GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dobit Ine u prvom polugodištu 73,3 milijuna eura

Dobit Ine u prvom polugodištu 73,3 milijuna eura
U PLUSU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.07.2023 / 18:16
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Neto dobit Ine u prvom polugodištu iznosila je 73,3 milijuna eura i bila je 65,3 posto manja od 211,1 milijuna eura koliko je iznosila u istom prošlogodišnjem razdoblju, pokazuju podaci iz Ininog nerevidiranog konsolidiranog polugodišnjeg izvještaja o poslovanju.

Ukupni prihodi Ine u prvom polugodištu iznosili su 1,77 milijardi eura što je 16,8 posto manje nego lani, a ukupni rashodi smanjeni su za 9,8 posto, na 1,68 milijardi eura.

U pogledu vanjskog okruženja, prvu polovicu 2023. obilježila je stabilizacija cijena nafte i pad cijena plina te nastavak regulatornih ograničenja, što je negativno utjecalo na rezultat u prvom polugodištu, kažu u Ini.

Dodaju da je u skladu sa smanjenim cijenama EBITDA istraživanja i proizvodnje nafte i plina smanjena za 22 posto pri čemu i dalje ostaje na razmjerno snažnoj razini od 214 milijuna eura.

Prirodni pad proizvodnje iznosio je tri posto, što u Ini ocjenjuju dobrim, s obzirom na starost portfelja.

Tijekom prvom polugodišta Inina ulaganja iznosila su 218 milijuna eura, od čega je 85 milijuna eura vezano za kupnju 25,25 posto udjela u OMV-u Slovenija čime se Inin udio povećava na 33 posto, povrh 132 milijuna kapitalnih ulaganja.

Nastavak nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka ostaje fokus kapitalnih ulaganja, najavljuju u Ini.

Ističu kako je financijska pozicija kompanije stabilna, uz neto dug gotovo nepromijenjen u odnosu na prvo lanjsko polugodište.

Zsuzsanna Ortutay, predsjednica Uprave Ine, navela je: “Godina 2023. i dalje je aktivna u Ini. Nastavlja se razdoblje intenzivnih ulaganja u djelatnost Rafinerija i marketinga, pri čemu Projekt nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka dostiže 78 % gotovosti. Nakon uspješne nadogradnje ključnih procesnih postrojenja, što je važan korak u projektu, krajem travnja u Rafineriji nafte Rijeka počela je prerada.

Tijekom drugog tromjesečja 2023. dogodile su se i važne promjene u portfelju. Petrokemija je prodana, dok je INA ojačala svoj udjel na slovenskom tržištu povećanjem udjela u OMV Slovenija na 33 %. Ta transakcija osigurala je dugoročno tržište za proizvode Rafinerija nafte Rijeka.

U dijelu Istraživanja i proizvodnje nafte i plina, prirodni pad proizvodnje trenutačno je usporen na oko 3 % te je provedena daljnja racionalizacija portfelja završetkom prodaje imovine u Angoli i East Yidma u Egiptu. INA će nastaviti s ulaganjima u Istraživanje i proizvodnju s namjerom daljnjeg povećanja sigurnosti opskrbe energijom u Hrvatskoj. Nadalje, treba naglasiti da će se zbog normalizacije makro okruženja ekstra profiti iz 2022. godine teško ponoviti.

Poslovanje Rafinerija i marketinga uključujući Usluge kupcima i Maloprodaju i dalje ima negativni novčani tok zbog pogoršanog okruženja marži i ograničenja marže na goriva, koja je još na snazi. Ipak, povećanje prodajne količine Maloprodaje i stalno povećanje marže negoriva pozitivno su utjecali na rezultat”.

Tagovi: Ina, kompanija Ina, Rafinerija Rijeka
PROČITAJ I OVO
Slijedi li ozbiljno poskupljenje struje i plina?
ENERGENTI
Slijedi li ozbiljno poskupljenje struje i plina?
ZAGREB - Građane je zabrinula vijest o poskupljenju struje i plina od 1. listopada ove godine, no Vlada za N1 umiruje paniku.
Mađarska u problemima zbog nafte, mogao bi ih spasiti Janaf
KRIZA
Mađarska u problemima zbog nafte, mogao bi ih spasiti Janaf
ZAGREB - Mađarska strepi od moguće energetske krize nakon što je Ukrajina uvela djelomičnu zabranu tranzita ruske nafte do Mađarske preko svog teritorija.
Ukrajinski plinovodi: Hoće li opskrba biti moguća nakon isteka sporazuma s Rusijom?
PLINSKE MUKE
Ukrajinski plinovodi: Hoće li opskrba biti moguća nakon isteka sporazuma s Rusijom?
BRUXELLES - Europska unija započela je pregovore s Azerbejdžanom kako bi nadoknadila veći dio izvoza ruskog plina u Europu. Hoće li opskrba preko Ukrajine biti moguća nakon što krajem godine istekne ugovor s Rusijom?
Dio Vodica opet bez struje
PROBLEMI
Dio Vodica opet bez struje
VODICE - Otok Prvić, dio Srime i dio Vodica ponovno ostali su bez struje zbog preopterećenja mreže.
Pad cijena nafte, u fokusu Kina
NAFTNO TRŽIŠTE
Pad cijena nafte, u fokusu Kina
LONDON - Kraj tjedna donio je pad cijena nafte na svjetskim tržištima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE