GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europski trgovci skladište plin u Ukrajini unatoč riziku

Europski trgovci skladište plin u Ukrajini unatoč riziku
SKLADIŠTA PLINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.08.2023 / 16:45
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Europski trgovci plinom počeli su skladištiti plin u Ukrajini kako bi iskoristili niže cijene i tamošnje raspoložive kapacitete, bez obzira na ratne opasnosti, rekla su tri trgovca i dužnosnici kompanija.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu koja je započela u veljači prošle godine, Europska unija je od članica zatražila visoke razine popunjenosti skladišta plina kako bi nadoknadila smanjenu rusku opskrbu, posebno tijekom zimskih mjeseci kada je najveća potražnja.

Očekuje se da će EU do 1. studenoga postići cilj popunjenosti skladišnih objekata do 90 posto.

Trgovci kažu kako postoji komercijalna logika za skladištenje plina i u Ukrajini, osim na tlu EU-a, kako bi se iskoristile niže cijene.

Češka grupa EPH priopćila je da odluka o korištenju ukrajinskih skladišta potvrđuje povjerenje u tu zemlju.

- EP Commodities transportira prirodni plin u Ukrajinu i koristi ukrajinska skladišta plina. Vjerujemo u pouzdanost ukrajinskih sustava za transport i skladištenje plina, koji su se pokazali pouzdanima čak i u tako neizmjerno teškoj ratnoj situaciji, rekao je menadžer u EPH-u Miroslav Hasko, no nije otkrio o kojem se obujmu skladištenja radi.

Prema platformi za GIE, skladišta plina u zemljama EU-a su 7. kolovoza bila puna 87 posto.

- Primjetan je pozitivan trend u ubrizgavanju plina stranih trgovaca u naše objekte, kažu u ukrajinskom Ukrtransgasu, dijelu grupe Naftogaz.

Naftotgaz je objavio da bi strani kupci mogli koristiti više od 10 milijardi kubičnih metara skladišnog prostora od ukupno oko 30 milijardi kubičnih metara u zemlji, uglavnom na zapadu Ukrajine i daleko od prve linije bojišnice.

Slovački državni SPP, koji opskrbljuje veći dio slovačkog tržišta, dijelom i ruskim plinom, rekao je da razmatra mogućnost korištenja ukrajinskih skladišta jer je popunjenost slovačkih skladišnih prostora već 90 posto.

- Smatramo skladištenje plina u Ukrajini kao jednu od zanimljivih poslovnih prilika koje trenutno razmatramo, rekli su za Reuters iz SPP-a.

Drugi europski trgovci upozoravaju da postoje rizici od mogućih vojnih napada ili pitanja o tome što će se dogoditi s mrežom ako Rusija prestane pumpati plin koji i dalje na Zapad šalje preko Ukrajine.

- Zamislite da dobro ciljani projektil pogodi kompresorsku stanicu ili neku drugu infrastrukturu. Morate uzeti u obzir taj rizik, rekao je Martin Pich iz češke kompanije MND.

Rekao je da trenutni raspon obujma možda nije velik, ali bi se mogao povećati ako cijene padnu na fizičkom (spot) tržištu.

Savjetodavna kuća Bruegel prošli mjesec je objavila da bi Ukrajina mogla povećati europske skladišne kapacitet oko 10 posto.

Tagovi: skladišta plina, Ukrajina, plin
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE