GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte skočile prema 80 dolara, u fokusu je Hormuški tjesnac

Cijene nafte skočile prema 80 dolara, u fokusu je Hormuški tjesnac
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.01.2024 / 18:21
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte poskočile su danas na međunarodnim tržištima prema 80 dolara budući da ulagači strahuju od eskalacije sukoba na Bliskom istoku i poremećaja u transportu nafte kroz Hormuški tjesnac.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 2.21 dolar nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 79.62 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 2.13 dolara višoj cijeni, od 74.15 dolara.

Tržišta je u ovom tjednu poljuljala eskalacija krize u Crvenom moru.

Krajem prošle godine jemenski Huti, koji se nazivaju Ansar Allah, počeli su u tjesnacu Bab al-Mandab na ulazu u Crveno more napadati komercijalne brodove povezane s Izraelom kako bi iskazali potporu palestinskom Hamasu u sukobu s izraelskim oružanim snagama u Pojasu Gaze.

U noći sa četvrtka na petak SAD i Britanija odgovorili su napadima na vojne ciljeve u Jemenu povezane s tom skupinom, koja je najavila odgovor. Eskalacija je na naftnom tržištu potaknula strah da bi se sukob Izraela i Hamasa mogao proširiti na cijelu regiju i omesti opskrbu.

"Posljedice opsežnije obustave protoka nafte kroz Hormuški tjesnac bile bi do tri puta snažnije od cjenovnih šokova 70-ih"
Važna je točka na prometnim pravcima na Bliskom istoku i Hormuški tjesnac, koji kontrolira Iran. Iranska mornarica zaplijenila je jučer tanker koji je iračku sirovu naftu namijenjenu Turskoj prevozio južno od tjesnaca.

"Posljedice eventualne opsežnije obustave protoka nafte kroz Hormuški tjesnac bile bi do tri puta snažnije od cjenovnih šokova 1970-ih i dvostruko veće od utjecaja ukrajinskog rata na tržište plina i nadovezale bi se na već krhke opskrbne lance i razine zaliha", rekao je Saul Kavonic iz MST Marquee.

Kroz Hormuški tjesnac dnevno prolazi više od 20 milijuna barela nafte, što odgovara otprilike petini ukupne globalne potrošnje, naveli su u bilješci analitičari ING-a.

Vodeća izvoznica nafte Saudijska Arabija pozvala je na suzdržanost i izbjegavanje eskalacije
Američki predsjednik Joe Biden rekao je da su "ciljani udari" u Jemenu jasna poruka da SAD i partneri neće tolerirati napade na svoje osoblje niti "dopustiti neprijateljskim akterima da ugroze slobodu plovidbe".

Glasnogovornik Huta odgovorio je da će skupina i dalje ciljati brodove koji idu prema Izraelu. Vodeća izvoznica nafte Saudijska Arabija pozvala je na suzdržanost i izbjegavanje eskalacije, dodajući da prati situaciju uz veliku zabrinutost.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je da je jučer barel košarice nafte njezinih članica neznatno pojeftinio, na 78.88 dolara.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE