GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Eurosuper skuplji za 61 lipu, a eurodizel za 1,49 kuna

Eurosuper skuplji za 61 lipu, a eurodizel za 1,49 kuna
GORIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.03.2022 / 08:50
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Osnovni benzin "eurosuper 95" od utorka se na većini benzinskih postaja u Hrvatskoj prodaje po 12,45 kuna za litru što je 61 lipu skuplje nego jučer kada je u prosjeku stajao 11,84 kuna, osnovni "eurodizel" skuplji je za 1,49 kunu, a skuplja su i premium goriva.

Osnovni "eurosuper 95", podsjetimo, prošli je tjedan do utorka u ponoć stajao 11,84 kuna, a osnovni dizel 12,02 kuna.

Po podacima s tražilice jeftinijeg goriva Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te portala cijenegoriva.info, cijena osnovnog eurosupera 95 na benzinskim postajama Ine, Petrola, Croduxa, Lukoila i još nekih distributera od danas iznosi 12,45 kuna.

Još je veće poskupljenje kod osnovnog eurodizela, koji na većini postaja od danas stoji 13,51 kunu, a bio je 12,02 kune po litri.

Portal cijenegoriva.info objavio je da je prosječni spremnik benzina od ponoći skuplji za 30,5 kuna, a dizela za 74,5 kuna.

Skuplja su i premium goriva

Tražilica jeftinijeg goriva Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja pokazala je da od utorka Ina prodaje svoju benzinsku "stotku" za 13,74 kune, a bila je 13,02 kune. S druge strane, "eurodizel class plus" sada je 14,81 kunu, a bio je 13,32 kune. Inin eurosuper 95 class plus od danas se prodaje za 13,35 kuna, a bio je 12,73 kune.

I na Lukoilu eurosuper 95 ecto prodaje se za 13,35 kuna, a bio je 12,73 kune.

Crodux za litru eurosupera 100 sada traži 13,79 kuna, a bio je 13,07 kuna, dok Q Max eurosuper 100 na postajama Petrola također stoji 13,79 kuna (bio je 13,17 kuna).

"Stotka" na Tifonu stoji 14,18 kuna, a bila je 13,21 kunu.

Od danas se Inin eurodizel class plus, kao i Lukoilov eurodizel ecto prodaju po cijeni od 14,81 kunu, a bio je, do jučer, 13,32 kune.

Na Tifonu eurodizel premium stoji 15,41 kunu, a bio je 13,93 kune, dok Crodux svoj eurodizel maxpower i Petrol svoj Q Max eurodizel prodaju po cijeni od 14,86 kuna, a bio je 13,37 kuna.

Vlada je, podsjetimo, na očekivanu eksploziju cijena goriva prije tri tjedna reagirala dvama uredbama, kojima je fiksirala maržu trgovaca naftnih derivata na osnovni eurosuper i eurodizel te na plavi dizel, a privremeno je smanjila i trošarine na dizelsko i benzinsko gorivo.

Tako je uredbom o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata ukupna marža za dizelsko i benzinsko gorivo fiksirana na 75 lipa po litri, a na plavi dizel na 50 lipa po litri.

Izmjenama Uredbe o trošarinama država je, pak, na rok od 90 dana smanjila trošarine na dizelsko i benzinsko gorivo, i to za 40 lipa po litri bezolovnog motornog benzina te 20 lipa po litri dizelskog goriva.

Na osnovu tih mjera Vlada je procijenila da će se rast cijena osnovnog eurosupera i eurodizela uspjeti zadržati u rasponu od 80 lipa do 1,20 kuna po litri, dok bi bez tih mjera realni tržišni porast iznosio oko dvije kune.

Tagovi: cijene goriva, gorivo, eurosuper 95, eurodizel, benzin, dizel, Tomislav Ćorić
PROČITAJ I OVO
Zbog korone zatvorene neke benzinske postaje Petrola
ZATVARANJE
Zbog korone zatvorene neke benzinske postaje Petrola
LJUBLJANA - U pojedinim dijelovima Slovenije nedavno je primijećeno zatvaranje ili skraćenje radnog vremena pojedinih Petrolovih benzinskih postaja.
Neto dobit Aramca katapultirana 90%
UZLET
Neto dobit Aramca katapultirana 90%
RIJAD - Saudijski naftni div Aramco izvijestio je u nedjelju o nevjerojatnom porastu neto dobiti od 90% u drugom tromjesečju i rekordnim polugodišnjim rezultatima.
Elektroprivreda BiH ostala bez koncesije za VE Podveležje 2
KONCESIJE
Elektroprivreda BiH ostala bez koncesije za VE Podveležje 2
SARAJEVO - Elektroprivreda BiH je izrazila interes za izgradnju vjetroelektrane Podveležje 2, ali je Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona prihvatila inicijativu druge pravne osobe za stjecanje koncesijskih prava na tom lokalitetu.
Rusija počela slati Mađarskoj više plina od ugovorene količine
PLIN
Rusija počela slati Mađarskoj više plina od ugovorene količine
BUDIMPEŠTA - Mađarska, članica Europske unije, priopćila je u subotu da joj je Rusija počela dopremati više prirodnog plina nego što su predvidjele u ranijim trgovinskim ugovorima, nakon posjeta njezina ministra vanjskih poslova Moskvi u srpnju.
Rosneft: Cijene goriva u Njemačkoj će rasti
UPOZORENJE
Rosneft: Cijene goriva u Njemačkoj će rasti
BERLIN - Ruska naftna kompanija Rosneft upozorila je da bi proizvodnja mogla dramatično pasti u rafineriji u pokrajini Brandenburg zbog skorog prekida uvoza nafte iz Rusije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE