GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU i dalje bez dogovora o zabrani uvoza ruske nafte

EU i dalje bez dogovora o zabrani uvoza ruske nafte
BEZ DOGOVORA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.05.2022 / 20:58
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Veleposlanici država članica EU-a nisu ni u nedjelju uspjele postići suglasnost oko šestog paketa sankcija protiv Rusije, novi sastanak predviđen je u ponedjeljak ujutro prije početka posebnog samita o Ukrajini.

Odbor stalnih predstavnika (Coreper), koji čine veleposlanici država članica, pokušali su u nedjelju popodne doći do konsenzusa o šestom paketu sankcija, koji uključuje zabranu uvoza ruske nafte, ali bez uspjeha. Novi sastanak veleposlanika predviđen je u ponedjeljak prije podne, doznaje se iz europskih izvora.

U ponedjeljak popodne počinje dvodnevni samit EU-a posvećen Ukrajini i posljedicama ruske agresije na tu zemlju. Proteklih dana, Coreper je intenzivno zasjedao pokušavajući postići konsenzus kako bi se do početka samita to pitanje skinulo s dnevnog reda.

Istodobno, Europska komisija je potvrdila da je na stol stavila dopunjeni prijedlog prema kojem bi se do kraja godine zabranio uvoz ruske nafte koja se doprema brodovima, dok bi se nafta koja stiže u EU naftovodom Družba još neko vrijeme mogla uvoziti, kako bi se olakšala situacija zemljama bez izlaza na more, koje su jako ovisne o ruskoj nafti.

“Europsko vijeće bit će sutra kratko upoznato o tom prijedlogu, a dogovor se očekuje na razini Corepera sljedeći tjedan”, kaže izvor Europske komisije.

Ako takav prijedlog i prođe, postavlja se pitanje hoće li onda zemlje koje sirovu naftu dobiju preko naftovoda Družba moći staviti na jedinstveno europskog tržište nakon što se preradi, budući da bi to moglo narušiti ravnopravnost na tom istom tržištu.

Europska komisija je još početkom ovoga mjeseca predložila šesti paket sankcija protiv Rusije, ali nakon gotovo mjesec dana pregovora, dogovora još nema.

Glavna prepreka je Mađarska, koja traži izuzeće od zabrane uvoza ruske nafte ili veliku financijsku kompenzaciju za svoj pristanak na šesti paket sankcija. Mađarska je time nagrizla europsko jedinstvo, koje se smatra jednim od temeljnih pretpostavki za uspješno suprotstavljanje agresivnoj politici ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Tagovi: embargo na rusku naftu, ruska nafta, Viktor Orban, Slovačka, Gazprom, Mađarska, Ursula von der Leyen
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE