GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Energetska tranzicija gasi milijun radnih mjesta u rudarskom sektoru

Energetska tranzicija gasi milijun radnih mjesta u rudarskom sektoru
POSLJEDICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.10.2023 / 18:15
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Prijelaz na čišće izvore energije ugasit će do sredine stoljeća gotovo milijun radnih mjesta u rudarskom sektoru, izračunala je tvrtka Global Energy Monitor, upozorivši vlade da rudari ne bi smjeli biti gubitnici procesa tranzicije.

Stotine rudnika bit će zatvoreno u nadolazećim desetljećima zbog kraja radnog vijeka i zamjene ugljiena energentima s niskom razinom ugljika.

Većina rudnika koje vjerojatno čeka zatvaranje "nije sastavila plan o produljenju poslovanja odnosno o upravljanju prijelazom na gospodarstvo bez ugljena", upozorio je američki think tank Global Energy Monitor (GEM).

Vlade se moraju pobrinuti da radnici ne budu gubitnici u procesu energetske tranzicije, upozorila je Dorothy Mei, voditeljica GEM-ovog projekta Global Coal Mine Tracker.

"Zatvaranje rudnika ugljena nije moguće izbjeći, ali jest moguće izbjeći gospodarske teškoće i socijalne probleme radnika", naglasila je Mei.

GEM je analizirao 4300 aktivnih rudnika i prijedloga o njihovom otvaranju u zemljama širom svijeta koji zapošljavaju gotovo 2,7 milijuna radnika. Utvrdili su da u rudnicima koji će prestati s radom do 2035. radi više od 400 tisuća rudara.

Provedba plana o postupnom smanjivanju uporabe ugljena kako bi se rast temperature na Zemlji ograničio na 1,5 Celzijevih stupnjeva podrazumijevat će angažman samo 250 tisuća rudara, manje od 10 posto trenutno zaposlenih, procjenjuje GEM.

Kineska industrija ugljena, najveća u svijetu, trenutno zapošljava više od 1,5 milijuna ljudi, procjenjuje GEM. Od procijenjenih milijun izgubljenih radnih mjesta do 2050. godine više od 240 tisuća bit će zatvoreno samo u kineskoj pokrajini Shanxi.

Kineske rudarske tvrtke već su prošle kroz nekoliko ′valova′ restrukturiranja u proteklim desetljećima i mnoga rudarska područja na sjeveru i sjeveroistoku tragaju za novim izvorima rasta i zapošljavanja.

"Industrija ugljena u cjelini na lošem je glasu kada je u pitanju odnos prema radnicima", rekao je Ryan Driskell Tate, GEM-ov programski direktor za ugljen.

"Treba nam proaktivno planiranje za radnike i zajednice (koje žive od ugljena) ... kako bi sektor i vlade i u budućnosti bili odgovorni prema radnicima na čija je leđa tako dugo padao najveći teret", poručio je Driskell.

Tagovi: rudarski sektor, rudnici, energetika
PROČITAJ I OVO
Porasle cijene nafte, brine napetost zbog Bliskog istoka
NAFTNO TRŽIŠTE
Porasle cijene nafte, brine napetost zbog Bliskog istoka
LONDON - Na svjetkim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle, nakon dva tjedna pada, jer trgovce zabrinjava napetost na Bliskom istoku, dok spori rast gospodarstava sprječava snažniji rast cijena "crnog zlata".
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE