GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EPS u 2023. ostvario dobit od skoro milijardu evra

EPS u 2023. ostvario dobit od skoro milijardu evra
SJAJNE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.03.2024 / 08:21
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Skupština Akcionarskog društva Elektroprivrede Srbije (EPS) usvojila je na sednici izveštaj o realizaciji konsolidovanog trogodišnjeg plana poslovanja za prošlu godinu koji je pokazao da je dobit kompanije iznosila 114 milijardi dinara, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

„Finansijski rezultat EPS-a u prošloj godini je zaista istorijski, dobit od skoro milijardu evra je do sada nezabeležena. Ipak, neophodno je nastaviti proces unapređenja upravljanja, sprovesti dubinske promene u svakom segmentu, poboljšati proizvodnju uglja, intenzivirati rad na otkrivkama i ubrzati investicije u proizvodne kapacitete“, rekla je posle sednice ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, predstavnik osnivača u Skupštini EPS AD.

Na sednici Skupštine kojoj su, osim članova Izvršnog odbora, prisustvovali i članovi Nadzornog odbora EPS-a, Đedović Handanović je konstatovala da su tokom prošle godine stabilizovali finansije i proizvodnju električne energije, uz značajno popunjene deponije uglja.

Promene su, prema njenim rečima, počele od vrha, a da bi se kompanija zaista transformisala u profitabilnog energetskog giganta, promene moraju da se sprovedu i u dubini sistema.

„Još se radi na planu transformacije kompanije kojim treba da budu postavljeni temelji operativne i finansijske efikasnosti. Istovremeno, neophodno je identifikovati nepotrebne troškove i sprovesti uštede, jer prostora za uštede ima, pre svega kada su poslovni rashodi u pitanju“, rekla je ona.

Navela je da će država kao vlasnik nastaviti da insistira kako na planu transformacije, tako i na ubrzanom radu na otvaranju novih površinskih kopova, povećanju proizvodnje uglja i na mnogo većoj realizaciji investicija, jer su one EPS-u preko potrebne.

Investicije moraju, kako je rekla, realnije da se sagledaju, bolje planiraju i što je najvažnije značajno bolje realizuju.

Neophodno je, kako je ocenila, posvećeno i kontinuirano praćenje finansijske i fizičke realizacije investicija pre svega u rudarskom rektoru. Istakla je da su „prvi efekti promena tu zahvaljujući predanom radu celog tima“.

Tagovi: EPS, ĐEDOVIĆ, KOSTOLAC, STRUJA, UGLJEN
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte iznad 81 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 81 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima iznad 81 dolara budući da trgovci važu naznake jačanja potražnje na pragu ljetne sezone vožnje u SAD-u i pojačani oprez američke središnje banke pri razmatranju troškova zaduživanja.
EU premašio plan o štednji plina
PLIN
EU premašio plan o štednji plina
BRUXELLES - Europska unija smanjila je potrošnju plina više no što je planirala, a Hrvatska je uštedom na razini europskog prosjeka, pokazalo je izvješće Europske komisije.
Solarna elektrana Saraorci puštena u rad
SOLARI
Solarna elektrana Saraorci puštena u rad
SMEDEREVO - U naselju Saraorci pored Smedereva, završena je prva faza radova na izgradnji najveće solarne elektrane u Srbiji ,,Saraorci” čija ukupna snaga u prvoj fazi iznosi 9.86MW (11,8 MWp) dok u je u drugoj fazi predviđena snaga od 1.5MW (1,86 MWp).
Cijene nafte porasle prema 83 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 83 dolara
NEW YORK - Cijene nafte porasle su na međunarodnim tržištima prema 83 dolara budući da je najava Rusije o smanjivanju opskrbe prevagnula nad signalima američke središnje banke da bi mogla podići troškove zaduživanja ako inflacija ne popusti.
Dioničari Petrola odobrili dividendu od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničari Petrola odobrili dividendu od 1,80 eura
LJUBLJANA - Dioničari Petrola danas su na skupštini u Ljubljani potvrdili prijedlog uprave društva da se od 74,2 milijuna eura bilančne dobiti 74 milijuna eura namijeni za isplatu dividendi, odnosno 1,80 eura bruto po dionici.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE