GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte stabilne blizu 42 dolara, u fokusu Libija i zalihe u SAD-u

Cijene nafte stabilne blizu 42 dolara, u fokusu Libija i zalihe u SAD-u
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.09.2020 / 16:39
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u srijedu na međunarodnim tržištima blizu 42 dolara, budući da su sklonost ulagača rizičnijoj imovini i rast zaliha derivata u SAD-u neutralizirali rast zaliha sirove nafte i zabrinutost za potražnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 41,80 dolara. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 39,89 dolara.

Ulagače su danas oraspoložili podaci iz njemačke industrije pa su dionice na europskim tržištima porasle a putanju su slijedila i naftna tržišta.

Dodatnu potporu cijenama pružilo je jučer objavljeno izvješće Američkog instituta za naftu (API), koje je pokazalo pad zaliha derivata i benzina u prošlom tjednu dok su zalihe sirove nafte porasle.

"Današnji oporavak apetita za rizičnom imovinom malo podiže cijene nafte, ali već je naišao na odlučan otpor", rekao je Craig Erlam iz OANDA-e.

Fokus se sada preusmjerava na službeno izvješće o američkim zalihama, koje će biti objavljeno tokom dana. Ulagači žele znati hoće li potvrditi API-jeve podatke.

Kočnica cijenama bio je pak nagli rast broja novozaraženih Covidom 19, posebice u Indiji, Francuskoj i Španjolskoj, te nova ograničenja u Velikoj Britaniji, obnovivši zabrinutost za potražnju paralelno očekivanoj obnovi isporuka iz Libije.

U SAD-u je broj smrtnih slučajeva premašio je 200.000, navodi Reuters.

"Cijene nafte i danas se relativno dobro drže s obzirom na brojne nepovoljne faktore s kojima se suočavaju - čvrst američki dolar, zabrinutost za potražnju i veću ponudu", konstatira Carsten Fritsch iz Commerzbanka.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici, uključujući Rusiju, smanjuju opskrbu za 7,7 milijuna barela dnevno kako bi poduprli cijene i prilagodili ponudu smanjenoj potražnji u vrijeme pandemije koronavirusa.

OPEC je suočen s novim izazovom jer je Libija pošteđena smanjenja opskrbe a sada planira povećati proizvodnju, koristeći priliku koju stišavanje oružanih sukoba. Dosadašnja primirja nisu dugo trajala, napominje Reuters.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela naftnih proizvoda košarice njegovih članica u utorak iznosila 41,32 49 dolara, što znači da je bila 17 centi niža nego prethodnog radnog dana.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE