GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Exxon želi postati vodeći proizvođač litija za električna vozila

Exxon želi postati vodeći proizvođač litija za električna vozila
LITIJ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.11.2023 / 20:03
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Exxon Mobil namjerava postati vodeći proizvođač litija za baterije za električna vozila kroz operaciju bušenja koju naftni div pokreće u Arkansasu, objavila je tvrtka u ponedjeljak.

Exxon je ranije ove godine kupio 120.000 hektara geološkog nalazišta u južnom Arkansasu pod nazivom Smackover Formation koje je bogato litijem.

Tvrtka će početi proizvoditi litij za baterije na tom mjestu već 2027. godine, a cilj mu je osigurati dovoljno minerala za podršku proizvodnji 1 milijuna električnih vozila godišnje do 2030. godine.

U tijeku su razgovori s potencijalnim kupcima kao što su proizvođači električnih vozila i baterija, rekao je Exxon u priopćenju.

Operacija s litijem dolazi u trenutku kada su velike naftne kompanije pod pritiskom da se pozabave klimatskim promjenama. Dok su se Shell i BP usredotočili na obnovljive izvore energije poput vjetra i sunca, Exxon ulaže 17 milijardi dolara do 2027. u smanjenje emisija s fokusom na hvatanje ugljika, vodik i biogoriva.

Dan Ammann, predsjednik Exxonova poslovanja s niskougljičnim rješenjima, rekao je za CNBC da je povećanje domaće proizvodnje litija ključno za energetsku tranziciju. Exxon gleda na litij kao na desetljeća dugo ulaganje s velikim potencijalom rasta dok se SAD prebacuje na električna vozila, rekao je Ammann.

"Želimo doći ranije", rekao je Ammann za CNBC-jevu "Squawk Box". "Želimo prednjačiti u domaćoj proizvodnji litija, učiniti to s vrlo povoljnim ekološkim otiskom i postaviti to kao standard."

SAD se uvelike oslanja na uvoz iz Argentine i Čilea za svoje potrebe za litijem unatoč tome što ima neka od najvećih nalazišta tog minerala na svijetu, prema američkom Geološkom institutu. SAD trenutno ima samo jednu komercijalnu proizvodnju litija, u Nevadi.

Očekuje se da će potražnja za litijevim baterijama porasti šest puta u SAD-u do 2030. kako se nacija prebacuje na električna vozila, prema izvješću Li-Bridgea, grupe industrije baterija koju podržava Ministarstvo energetike, u veljači.

Prodaja električnih vozila porasla je 50% u trećem tromjesečju 2023. u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, navodi se u listopadskom izvješću tvrtke Cox Automotive. Trenutno je samo 1% voznog parka u SAD-u električno.

"Dugoročno moramo očito doći do mnogo većeg postotka", rekao je Ammann. “Bit će to vrlo visok rast, koji će se održati jako dugo. To može imati neke uspone i padove i neke uspone i početke kako idemo, ali opet, ovdje vidimo jako puno dugoročne prilike za igranje dugoročne igre.”

Tagovi: Exxon. LITIJ, Arkansas
PROČITAJ I OVO
Porasle cijene nafte, brine napetost zbog Bliskog istoka
NAFTNO TRŽIŠTE
Porasle cijene nafte, brine napetost zbog Bliskog istoka
LONDON - Na svjetkim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle, nakon dva tjedna pada, jer trgovce zabrinjava napetost na Bliskom istoku, dok spori rast gospodarstava sprječava snažniji rast cijena "crnog zlata".
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE