GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU pokreće novu istragu o kineskim subvencijama za vjetroturbine

EU pokreće novu istragu o kineskim subvencijama za vjetroturbine
ISTRAGA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.04.2024 / 16:40
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Borba Europske unije protiv kineskih subvencija za tehnologiju je donekle razumljiva, ali na neki način predstavlja i trgovinski rat, kaže za Biznis.rs Ivan Vujačić, ekonomist i bivši ambasador SR Jugoslavije u SAD.

Komentirajući najavu Bruxellesa da pokreće novu istragu o subvencijama u kineskom sektoru vjetroturbina, Vujačić je ustvrdio da je teško procijeniti jesu li EU i Kina partneri u borbi protiv klimatskih promjena, odnosno za zelenu tranziciju ili jesu li geopolitički suparnici, jer se te dvije stvari preklapaju.

Dok Europska komisija otvara novu istragu, europska povjerenica za tržišno natjecanje Margaret Vestager (Margrethe Vestager) govorit će kasnije u utorak na američkom Sveučilištu Princeton o uvjetima za razvoj vjetroelektrana u Španjolskoj, Grčkoj, Francuskoj, Rumunjskoj i Bugarskoj, piše Biznis.rs.

Europa je nekoć bila predvodnica u obnovljivoj energiji, ali brz razvoj Kine od 2018. prouzročio je milijarde gubitaka za njezine vodeće proizvođače energije vjetra, uključujući danski Vestas i njemački Siemens Gamesa, prisiljavajući ih na drastična smanjenja troškova, izvještava Politico.

EU želi izbjeći pogrešku koju je napravio tijekom prošlog desetljeća, kada su kineski proizvođači solarnih panela gotovo zatvorili svoje europske konkurente. Godine slabe aktivnosti industrijske politike EU-a, zajedno s politikom otvorenih vrata za zelenu tehnologiju, dovele su do priljeva kineskih solarnih panela na europsko tržište.

Sljedeći veliki udarac europskim proizvođačima donijeli su kineski električni automobili, a EU istražuje državne subvencije i u ovom sektoru.

Kineski ministar trgovine Wang Wentao posjetio je Pariz u ponedjeljak, gdje se sastao s europskim liderima u industriji električnih vozila. Tom je prilikom istaknuo kako brzi razvoj kineskih EV kompanija ne ovisi o konkurentskoj prednosti zahvaljujući subvencijama, već o održivim tehnološkim inovacijama, sveobuhvatnim industrijskim i opskrbnim lancima, kao i tržišnom natjecanju.

Kada je riječ o vjetroturbinama, Kina je dosad osvojila više od polovice svjetskog tržišta. Procjenjuje se da će se tržišni udio kineskih instalacija povećati sa 37 na 55 posto u 2022. Za to vrijeme udio europskih kompanija pao je s 55 na 42 posto, zbog čega bi se ekspanzija u razvoju energije vjetra ostvarila u Kini, a ne u Europi, kako tvrde europski stručnjaci iz Bruxellesa da je to zahvaljujući kineskim državnim subvencijama, zbog čega se EU približava usvajanju novih protekcionističkih mjera za određene vrste proizvoda iz Kine, kao što su električni automobili i možda vjetroturbine.

Tagovi: vjetroturbine, vjetroelektrane, vestas, siemens
PROČITAJ I OVO
FERK odbio uvođenje blok tarifa; ništa od poskupljenja struje u FBiH
STRUJA
FERK odbio uvođenje blok tarifa; ništa od poskupljenja struje u FBiH
SARAJEVO - Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK) je na sjednici održanoj danas, 29. aprila, odbila dati saglanost za uvođenje blok tarifa prilikom obračuna potrošnje struje za domaćinstva.
Shell zarađuje godišnje milijardu dolara samo na trgovini u SAD-u
ZARADA
Shell zarađuje godišnje milijardu dolara samo na trgovini u SAD-u
NEW YORK - Naftni div Shell zarađuje milijardu dolara godišnje na trgovini naftom u SAD-u, pokazali su dokumenti priloženi tužbi bivšeg radnika.
Porasle cijene nafte, brine napetost zbog Bliskog istoka
NAFTNO TRŽIŠTE
Porasle cijene nafte, brine napetost zbog Bliskog istoka
LONDON - Na svjetkim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle, nakon dva tjedna pada, jer trgovce zabrinjava napetost na Bliskom istoku, dok spori rast gospodarstava sprječava snažniji rast cijena "crnog zlata".
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE