GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Enna: Ne gradimo spalionicu u Kutini

Enna: Ne gradimo spalionicu u Kutini
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.03.2024 / 13:54
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Kompanija Energia naturalis (Enna) opovrgnula je u subotu tvrdnje građanske inicijative, koja se protivi spalionici otpada u Kutini, da Enna namjerava izgraditi spalionicu na ulazu u grad, istaknuvši da projekt Eko reci park uopće ne predviđa izgradnju spalionice otpada.

Građanska inicijativa "Ne spalionici otpada u Kutini" i mještani Radničkog naselja Krč nezadovoljni su jer, kako tvrde, Enna planira u industrijsko-logističkoj zoni u blizini Petorkemije graditi kogeneracijsko postrojenje u kojem će se spaljivanjem otpada proizvoditi toplinska i električna energija. Poručili su kako bi spalionica znatno narušila kvalitetu njihovih života i istaknuli da će se protiv toga boriti svim zakonskim sredstvima.

Iz Enne, međutim, naglašavaju da Eko reci park (ERP) ne predviđa spalionicu otpada, nego izgradnju triju tehnološki povezanih cjelina - sortirnice plastične ambalaže, pogona za reciklažu tj. proizvodnju plastičnih reciklata i kogeneracijskog postrojenja u kojem će se proizvoditi toplinska i električna energija potrebna za rad ERP-a.

- Kogeneracijsko postrojenje objedinjuje najbolje raspoložive tehnologije, trenutačno dostupne na tržištu, a slična postrojenja postoje i uspješno rade u nizu zemalja EU-a koje su predvodnice u visokim standardima zaštite okoliša, poput Švicarske, Finske, Austrije i Danske.

ERP predstavlja ulaganje od 220 milijuna eura i zapošljavao bi 200 ljudi, mahom inženjera i tehnologa te visokokvalificiranog operativnog osoblja, navodi Enna.

Iz kompanije također odbacuju optužbe građanske inicijative da "u slučaju projekta ERP građani Kutine nisu bili informirani ni uključeni u donošenje odluka".

Javnosti je bio omogućen uvid u sve važnije odluke povezane s projektom (sukladno propisima koji reguliraju to područje), počevši od izmjene prostornih planova pa do postupka procjene utjecaja zahvata na okoliš, a što je sve dokumentirano i radi se o javno dostupnim dokumentima, navodi Enna.

Također, javnost je bila aktivno uključena tijekom javne rasprave u okviru postupka procjene utjecaja zahvata na okoliš (koja je trajala od 11. kolovoza do 11. rujna 2021.) te je na sve pristigle primjedbe/pitanja/komentare stručno odgovoreno, a temeljem dijela primjedbi studija je izmijenjena i dorađena.

U raspravi je primjedbe dalo 13 subjekata, a sastavni dio rasprave postala je i peticija građana koji se protive projektu ERP-a. Građani su također imali mogućnost iznositi svoje primjedbe na javno objavljene dokumente u postupku njihove izrade, ističe Enna.

Tagovi: enna grupa, Zlatko Babić, enna, Eko reciklažni park d.o.o., spalionica, kutina, petrokemija
PROČITAJ I OVO
Porasle cijene nafte, brine napetost zbog Bliskog istoka
NAFTNO TRŽIŠTE
Porasle cijene nafte, brine napetost zbog Bliskog istoka
LONDON - Na svjetkim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle, nakon dva tjedna pada, jer trgovce zabrinjava napetost na Bliskom istoku, dok spori rast gospodarstava sprječava snažniji rast cijena "crnog zlata".
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE