GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Financial Times: Pokušaj ograničavanja cijene ruske nafte nije uspio

Financial Times: Pokušaj ograničavanja cijene ruske nafte nije uspio
MEDICINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.11.2023 / 09:07
Autor: SEEbiz
LONDON - Ograničenje cijene ruske nafte koje su nametnule zapadne zemlje gotovo se u potpunosti zaobilazi, rekli su zapadni dužnosnici, a te zemlje "moraju iznaći nove načine" da zadrže sankcije protiv Moskve, piše Financial Times.

Visoki europski dužnosnik rekao je da je cijena "gotovo nikakve" ruske isporuke nafte u listopadu bila ispod granice od 60 dolara po barelu koju su odredile zemlje članice G7

“Posljednji podaci pokazuju da ćemo morati pooštriti mjere. Nema apsolutno nikakvog apetita da se dopusti Rusiji da ovo nastavi", rekao je.

Dužnosnici EU-a vodili su rasprave posljednjih dana o jačanju ograničenja, uključujući mogućnosti jačanja provedbe ili ograničenja pristupa Rusije naftnim tankerima.

Zabrinutost zapadnih dužnosnika poduprla je i službena ruska statistika o prodaji nafte u listopadu, jer je Moskva rekla da je prosječna cijena prodane nafte iznad 80 dolara po barelu, piše FT.

Rast ruskih cijena nafte zadao je udarac naporima G7 da ograniči protok sredstava koje Kremlj koristi za financiranje svoje operacije u Ukrajini, a dolazi u trenutku kada je Kijev postigao samo "ograničen napredak" u svojoj ofenzivi, piše britanski list.

Države članice G7 i Australija prošlog su prosinca nametnule gornju cijenu ruske nafte od 60 dolara po barelu, prijeteći da će Moskvi uskratiti pristup njezinim uslugama poput transporta i osiguranja.

Međutim, Rusija se pokazala vještom u zaobilaženju tog ograničenja, razvijajući svoju "flotu u sjeni".

Cijena ruske nafte skočila je preko 60 dolara po barelu tijekom ljeta, kada su Rusija i Saudijska Arabija udružile snage kako bi smanjile proizvodnju kroz sporazume unutar kartela OPEC+.

Krajem rujna FT je izvijestio da je u kolovozu gotovo tri četvrtine svih ruskih isporuka sirove nafte na moru putovalo bez zapadnog osiguranja, što je znak da sve više zaobilazi zapadna ograničenja.

Europski dužnosnici zabrinuti su da su neke zapadne osiguravajuće tvrtke primile "lažne izjave" od ruskih naftnih kompanija ili trgovaca, koji moraju dati pismena jamstva da je cijena nafte ispod 60 dolara. Jedan mehanizam kojim se to postiglo u prošlosti je napuhavanje troškova dostave.

Zapadni dužnosnici kažu da ostaju pri ograničenoj cijeni, iako priznaju da se ona gotovo uopće ne poštuje, javlja RT Balkan.

Tagovi: Financial Times, Rusija, nafta, ruska NAFTA
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE