GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Elektroprivredi BiH prijeti financijski slom

Elektroprivredi BiH prijeti financijski slom
KATASTROFA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.10.2023 / 13:09
Autor: SEEbiz
SARAJEVO - Vršitelj dužnosti generalnog direktora i vršitelji dužnosti članova Uprave JP Elektroprivreda BiH priopćili su kako u cilju objektivnog informiranja javnosti ukazuju da je na dan stupanja na dužnost 24. kolovoza 2023. godine financijsko poslovanje društva bilo u gubitku u iznosu od 55,11 milijuna KM, a ostvareni prihod u prvih osam mjeseci manji je za 108,96 milijuna KM u odnosu na planirani.

- Preuzimanjem poduzeća sadašnja Uprava se suočila sa značajno smanjenim plasmanom ugljena iz rudnika Koncerna EPBiH u termoelektrane Tuzla i Kakanj, koji je u razdoblju siječanj-kolovoz iznosio svega 57,1% od planiranog. i ugovorenih količina te s padom proizvodnje električne energije. Zbog revitalizacije, koja je počela sa zakašnjenjem od četiri mjeseca, ugašen je Blok 6 TE Tuzla - ističu u EPBiH.

Trenutna situacija s isporukama uglja i ozbiljno dovođenje u pitanje proizvodnje električne energije i stabilnosti elektroenergetskog sustava rezultat je nepostojanja potrebnih mjera i aktivnosti prethodne Vlade FBiH i uprave JP Elektroprivreda BiH na zaustavljanju kontinuiranog pada plasman ugljena iz rudnika Koncerna koji je započeo 2019. godine. Izravna posljedica je smanjenje proizvodnje električne energije za cca 1.400 GWh u 2022. godini u odnosu na 2018. godinu, smanjenje bilančnih viškova i prihoda po osnovi prodaje na tržištu za cca 280 milijuna KM.

Trend značajnog pada plasmana proizvodnje ugljena i električne energije, bilančnih viškova namijenjenih prodaji na tržištu i prihoda po tom osnovu, nastavljen je iu 2023. godini. U informaciji od 30. siječnja 2023. godine prethodna Vlada FBiH upozorena je na uzroke koji utječu na poslovanje društva i neminovno dovode do negativnog financijskog rezultata, odnosno gubitka u iznosu od 90,8 milijuna KM. U istoj informaciji Vlada FBiH, osim sagledavanja čimbenika ključnih za obavljanje osnovne djelatnosti, stanja deponija ugljena, dinamike njegove isporuke, sagledavanja hidroloških prilika i potrošnje električne energije, zastoja u radu bloka 6 u TE Tuzla, isporuka toplinske energije za potrebe grijanja, ukazala je da je JP Elektroprivreda BiH izložena značajnom riziku nedostatka električne energije za zadovoljenje potreba svojih kupaca, a posljedično i potrebe kupovine energije na tržištu. Reakcije i poduzimanje aktivnosti na otklanjanju ili ublažavanju negativnih uzroka su izostale, ističe se u priopćenju.

- Imajući u vidu činjenicu da je prethodna Vlada FBiH prije devet mjeseci ozbiljno upoznata sa pregledom elektroenergetskog stanja i financijskog položaja poduzeća za razdoblje veljača-prosinac 2023. godine, plasiranje informacije o nepostojećem gubitku i Dostupnost značajnog iznosa sredstava na računima, dodatno usložnjava tešku situaciju u kojoj se nalazi JP Elektroprivreda BiH i otežava napore i aktivnosti na iznalaženju rješenja kojima će se izbjeći financijski slom najvažnijeg gospodarskog subjekta u FBiH i dovođenje u pitanje stabilnosti elektroenergetskog sustava i opskrbe kupaca.

Pred sadašnjom Upravom JP Elektroprivreda BiH je teška zadaća, prije svega zaustavljanja daljnjeg pada proizvodnje uglja i električne energije, za čiju realizaciju je neophodno sinergijsko djelovanje svih aktera uključenih u funkcioniranje elektroenergetskog sustava u FBiH. - poručuju iz EPBiH.

Tagovi: Elektroprivreda BiH, TE Tuzla
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE