GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EPCG od izvoza zaradila više od 20 miliona

EPCG od izvoza zaradila više od 20 miliona
STRUJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.03.2024 / 16:54
Autor: SEEbiz
NIKŠIĆ – Elektroprivreda (EPCG) je u prva dva mjeseca ove godine ostvarila značajan izvoz i po tom osnovu zabilježila više od 20 miliona EUR profita, dok je uvezla oko deset miliona.

Hidrološka situacija nije loša, iako snijega nije bilo. Ipak, efekti toga će se osjetiti već u maju, kada počinje remont Termoelektrane (TE) Pljevlja koja neće raditi dva mjeseca, prenosi portal RTCG.

Neuobičajeno lijepo vrijeme u januaru i februaru nije uticalo na hidrološku situaciju. Naprotiv, u EPCG su zadovoljni količinom kiše koja je pala tokom prva dva mjeseca.

“U januaru smo imali ostvarenje preko 60 posto od očekivanih padavina, ali je februar bio izdašniji, pa smo imali oko 170 ostvarenja u odnosu na očekivane padavine, tako da su samim tim hidroelektrane u odnosu na pogonsku spremnost iskoristile svaku kap koju je bilo moguće da se uhvati”, kazao je predstavnik EPCG, Bojan Đordan.

Više kiše, više je i struje. To što snijega nije bilo trenutno se ne osjeća, ali će sigurno doći na naplatu.

“Ali će se odraziti u maju, opet u zavisnosti od hidrologije kakva će biti u tim mjesecima. Ukoliko bude prosječna, neće to biti veliki nedostaci, ali ukoliko bi hidrologija podbacila, svakako naročito s aspekta punjenja Pivskog jezera, onda ćemo imati nedostatak hidrološkog potencijala što će da uslovi manju proizvodnju iz HE”, naveo je Đordan.

Isključenje pogona TE Pljevlja na dva mjeseca značajno će povećati deficit struje.

“Karakteristačan drugi kvartal godine gdje očekujemo oko 350 litara po metru kvadratnom padavina. Ukoliko se ostvari očekujemo prosječnu proizvodnju, ukoliko ne, imajući u vidu izlazak TE 1. aprila u redovni godišnji remont za april i maj, definitivno će biti povećan taj deficit, tako da će se količine nadomjestiti iz uvoza”, rekao je Đordan.

Uvozila je Crna Gora struju i tokom prošle godine, ali istovremeno i izvozila. O tome brine tim ljudi koji svakodnevno prati stanje na tržištu.

“U zavisnosti od tržišne cijene pokušavaju da ostvare najbolji finansijski efekat za kompaniju, tako da se uvijek dešavaju i uvoz i izvoz, ali je dominirao izvoz”, saopštio je Đordan.

EPCG otkupljuje svaki proizvedeni megavat struje i od malih hidroelektrana i vjetroelektrana. Ove godine očekuju i prve efekte solarnih panela, što će, kako je kazao Đordan, obogatiti distributivnu mrežu za 30-ak megavata.

Tagovi: epxg, struja, energija, električna energija
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima ispod razine od 87 dolara, odražavajući prigušene bojazni da bi eskalacija sukoba na Bliskom istoku i najavljene nove američke sankcija na iranski izvoz mogli ugroziti opskrbu.
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
GORIVO
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
WASHINGTON - Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) odobrit će i ovog ljeta prodaju mješavina benzina s visokim udjelom etanola kako bi ublažila potencijalne poremećaje u opskrbi zbog sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku, pokazao je interni dokument.
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
INTERES
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
BANJA LUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je jučer u Banjoj Luci sa zamjenikom generalnog direktora Zarubežnjefta Igorom Šcelkunovim.
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
LNG
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
BRUXELLES - Sljedeći paket sankcija Europske unije trebao bi uključivati korake protiv "flote tankera u sjeni" koji prevoze rusku naftu kako bi se zaobišle sankcije, rekao je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Bilstrom uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu.
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
PORAZ
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
SARAJEVO - BH Gas i Energoinvest dužni su isplatiti mađarskom FGZS-u preko 11 miliona dolara zbog prelaska na Turski tok.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE