GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europa se može riješiti ovisnosti o nafti i plinu ako uloži 2 bilijuna eura u OIE

Europa se može riješiti ovisnosti o nafti i plinu ako uloži 2 bilijuna eura u OIE
STUDIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.10.2023 / 07:45
Autor: SEEbiz
BRUXELLES - Europa bi se mogla riješiti ovisnosti o fosilnim gorivima i stvoriti samoodrživ energetski sektor ulaganjima od oko 2 bilijuna eura na solarnu energiju, vjetar i druge obnovljive izvore do 2040. godine, pokazala je nova studija.

U izvješću, koje je objavio Potsdamski institut za istraživanje utjecaja klime, navodi se da će kontinent trebati godišnja ulaganja od 140 milijardi eura do 2030. i 100 milijardi godišnje u desetljeću nakon toga da to postigne.

Dok bi većina iznosa bila potrebna za ekspanziju vjetroelektrana na kopnu, solarni, vodikovi i geotermalni izvori bili bi dodatni stupovi strategije koja bi omogućila da se europske potrebe za električnom energijom osiguravaju isključivo iz obnovljivih izvora do 2030. godine.

Trebalo bi još jedno desetljeće da se cijeli energetski sustav, uključujući primjerice grijanje koje trenutno pokreće nafta ili plin, pretvori u obnovljive izvore energije.

"Ove brojke su visoke, ali važno je reći da se procjenjuje da su europske zemlje potrošile 792 milijarde eura u prošloj godini samo na status quo sustava kako bi zaštitile potrošače od učinaka energetske krize izazvane ruskom invazijom u Ukrajinu", navodi se u studiji.

Prošlog mjeseca europski zakonodavci dali su konačno odobrenje pravno obvezujućim ciljevima za brže širenje obnovljive energije u ovom desetljeću, što je središnji dio europskih planova za suzbijanje klimatskih promjena i odustajanje od fosilnih goriva.

Zakon podiže ciljeve EU za obnovljivu energiju, zahtijevajući da 42.5 posto energije EU bude obnovljivo do 2030., zamjenjujući prethodni cilj od 32 posto.

Znanstvena studija - koju je naručio Aquila Capital, jedan od najvećih europskih privatnih investitora u obnovljive izvore energije - ponovila je kritike industrije prema europskim propisima, tražeći brže odobravanje projekata kako bi se osiguralo postizanje ciljeva.

Rečeno je da će opskrba obnovljivom energijom morati rasti za 20 posto godišnje kako bi zadovoljila očekivanu potražnju za električnom energijom do 2030.

Tagovi: solari, vjetroelektrane, fosilna goriva, obnovljivi izvori energije
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE