GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Eni na meti kritika zbog destilata palminog ulja u biogorivima

Eni na meti kritika zbog destilata palminog ulja u biogorivima
KRITIKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.01.2024 / 16:42
Autor: SEEbiz
MILANO - Talijanska energetska tvrtka Eni koristi destilat palminog ulja u proizvodnji biogoriva unatoč upozorenjima znanstvenika o krčenju šuma radi sadnje plantaža, izvijestila je europska ekološka udruga Transport & Environment

uropska komisija upozorila je 2019. da uzgoj palmi za potrebe proizvodnje palminog ulja dovodi do prekomjerne deforestacije, zatraživši od članica da ograniče njegovu upotrebu u proizvodnji biogoriva do 2023. godine. Od 2030. goriva više ne bi trebala sadržavati palmino ulje.

Talijanski Eni obećao je 2020. da će do 2023. prestati koristiti palmino ulje u rafinerijama. U listopadu 2022. objavili su da su ispunili obećanje.

Brojke su neumoljive: Čini se da ni političke svađe ni silne zabrane ne mogu ugroziti kraljevski status palminog ulja
Ekološka udruga T&E podastrla je u izvješću "Prekršeno obećanje: kako se Enijeve rafinerije još uvijek oslanjaju na proizvode na bazi palminog ulja" dokaze da su tankeri Enijevim rafinerijama i prošle godine dopremali destilat masne kiseline palminog ulja (PFAD), nusproizvod palminog ulja.

"I to unatoč znanstvenim studijama koje pokazuju da su PFAD-ovi, uz sirovo palmino ulje, pokretač deforestacije", naglasila je udruga u izvješću.

Dokazi su u suprotnosti s Enijevim obećanjem iz 2020. godine da će postupno izbaciti iz uporabe sirovo palmino ulje i njegove destilate, upozoravaju.

Eni je odgovorio da od kraja 2022. ne koristi palmino ulje, napominjući da je upotreba PFAD-a dozvoljena, i prema talijanskim i prema zakonima EU-a.

"PFAD je otpadni nusprodukt procesa rafiniranja palminog ulja", naglasili su, dodajući da se njegova upotreba ne bi trebala izjednačavati s upotrebom palminog ulja.

I mnogi drugi proizvođači biogoriva, uključujući i najvećeg na europskom tržištu, Neste, smatraju PFAD otpadnim proizvodom u procesu prerade.

U listopadu 2022. Eni je objavio da više neće nabavljati palmino ulje, dodavši da to ne vrijedi za otpadne nusproizvode. Do tada planirali su izbaciti iz upotrebe i ulje i otpadni proizvod.

Tagovi: Eni, nafta, biogorivo, palmino ulje
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE