GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Duić: Možemo biti zemlja sa 100 posto obnovljivom energijom

Duić: Možemo biti zemlja sa 100 posto obnovljivom energijom
OIE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.10.2022 / 23:47
Autor: SEEbiz / H
KARLOVAC - Hrvatska bi mogla do 2030. uz iskorištavanje energije sunca i vjetra, a uzimajući u obzir da su i hidrocentrale obnovljiv izvor energije, biti 100 posto obnovljiva i samodostatna, bez uvoza, sažetak je predavanja o energetskoj tranziciji održanog u utorak u Karlovcu.

Elektrane na sunčanu energiju, vjetar, na geotermalnu energiju, energiju rijeka, biomasu, sve su to “obnovljivi izvori energije dostatni za sve naše potrebe, a sada već i isplative", rekao je na javnom predavanju profesor zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje Neven Duić govoreći o supstituciji fosilnih goriva i posebno ruskog plina.

Sada se razmatra mogućnost iskorištavanja pučinskog vjetra na Sjevernom Jadranu”, s potencijalom od 10 GW i s time bi Hrvatska mogla postati od 2040. i izvoznikom električne energije, ako stvari sada dobro postavimo, smatra prof. Duić. Također procjenjuje da Hrvatska tako može postati i izvoznikom zelenog vodika, odnosno vodika koji se proizvodi elektrolizom vode uz korištenje energije sunca ili vjetra.

Kao član Odjela energetskih sustava Hrvatske akademije tehničkih znanosti (HATZ) Duić smatra kako će se realizirati plan EU da se do 2030. godine povećaju solarni kapaciteti za 600 GW, što je više nego što je sadašnji europski vrh potrošnje ljeti u Europi. Hrvatska se u tom smislu također budi, rekao je.

Dodao je kako Sunce na Zemlju šalje osam tisuća puta više energije od one koju trošimo, te je sunčeva energije potencijal za čije hvatanje smo razvili i tehnologiju, kao i za njeno pretvaranje u električnu energiju. Pri tom se tehnologija razvila tako da je i sasvim isplativa ugradnja fotopanela, nekima se investicija vrati kroz četiri ili pet godina, a nekima kroz osam ili devet, napomenuo je.

Tagovi: obnovljivi izvori energije, Neven Duić
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE