GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Exxon upozorio na rizike u Kazahstanu

Exxon upozorio na rizike u Kazahstanu
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.02.2023 / 08:38
Autor: SEEbiz
HOUSTON - Exxon Mobil Corp (XOM.N) u srijedu je u podnošenju vrijednosnih papira upozorio na potencijalne rizike za svoje naftne operacije u Kazahstanu, koje su prošle godine donijele 2,5 milijardi dolara zarade.

Prijetnje izvozu nafte Kazahstana u središtu su pozornosti otkako je Moskva izvršila invaziju na Ukrajinu prije godinu dana ovog tjedna. Exxon i Chevron glavni su vlasnici proizvodnje nafte u srednjoazijskoj zemlji i povezanog izvoznog naftovoda.

Kazahstan dijeli granicu od 4750 milja (7644 km) s Rusijom i njegova izvozna nafta uglavnom putuje preko linije Kaspijskog naftovodnog konzorcija (CPC) kroz Rusiju i slijeće na ruski crnomorski izvozni terminal.

Svako zatvaranje CPC naftovoda ili terminala zatvorilo bi više od 1% globalne opskrbe naftom i koštalo proizvođače milijardi dolara izgubljenog prihoda.

Exxon je rekao da je njegov udio u kazahstanskim naftnim poljima prošle godine proizvodio 246.000 barela nafte i plina dnevno. Ta je nafta donijela zaradu nakon oporezivanja od oko 2,5 milijardi dolara, stoji u podnesku.

Exxon bi "mogao doživjeti gubitak novčanih tokova neizvjesnog trajanja iz svojih operacija u Kazahstanu", stoji u podnesku, ako izvoz nafte kroz CPC naftovod bude "poremećen, ograničen, privremeno obustavljen".

Američka naftna kompanija posjeduje 25% udjela u zajedničkom ulaganju za proizvodnju nafte Tengizchevroil (TCO) pod vodstvom Chevrona, koje kontrolira naftna polja Tengiz i Korolev u Kazahstanu, te 16,8% radnog udjela u polju Kashagan.

Chevron proizvodi oko 380.000 bpd, ili više od 12% ukupne proizvodnje iz Kazahstana. Tvrtka ima za cilj povećati ukupnu proizvodnju za 40% na najvećem kazahstanskom polju Tengiz, na oko 1 milijun bpd.

Prošlog mjeseca, šef financija Chevrona Pierre Breber rekao je da je njegova proizvodnja u Kazahstanu 2022. u prosjeku izgubila manje od 10.000 barela dnevno zbog privremenih prekida.

Tagovi: Exxon Mobil, Chevron, Kazahstan, Darren Woods, Wall Street, naftno tržište, nafta, cijene nafte
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE