GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU i EIB Global financiraju izgradnju vjetroelektrane Vlašić

EU i EIB Global financiraju izgradnju vjetroelektrane Vlašić
PODRŠKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.02.2024 / 12:30
Autor: SEEbiz
SARAJEVO - U sklopu inicijative Global Gateway, EIB Global će osigurati 36 milijuna eura za izgradnju vjetroelektrane Vlašić na području Travnika.

Projekt također ima koristi od 21 milijuna eura bespovratnih sredstava EU-a kanaliziranih kroz Investicijski okvir za zapadni Balkan.

EIB Global, financijski ogranak Europske investicijske banke (EIB) za aktivnosti izvan Europske unije, potpisao je kredit od 36 milijuna eura za izgradnju vjetroelektrane snage 50 MW na visokom platou planine Vlašić, koja se nalazi oko 15 km sjeverozapadno od grada Travnika. Kredit dolazi kao dodatak bespovratnoj pomoći od 21 milijun eura koju je Europska unija dodijelila u prosincu 2023. putem Investicijskog fonda za zapadni Balkan (WBIF).

Usklađeno s nacionalnim strategijama za obnovljive izvore energije, postrojenje uključuje do 18 vjetroagregata i njihovo spajanje na nacionalnu energetsku mrežu, a očekuje se proizvodnja 115 GWh/godišnje električne energije. Ova proizvodnja je ekvivalentna energetskoj potražnji 20.000 kućanstava i istisnut će 140.000 tona CO2 godišnje. Osim doprinosa ciljevima zemlje u pogledu obnovljivih izvora energije i smanjenju ovisnosti o ugljenu, ovaj će projekt podržati prijelaz na gospodarstvo s niskom razinom ugljika i promicati održivi razvoj.

“Kao klimatska banka EU-a, ovo strateško ulaganje pokazuje odlučnost EIB-a da poveća svoju financijsku i tehničku podršku za rješavanje izazova povezanih sa zelenom tranzicijom u Bosni i Hercegovini i regiji Zapadnog Balkana. Podržava energetske i klimatske ciljeve zemlje, istovremeno potičući otporan gospodarski razvoj koji osigurava stabilnu opskrbu energijom i otvara nova radna mjesta. Za EIB Global, vodećeg financijera energetske tranzicije i klimatskih mjera, važno je podržati sve zemlje i regije i osigurati da ova tranzicija bude pravedna i održiva”, rekao je potpredsjednik EIB-a Kyriacos Kakouris.

S obzirom na predanost Bosne i Hercegovine provedbi Zelene agende, zemlja je već počela ulagati u proizvodnju obnovljive energije, što će pomoći u borbi protiv klimatskih promjena, osigurati čist zrak i potaknuti nacionalno gospodarstvo.

Projekt vjetroelektrane Vlašić — procijenjen na preko 91 milijun eura — prepoznat je kao jedan od vodećih projekata 4 — Obnovljivi izvori energije u Ekonomskom i investicijskom planu EU. Za njegovu izgradnju Europska unija izdvojila je ukupno 21 milijun eura bespovratnih sredstava. Osim sredstava EU, Bosna i Hercegovina daje doprinos od 16,7 milijuna eura, dok KfW Razvojna banka nudi kredit od 16,5 milijuna eura.

Tagovi: EIB Global, vjetroelektrana Vlašić
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE