GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dodik na mala vrata ušao u energetski sektor Crne Gore

Dodik na mala vrata ušao u energetski sektor Crne Gore
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.03.2024 / 11:24
Autor: SEEbiz
PODGORICA - EPCG Solar gradnja potpisala je jučer ugovor o poslovno-tehničkoj suradnji s tvrtkom Kaldera iz Laktaša, čime je i službeno omogućen ulazak kapitala i udjela Milorada Dodika, koji je poznat kao vlasnik u sjeni ove banjalučke energetske tvrtke.

Osim što je Milorad Dodik pod zapadnim sankcijama, uz GP Krajina, na tom popisu je i tvrtka Kaldera, zbog korupcije i malverzacija.

Kaldera je osnovana u travnju 1994. godine kao proizvodno-uslužna tvrtka u sektoru energetike i telekomunikacija. Glavna djelatnost Kaldere dva i pol desetljeća bila je proizvodnja uređaja za distribuciju i kontrolu električne energije. Ova firma je bila favorit mnogih tendera i godinama je važila za jednu od najboljih u Srpskoj.

No, kako pišu domaći mediji, razlog zašto su pokupili sve moguće tendere leži u papirnato bliskom odnosu vlasnika ove tvrtke Milenka Čičića zvanog Mićo Kalder i Milorada Dodika.

Javna je tajna da Dodika s Čičićem veže dugogodišnje prijateljstvo i poslovna suradnja. Čičić je inače vlasnik Dodikovog omiljenog hotela Kaldera u Aleksandrovcu, gdje je prvi čovjek SNSD-a često primao strane delegacije, ali i održavao sastanke s najužim stranačkim vrhom.

Čičić je i jedan od najvećih dioničara Krajina City Company, firme koja je izgradila desetke zgrada u Banjoj Luci. Čičić je prije nekoliko godina izgradio poslovnu zgradu u naselju Borik, koju je zatim prodao Vladi Srpske, koja ju je kupila za novoformirani Privredni sud Republike Srpske. Kompanija Kaldera dobila je milijunske poslove od Vlade Srpske i milijunske kredite Investiciono-razvojne banke RS. Ova firma je i suvlasnik GP Krajine, firme koja bilježi nevjerojatne poslovne rezultate.

Zanimljiva je malverzacija o kojoj su pisali bosanskohercegovački mediji: Republika Srpska je prije 14 godina prodala Hidroelektrane Bistrica tvrtki Kaldera za 6,8 milijuna KM, a prije tri godine ih otkupila za oko 20 milijuna maraka!

Zbog ovih i sličnih koruptivnih radnji Kaldera, ali i druga Čičićeva tvrtka GP Krajina, nalaze se na američkoj crnoj listi.

No, činjenica da su na crnoj listi SAD-a zbog korupcije nije spriječila EPCG Solar gradnju i menadžment te tvrtke da jučer potpišu ugovor o poslovno-tehničkoj suradnji s Kalderom.

Štoviše, EPCG Solar gradnja je u jučerašnjem saopćenju dostavljenom medijima izrazila veliko zadovoljstvo što je potpisala ugovor o saradnji sa jednom ovako "RENOMIRANOM" kompanijom.

– Znajući sve ovo, možemo samo konstatirati da je ovaj potpisani ugovor rezultat predanog rada cijele uprave Solarne gradnje i svih zaposlenika te da, kao što smo već rekli, grabimo velikim koracima da budemo lideri u oblasti solarne energije iu regionu - naveli su, između ostalog, iz EPCG Solarne gradnje.

Tagovi: DODIK, EPCG, EPCG SOLAR, kaldera, SOLARI, OIE
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE