GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gazprom i dalje normalno dobavlja plin u Europu

Gazprom i dalje normalno dobavlja plin u Europu
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.03.2022 / 12:47
Autor: SEEbiz
MOSKVA - Ruski Gazprom nastavlja normalno opskrbljivati plin kroz Ukrajinu u Europu, a zahtjevi kupaca ponovno su narasli na razinu blizu rekordnih, izjavio je danas za novinsku agenciju Tass ruski glasnogovornik Sergej Kuprijanov.

Čelnik Međunarodne energetske agencije (IEA) Fatih Birol izrazio je danas nadu da će Opec +, na čelu sa Saudijskom Arabijom i Rusijom, intervenirati na tržištu i smanjiti strahove glede zaliha nafte.

Gazprom isporučuje ruski plin preko teritorija Ukrajine u skladu sa zahtjevima kupaca - za 18. ožujka iznosi 105,1 milijun kubnih metara. To je razina blizu dugoročnih tranzitnih narudžbi kroz Ukrajinu, koja iznosi oko 109,5 milijuna kubičnih metara dnevno. Potrebe za 17. ožujka iznosile su 94,6 milijuna kubnih metara, prenosi Tass.

Cijena prirodnog plina iz nizozemskog čvorišta TTF za isporuku u travnju danas je na londonskoj burzi ICE 106,5 eura po megavat satu, što je oko 1,3 posto više nego u srijedu. Cijena je znatno niža nego početkom mjeseca, kada je prelazila 200 eura po megavatsatu, najviša je bila 7. ožujka kada je za megavatsat trebalo odbiti 227,2 eura.

Čelnik Međunarodne energetske agencije (IEA), Fatih Birol, danas je izrazio nadu da će grupa za proizvodnju nafte Opec +, na čelu sa Saudijskom Arabijom i Rusijom, intervenirati na tržištu i smanjiti strahove od opskrbe nakon što je ruska invazija na Ukrajinu potresla tržišta, izvijestio je francuski tisak agencija AFP.

Birol je na današnjoj tiskovnoj konferenciji izrazio nadu da će grupa proizvođača Opec+ nakon sljedećeg sastanka 31. ožujka dati "neke dobre poruke koje bi mogle smanjiti napetosti na tržištu nafte".

Opec +, koji uključuje članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i neke nečlanice, uključujući Rusiju, odlučio je na sastanku ranije ovog mjeseca nastaviti cijene nafte unatoč naglom porastu cijena nafte nakon ruskog vojnog napada na Ukrajinu politika polaganog povećanja proizvodnje nafte. U travnju će ga povećati za 400.000 bačvi od 159 litara dnevno, što je isto kao i prethodnih mjeseci.

Tagovi: Gazprom, plin, ruski plin, Ukrajina, Fatih Birol, Sergej Kuprijanov
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte zadržale se ispod 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte zadržale se ispod 84 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima ispod 84 dolara budući da je posustalo zapošljavanje u SAD-u raspirilo zabrinutost za potražnju, neutraliziravši signale vodećih proizvođača da bi mogli smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine.
Pad cijena plina srezao prihode i dobit PPD-a
LOŠA GODINA
Pad cijena plina srezao prihode i dobit PPD-a
ZAGREB - Prvo plinarsko društvo (PPD), najveći hrvatski uvoznik plina u vlasništvu Pavla Vujnovca, u prošloj je godini pretrpio značajan pad prihoda uslijed pada cijena plina.
Cijene nafte rastu na kraju tjedna
RAST
Cijene nafte rastu na kraju tjedna
LONDON - Sirova je nafta blago porasla u današnjem trgovanju nakon što su cijene nafte na tržištima ovog tjedna pale.
Gazprom potonuo u gubitak prvi put u više od dva desetljeća
GUBITAK
Gazprom potonuo u gubitak prvi put u više od dva desetljeća
MOSKVA - Plinski div Gazprom u vlasništvu Kremlja priopćio je u četvrtak da je pao na neto gubitak od 629 milijardi rubalja (6,9 milijardi dolara) u 2023., što je njegov prvi godišnji gubitak u više od 20 godina, usred sve manje trgovine plinom s Europom, nekada njegovim glavnim prodajnim tržištem.
Cijene nafte ispod 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte ispod 84 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 84 dolara pod utjecajem signala vodećih proizvođača da bi mogli smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine i nagađanja o punjenju strateških rezervi u SAD-u.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE