GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 70 centi

Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 70 centi
DIVIDENDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.04.2023 / 14:58
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Nadzorni odbor i uprava Petrola predlažu glavnoj skupštini društva da se 70 lipa bruto po dionici namijeni za isplatu prošlogodišnje dividende. Podrži li skupština sredinom svibnja takvu odluku, dioničari će ove godine dobiti znatno manju dividendu nego lani, kada je iznosila 30 eura bruto po dionici, no dividenda će unatoč gubitku ipak biti isplaćena.

Kako je danas objavio Petrol putem internetskih stranica Ljubljanske burze, pri određivanju prijedloga iznosa dividende u obzir će se uzeti zahtjevni uvjeti poslovanja u 2022. godini, potrebna ulaganja, slobodni novčani tok, zaduženost društva, razvojni planovi, visina zadržane dobiti prethodnih godina. godine, odgovarajući omjer između neto financijskog duga i EBITDA-e te stanje likvidnosti.

Grupa Petrol lani je, prema nerevidiranim podacima, zabilježila rekordnih 9,5 milijardi eura prihoda od prodaje, što je 91 posto više nego godinu prije. Neto gubitak iznosio je 2,7 milijuna eura, objavila je sredinom ožujka kompanija, koja je u međuvremenu u prvoj procjeni u siječnju iskazala prošlogodišnji neto gubitak od 12,1 milijun eura. Godinu ranije grupa je zabilježila 124,5 milijuna eura čiste dobiti.

Na prihode Petrola u 2022. godini, kako je tvrtka pod vodstvom Nade Drobne Popović više puta naglasila, snažno je utjecala regulacija cijena motornih goriva na svim tržištima. Petrol traži odštetu za nastalu štetu, koja prema njihovim izračunima u Sloveniji iznosi 106,9 milijuna eura, au Hrvatskoj 55,9 milijuna eura, te je pokrenuo postupke za mirno rješenje spora kod slovenskog državnog odvjetništva i Republike Hrvatske.

Slovensko državno odvjetništvo odbilo je prijedlog za mirno rješenje spora, no u Hrvatskoj još nisu donijeli odluku. "Uprava društva Petrol i dalje će nastojati nadoknaditi štetu i time zaštititi imovinu društva", stoji u današnjem priopćenju Petrola.

Glavna skupština Petrola još nije sazvana, ali će se prema financijskom kalendaru za ovu godinu održati 18. svibnja. Država je izravno i neizravno vlasnik približno jedne trećine Petrola. Slovenski državni holding ima 12,7 posto dionica, država je izravni vlasnik 10,8 posto tvrtke, a Kapitalska družba 8,7 posto.

Prijedlog odluke o isplati dividende u ovoj godini izrečen je na sjednici Nadzornog odbora održanoj u četvrtak, koja je prihvatila i godišnje izvješće Grupe Petrol za prošlu godinu. Drobne Popović je uz današnju objavu godišnjeg izvješća napisala da su izvanredni događaji u međunarodnom geopolitičkom i poslovnom okruženju, koji se nisu mogli predvidjeti, a koji su ostavili snažan pečat na europsko i slovensko gospodarstvo, imali snažan utjecaj na poslovanje. I 2023. godina bit će iznimno zahtjevna, upozorila je.

Na poslovanje grupe i dalje će značajno utjecati regulacija prodajnih cijena goriva i energenata, pooštravanje uvjeta nabave i inflacija, što će biti praćeno prilagodbom poslovnih procesa i optimizacijom troškova. Grupa Petrol za ovu godinu planira prihode od prodaje od 10,2 milijarde eura, prilagođenu bruto dobit od 675 milijuna eura i EBITDA od 250,4 milijuna eura. Za ulaganja u Petrol planirana su sredstva u iznosu od 75 milijuna eura.

Tagovi: Petrol, cijene goriva, dividenda, Nada Drobne Popović, regulirane cijene goriva, Crodux
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE