GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte stabilne blizu 89 dolara

Cijene nafte stabilne blizu 89 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.09.2023 / 17:34
Autor: SEEbiz
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u ponedjeljak blizu razine od 89 dolara, poduprte procjenama da će vodeći proizvođači ustrajati u ograničavanju opskrbe, a američka središnja banka pomoći potražnji pauzom u podizanju kamatnih stopa.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila gotovo nepromijenjena u odnosu na zatvaranje trgovine na kraju prošlog tjedna i iznosila je 88,60 dolara. Prošli petak zaključila je trgovinu u plusu 1,66 dolara.

Američko tržište danas je zatvoreno zbog praznika, a u elektroničkoj trgovini cijena barela također je bila gotovo nepromijenjena i iznosila je 85,66 dolara. Prošli petak zaključio je trgovinu u plusu 1,39 dolara.

Raspoloženje su na kraju prošlog i na početku ovog tjedna obilježila očekivanja da će vodeći proizvođači smanjivati opskrbu i u idućim mjesecima kako bi poduprli cijene.

„Pokretač cijena bila su u prvom redu očekivanja da će vodeći proizvođači Rusija i Saudijska Arabija dodatno smanjiti opskrbu", rekla je Sugandha Sachdeva iz Acme Investment Advisorsa.

Očekuje se da će Saudijska Arabija produljiti odluku o smanjivanju proizvodnje za milijun barela dnevno i na listopad. Odluku su do sada uglavnom objavljivali prije službene prodajne cijene koja je kupcima stizala u prvom tjednu u mjesecu, napominje Reuters.

Rusija je već najavila da će u rujnu smanjiti izvoz za 300.000 barela dnevno. U kolovozu smanjila ga je za 500.000 barela dnevno.

Potpredsjednik ruske vlade Alexander Novak rekao je prošli četvrtak da je Rusija s partnerima u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEC) dogovorila parametre smanjivanja izvoza. Službeno priopćenje s detaljima očekuje se ovaj tjedan.

Zbog proizvodne politike OPEC+ opskrba ′kiselom′ naftom složenih rafinerija u Indiji, Kuvajtu, Džizanu, Omanu i Kini naftom bit će i dalje tijesna, dok bi globalno tržište nafte trebalo oslabiti u idućih šest do osam tjedana zbog održavanja rafinerija, smatra šef Vitola Russell Hardy.

Potporu tržištu pružaju i nagađanja da će američka središnja banka ovog mjeseca napraviti pauzu u ciklusu podizanja kamatnih stopa, s obzirom na slabašan tempo zapošljavanja u SAD-u u kolovozu.

Broj radnih mjesta neto je porastao za skromnih nešto više od 180 tisuća, no stopa nezaposlenosti popela se na 3,8 posto, a rast plaća bio je umjeren, što signalizira hlađenje tržišta rada.

Ulagače je pak ohrabio rast aktivnosti u kineskoj industriji u kolovozu, prema istraživanju PMI-ja, koji signalizira snažniju potražnju u najvećem svjetskom uvozniku.

OPEC je odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica prošli petak poskupio 1,21 dolar, na 89,65 dolara.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Rusiji prijeti nestašica benzina
UKRAJINSKI NAPADI
Rusiji prijeti nestašica benzina
MOSKVA - Val napada ukrajinskih bespilotnih letjelica na naftne rafinerije duboko u Rusiji natjerao je Kremlj da se bori za obranu vlastitog teritorija dok istovremeno vodi rat sa svojim susjedom, izvještava Politico.
Od utorka blago pojeftinjenje goriva
CIJENE GORIVA
Od utorka blago pojeftinjenje goriva
ZAGREB - Od utorka nas očekuje blago smanjenje cijena goriva.
Cijene nafte zadržale se ispod 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte zadržale se ispod 84 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima ispod 84 dolara budući da je posustalo zapošljavanje u SAD-u raspirilo zabrinutost za potražnju, neutraliziravši signale vodećih proizvođača da bi mogli smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine.
Pad cijena plina srezao prihode i dobit PPD-a
LOŠA GODINA
Pad cijena plina srezao prihode i dobit PPD-a
ZAGREB - Prvo plinarsko društvo (PPD), najveći hrvatski uvoznik plina u vlasništvu Pavla Vujnovca, u prošloj je godini pretrpio značajan pad prihoda uslijed pada cijena plina.
Cijene nafte rastu na kraju tjedna
RAST
Cijene nafte rastu na kraju tjedna
LONDON - Sirova je nafta blago porasla u današnjem trgovanju nakon što su cijene nafte na tržištima ovog tjedna pale.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE