GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EPS pogoršao sve bilansne pozicije u 2021. godini

EPS pogoršao sve bilansne pozicije u 2021. godini
POGORŠANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.09.2022 / 11:39
Autor: SEEbiz
BEOGRAD – Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije Grupa je u 2021. rapidno pogoršalo sve svoje bilansne pozicije u odnosu na 2020, a učešće u BDP-u zemlje je smanjeno sa 2,23 na 1,38 odsto, objavljeno je u novom broju časopisa MAT (Makroekonomske analize i trendovi).

S obzirom, da se očekuje nastavak globalne energetske krize do kraja 2022. i u 2023, država i kompanija će morati da implementira niz reformskih mera, kako bi kompanija sa što manje gubitaka prebrodila energetsku krizu i stala na zdrave osnove, poručuju iz MAT-a.

U analizi MAT-a Efekti poslovanja EPS-a u 2021: Suočavanje sa posledicama nestrukturiranja, autora Edvarda Jakopina i Nataše Čokorilo, navodi se da je u tom periodu EPS smanjio i bruto dodatu vrednost (BDV) za 35 odsto.

Stručnjaci MAT-a navode i da je ukupan i poslovni rashod EPS-a dvostruko veći od ukupnog i poslovnog prihoda.

Smanjen je kapital za 7,4 odsto, a gubitak je iznosio blizu 150 miliona evra, dok su obaveze dostigle tri milijarde evra, dok kumulirani gubitak iznosi 1,7 milijardi.

Tvrde da su performanse poslovanja JP EPS počele da se pogoršavaju još 2018, sa izuzetkom pandemijske 2020. godine, kao i da se neefikasno poslovanje opterećeno brojnim strukturnim problemima u kontinuitetu produbljuje.

Kompanija je u 2020, navodi MAT, ostvarila dobit od 91 milion evra (više od trećine su rezultanta kursnih razlika), ali je umesto da ode na investicije, polovina dobiti vraćena u budžet, a druga polovina usmerena na pokriće kumuliranih gubitaka.

Usled smanjenja proizvodnje u četvrtom kvartalu, rasta cena uvoza energeneta zbog globalne energetske krize u prvom kvartalu ove godine 2022. i shodno tome dodatnog zaduživanja.

MAT navodi i da kompanija posluje u negativnoj zoni, pošto je imala gubitak u četvrtom kvartalu 2021. od 117 miliona evra i u prvom kvartalu 2022. zabeležila rast gubitaka od 253 miliona evra.

Neto zarade u EPS-u su prosecno godišnje u periodu 2017-2020. realno rasle po stopi od 3,8 odsto, dok je kumulativan realni rast iznosio 15,1 odsto.

U odnosu na prosek Republike, zarade u EPS-u su u 2020. bile vece za 70 odsto, a 2021. za oko 50 odsto, navodi se u analizi MAT-a i poručuje da je rast neto zarada u EPS-u neophodno usaglasiti sa rastom produktivnosti.

Poručuju da su neophodni: finansijska konsolidacija poslovanja, korekcija cene električne energije uz primenu razrađenog socijalnog programa, investicije u modernizaciju i nove kapacitete, efikasnije korporativo upravljanje EPS-om i tranzicija EPS-a ka zelenoj ekonomiji.

Tagovi: Elektroprivreda Srbije, Zorana Mihajlović, Milorad Grčić
PROČITAJ I OVO
Od utorka jeftinije gorivo
CIJENE GORIVA
Od utorka jeftinije gorivo
ZAGREB - Od utorka na hrvatskim crpkama pojeftinjuje gorivo.
Srbija pregovara o gasu iz Azerbejdžana
PREGOVORI
Srbija pregovara o gasu iz Azerbejdžana
BEOGRAD - Srbija pregovara sa partnerima iz Azerbejdžana o količini i cenama gasa koji će dobijati preko gasne interkonekcije Srbija-Bugarska, potvrdili su za Demostat u Ministarstvu rudarstva i energetike.
Dekanić: Hrvatska postaje energetska strateška točka za ovaj dio Europe
ANALITIČARI
Dekanić: Hrvatska postaje energetska strateška točka za ovaj dio Europe
ZAGREB - "Neki energetičari to tvrde već desetljećima, ali osjećali smo ranije određenu šutnju ili pritisak iz nekih krugova. Nisam tada znao s kojih, ali očito s istočne strane jer je uvoz energije sa zapada bio konkurencija uvozu s istoka".
Italija zbog šverca goriva iz Slovenije i Hrvatske na više od 90 milijuna eura
ŠVERC
Italija zbog šverca goriva iz Slovenije i Hrvatske na više od 90 milijuna eura
RIM - Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Bologni i talijanska financijska policija zamrznuli su imovinu pet osoba i dvije tvrtke u vrijednosti od 149 milijuna eura zbog ilegalne trgovine gorivom.
Butković: Kvarner pozicioniran kao energetsko čvorište
DOGAĐAJI
Butković: Kvarner pozicioniran kao energetsko čvorište
OPATIJA - U opatijskom hotelu Milenij održana je konferencija “Kvarner kao energetsko čvorište”, u organizaciji Novog lista, na kojoj je bilo riječi o brojnim do sad ostvarenim i planiranim projektima u energetici i infrastrukturi koji Rijeku i Kvarner sve snažnije pozicioniraju kao energetsko čvorište važno na razini ne samo Hrvatske, već i susjednih zemalja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE