GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Financial Times: Pokušaj ograničavanja cijene ruske nafte nije uspio

Financial Times: Pokušaj ograničavanja cijene ruske nafte nije uspio
MEDICINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.11.2023 / 09:07
Autor: SEEbiz
LONDON - Ograničenje cijene ruske nafte koje su nametnule zapadne zemlje gotovo se u potpunosti zaobilazi, rekli su zapadni dužnosnici, a te zemlje "moraju iznaći nove načine" da zadrže sankcije protiv Moskve, piše Financial Times.

Visoki europski dužnosnik rekao je da je cijena "gotovo nikakve" ruske isporuke nafte u listopadu bila ispod granice od 60 dolara po barelu koju su odredile zemlje članice G7

“Posljednji podaci pokazuju da ćemo morati pooštriti mjere. Nema apsolutno nikakvog apetita da se dopusti Rusiji da ovo nastavi", rekao je.

Dužnosnici EU-a vodili su rasprave posljednjih dana o jačanju ograničenja, uključujući mogućnosti jačanja provedbe ili ograničenja pristupa Rusije naftnim tankerima.

Zabrinutost zapadnih dužnosnika poduprla je i službena ruska statistika o prodaji nafte u listopadu, jer je Moskva rekla da je prosječna cijena prodane nafte iznad 80 dolara po barelu, piše FT.

Rast ruskih cijena nafte zadao je udarac naporima G7 da ograniči protok sredstava koje Kremlj koristi za financiranje svoje operacije u Ukrajini, a dolazi u trenutku kada je Kijev postigao samo "ograničen napredak" u svojoj ofenzivi, piše britanski list.

Države članice G7 i Australija prošlog su prosinca nametnule gornju cijenu ruske nafte od 60 dolara po barelu, prijeteći da će Moskvi uskratiti pristup njezinim uslugama poput transporta i osiguranja.

Međutim, Rusija se pokazala vještom u zaobilaženju tog ograničenja, razvijajući svoju "flotu u sjeni".

Cijena ruske nafte skočila je preko 60 dolara po barelu tijekom ljeta, kada su Rusija i Saudijska Arabija udružile snage kako bi smanjile proizvodnju kroz sporazume unutar kartela OPEC+.

Krajem rujna FT je izvijestio da je u kolovozu gotovo tri četvrtine svih ruskih isporuka sirove nafte na moru putovalo bez zapadnog osiguranja, što je znak da sve više zaobilazi zapadna ograničenja.

Europski dužnosnici zabrinuti su da su neke zapadne osiguravajuće tvrtke primile "lažne izjave" od ruskih naftnih kompanija ili trgovaca, koji moraju dati pismena jamstva da je cijena nafte ispod 60 dolara. Jedan mehanizam kojim se to postiglo u prošlosti je napuhavanje troškova dostave.

Zapadni dužnosnici kažu da ostaju pri ograničenoj cijeni, iako priznaju da se ona gotovo uopće ne poštuje, javlja RT Balkan.

Tagovi: Financial Times, Rusija, nafta, ruska NAFTA
PROČITAJ I OVO
Saudijsko-ruska inicijativa podigla cijene nafte prema 76 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Saudijsko-ruska inicijativa podigla cijene nafte prema 76 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 76 dolara nakon što su Saudijska Arabija i Rusija pozvale sve članice OPEC-a i njihove saveznike da dodatno smanje opskrbu.
NO HEP-a imenovao Vicu Oršulića za predsjednika uprave
IMENOVANJA
NO HEP-a imenovao Vicu Oršulića za predsjednika uprave
ZAGREB - Nadzorni odbor (NO) Hrvatske elektroprivrede (HEP) u petak je na prijedlog Vlade razriješio dosadašnjeg predsjednika Uprave Franu Barbarića te također na Vladin prijedlog predsjednikom Uprave imenovao Vicu Oršulića, na mandat od šest mjeseci, do provedbe javnog natječaja, priopćeno je iz HEP-a.
Makedonija se odrekla ruskog plina
ODLUKE
Makedonija se odrekla ruskog plina
SKOPJE - U natječaju za kupnju plina elektrane Sjeverne Makedonije (ESM) za kupnju plina za prosinac traži se da ponuđeni prirodni plin nije iz Rusije. Makedonski mediji javljaju da je glavni razlog te odluke porez koji je Bugarska uvela za tranzit ruskog plina.
Rafinerija ulja Modriča gradi solarnu elektranu 6,3 MWp
INVESTICIJE
Rafinerija ulja Modriča gradi solarnu elektranu 6,3 MWp
MODRIČA - Rafinerija ulja Modriča planira graditi fotonaponsku elektranu instalisane snage od 6,3 MWp u opštini Modriča
Australski energetski divovi Santos i Woodside razmatraju mega spajanje
OPCIJE
Australski energetski divovi Santos i Woodside razmatraju mega spajanje
MELBOURNE - Australski energetski divovi Woodside i Santos u pregovorima o stvaranju plinske elektrane vrijedne 52 milijarde dolara
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE