom je bio treći u svijetu s tržišnom kapitalizacijom većom od 330 milijardi dolara. Njegov tadašnji predsjednik Dmitrij Medvedev izjavio je da želi da zauzme prvo mjesto u svijetu, a naknadno je ušao u politiku i postao predsjednik, a potom i premijer Rusije.

Gazprom se svojedobno nadao tržišnoj kapitalizaciji od bilijun dolara, ali situacija se promijenila nakon ruske invazije na Ukrajinu, zapadnih sankcija Rusiji i smanjenog izvoza plina u Europu.

Cijene plina pale su u međuvremenu u terminskim ugovorima s rokovima isporuke za 30 dana na referentnoj nizozemskoj digitalnoj platformi TTF s rekordna 293,2 eura za megavatsat na kraju kolovoza prošle godine na samo 48,1 euro u petak.

Tagovi: Gazprom, Gazpromneft
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE