GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ćorić: Hrvatska posvećena postizanju klimatske neutralnosti

Ćorić: Hrvatska posvećena postizanju klimatske neutralnosti
KLIMA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.10.2021 / 17:33
Autor: SEEbiz / H
PARIZ/ZAGREB - Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u srijedu je na ministarskoj konferenciji OECD-a istaknuo da je Hrvatska posvećena ostvarenju klimatske neutralnosti i dugoročno održivog razvoja te da je pokrenula značajne reforme obrazovnog sustava radi prilagodbe izazovima suvremenog tržišta rada.

Ministarska konferencija Vijeća Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) otvorena je u utorak plenarnom sjednicom, kojom je obilježeno 60 godina od osnutka te organizacije, koja okuplja najrazvijenije zemlje svijeta koje čine oko 70 posto svjetskog tržišta, navodi se u priopćenju iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Na ministarskoj konferenciji koja je započela u srijedu ujutro ministri su raspravljali o ključnim globalnim izazovima koji zahtijevaju međunarodnu suradnju i koordinaciju, kao što su borba s pandemijom covida-19, ponovna izgradnja gospodarstva i društva, rješavanje klimatske krize i upravljanje novim tehnologijama.

Ministar Ćorić, navodi se u priopćenju, obratio se sudionicima na temu izgradnje zelene budućnosti te inovacija i uključivih puteva prema neto nula emisijama. Pritom je istaknuo hrvatsku posvećenost ostvarenju klimatske neutralnosti i dugoročno održivog razvoja te naglasio nužnost angažmana svih sektora i dionika.

Osvrnuo se i na mogućnosti i izazove koje postavlja uvođenje inovacija i novih tehnologija. „Prijelaz na inovacije u poslovanju i industriji otvara nova radna mjesta, ali i zahtijeva nova znanja i vještine. Hrvatska je pokrenula značajne reforme obrazovnog sustava s ciljem prilagodbe svih razina obrazovanja izazovima suvremenog tržišta rada. Potrebno je uzeti u obzir starenje stanovništva, brzinu tehnoloških promjena i vrijeme potrebno za postizanje ekonomskih učinaka povećane kvalitete ljudskog kapitala", izjavio je Ćorić.

Kako je dalje naveo, ubrzanje i produbljivanje tih reformi u idućem razdoblju stvorit će temelje za povećanje produktivnosti i povećanje potencijala rasta u sljedećem desetljeću.

"Također, važno je kontinuirano poticati i motivirati potrošače da donose po okoliš prihvatljivije odluke, ne samo kada su u pitanju proizvodi i usluge, već i izvori energije, kako bi se podigla svijest o njihovom doprinosu izgradnji zdravijeg i boljeg okoliša i klime za sve“, rekao je ministar Ćorić na ministarskoj konferenciji.

Tagovi: Tomislav Ćorić, klimatske promjene
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE