GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Do kraja godine kineski kredit za HE Bistrica

Do kraja godine kineski kredit za HE Bistrica
KREDIT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.11.2023 / 07:25
Autor: SEEbiz
SARAJEVO - Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković razgovarao je u srijedu u Banjaluci sa predstavnicima kineske Exim banke i kompanije AVIC, kojoj je povjerena izgradnja hidroelektrane Bistrica.

U okviru završnih pregovora o zaključenju ugovora o kreditiranju, izraženo je obostrano očekivanje da bi do kraja ove godine trebao biti zaključen ugovor o finansiranju izgradnje ovog, hidroenergetskog objekta koji se gradi u donjem toku rijeke Bistrice u blizini Foče.

Predsjednik Vlade Radovan Višković, izrazio je zadovoljstvo dosadašnjim tempom izvođenja radova na gradilištu buduće hidroelektrane, koja će raspolagati sa instalisanom snagom od 39 megavat časova.

Premijer Višković istakao je da je Vlada i na ovom sastanku izrazila snažnu privrženost projektu izgradnje HE Bistrica, za kojeg smatra da je od velikog značaja za dalje jačanje kapaciteta Elektroprivrede Republike Srpske.

On se zahvalio kineskim partnerima na uspješnoj saradnji na realizaciji ovog projekta, u procijenjenoj vrijednosti od 103 mil EUR.

Tokom sastanka, premijer Višković ukazao je da je ovaj projekt dogovoren sa kompanijom AVIC tokom njegove, ranije službene posjete Кini, zajedno sa dogovorom o izgradnji fabrike metalnih cijevi u Foči, koji će, takođe, graditi ova kompanija.

- Uspješna realizacija ove investicije, koja se gradi planiranom dinamikom, predstavlja još jednu potvrdu odlične saradnje sa kineskim kompanijama i bankama, koje su jedan od naših najvažnijih partnera u realizaciji velikih infrastrukturnih projekata, poput ovog – istakao je Višković.

Li Ven, predstavnik Exim banke, istakao je da dijele privrženost realizaciji ovog projekta, ističući da su u ranijem periodu imali izuzetno uspješnu saradnju na svim projektima u koje je bila uključena kompanija AVIC.

Republika Srpske je do sada, vlastitim sredstvima, finansirala trećinu od procijenjene vrijednosti izgradnje HE Bistrica, dok će preostali iznos biti obezbijeđen kreditnim sredstvima.

Radovi na izgradnji ove elektrane trebali bi biti okončani početkom 2027. godine.

Hidroenergetskim korištenjem rijeke Bistrice, predviđena je izgradnja sistema od tri hidroelektrane. Svaka se sastoji od brane, dovodnog tunela, cjevovoda i mašinske zgrade.

Ukupna instalisana snage ovog hidroenergetskog sistema je 34 megavata, a ukupna godišnja proizvodnja 134 gigavat sata.

Tagovi: HE Bistrica, eXIM BANKA, awc
PROČITAJ I OVO
Nafta poskupjela, SAD bi mogla smanjiti strateške rezerve
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta poskupjela, SAD bi mogla smanjiti strateške rezerve
LONDON - Cijene nafte danas su porasle na međunarodnim tržištima.
Shell nadmašio procjenu dobiti u prvom kvartalu unatoč nižim cijenama plina
DOBRE BROJKE
Shell nadmašio procjenu dobiti u prvom kvartalu unatoč nižim cijenama plina
LONDON - Britanski naftni div Shell u četvrtak je izvijestio o dobiti u prvom tromjesečju većoj od očekivane, potaknutoj višim rafinerijskim maržama i snažnim trgovanjem naftom.
Grčki divovi ulažu u solare i u Hrvatskoj
INVESTICIJE
Grčki divovi ulažu u solare i u Hrvatskoj
ZAGREB - Grčki metalurško-energetski gigant Mytilineos i jedan od najvećih proizvođača i trgovaca strujom na Balkanu PPC Grupa s sjedištem u Ateni objavili su sporazum prema kojem će u Hrvatskoj, Italiji, Bugarskoj i Rumunjskoj uložiti dvije milijarde eura u solarne elektrane.
Raste broj solarnih elektrana u Hrvatskoj
SOLARI
Raste broj solarnih elektrana u Hrvatskoj
ZAGREB - Broj sunčanih elektrana je u porastu što govori podatak da ih je na HEP-ovu mrežu s 31. ožujkom bilo priključeno 17.697 od čega u kategoriji kućanstava 12.495, a u kategoriji poduzetništva 5.202, dok ih je prije par godina bilo znatno manje.
Gradnja HE Foča na Drini pod znakom pitanja
USTAVNI SUD
Gradnja HE Foča na Drini pod znakom pitanja
SARAJEVO - Udruženje Aarhus centar u BiH zaprimilo je 24. aprila presudu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojom se usvaja apelacija protiv presude Vrhovnog suda Republike Srpske u vezi s hidroelektranom Foča na rijeci Drini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE