GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte rasle jer brodarske kompanije izbjegavaju Sueski kanal

Cijene nafte rasle jer brodarske kompanije izbjegavaju Sueski kanal
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.12.2023 / 17:01
Autor: SEEbiz
LONDON - Cijenen nafte porasle su danas na međunarodnim tržištima jer napadi Huta na brodove u Crvenom moru izazivaju strah od prekida redovite opskrbe. Cijena barela je na londonskom tržištu porasla 62 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 77.17 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 47 centa višoj cijeni, od 71.90 dolara.

BP je privremeno zaustavio sve tranzite nafte kroz Crveno more, priopćeno je danas, nakon napada Huta, koji kontroliraju veći dio Jemena, na tankere preko vikenda. I brodarske kompanije priopćile su tijekom vikenda da će izbjegavati Sueski kanal. Cijene su na oba tržišta u prošlome tjednu bilježile mali plus nakon sedam tjedana pada jer je prošlotjedni sastanak središnje američke banke Fed pobudio nadu da je povećanje kamatnih stopa gotovo, a rezovi na putu.

"Porast geopolitičke premije rizika, sada u obliku redovitih napada Huta na komercijalne brodove u Crvenom moru, ima neospornu ulogu u oživljavanju cijena nafte", rekao je Tamas Varga iz PVM-a.

Potporu daje i priopćenje Rusije da će produbiti smanjenje izvoza nafte u prosincu za mogućih 50 tisuća barela dnevno ili više, nešto ranije nego što je bilo najavljivano, dok najveći svjetski izvoznici rezovima svoje proizvodnje pokušavaju poduprijeti globalne cijene nafte.

To se događa nakon što je Moskva u petak obustavila oko dvije trećine utovara sirove nafte Urals iz luka zbog oluje i planiranih radova održavanja. OPEC je odvojeno izvijestio da je barel košarice nafte njegovih članica u petak poskupio 1.26 dolara, na 78.03 dolara.

Šijitski pobunjenici Huti u Jemenu preuzeli su danas odgovornost za napad na dva broda u Crvenom moru. Brod u vlasništvu Norveške napadnut je danas u činu za koji američki dužnosnici tvrde da je potekao s jemenskog teritorija koji je pod kontrolom proiranskih pobunjenika.

Jemenski Huti preuzeli su odgovornost za napad na dva broda: norveški Swan Atlantic te na brod MSC Clara, objavio je vojni glasnogovornik Jahja Sarea u izjavi na društvenoj mreži X.

Vlasnik norveškog broda objavio je da ga je pogodio neidentificirani objekt te da članovi posade nisu ozlijeđeni. Operater Uni-Tankers priopćio je da je manji požar koji je izbio stavljen pod kontrolu. Brod je prevozio biljna ulja na otok Reunion.

Napad na M/V Swan Atlantic posljednji je u nizu napada na brodove u Crvenom moru od početka sukoba u Gazi. Britanski naftni div BP objavio je danas da prekida tranzit preko Crvenog mora zbog opetovanih napada.

Proteklih dana nekoliko vodećih svjetskih špediterskih tvrtki, poput MSC-a i Maerska, počeli su ploviti oko Afrike, što je povećalo troškove i vrijeme njihovim pošiljkama. Sueskim kanalom prolazi oko 15 posto svjetskog prometa.

Huti napadaju brodove u prosvjedu protiv izraelske ofenzive na Pojas Gaze i tvrde da napadaju brodove povezane s Izraelom. Ti su napadi primorali SAD i saveznike da raspravljaju o osnivanju skupine koja će štititi crvenomorsku rutu, što Teheran smatra pogreškom.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Shell zarađuje godišnje milijardu dolara samo na trgovini u SAD-u
ZARADA
Shell zarađuje godišnje milijardu dolara samo na trgovini u SAD-u
NEW YORK - Naftni div Shell zarađuje milijardu dolara godišnje na trgovini naftom u SAD-u, pokazali su dokumenti priloženi tužbi bivšeg radnika.
Porasle cijene nafte, brine napetost zbog Bliskog istoka
NAFTNO TRŽIŠTE
Porasle cijene nafte, brine napetost zbog Bliskog istoka
LONDON - Na svjetkim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle, nakon dva tjedna pada, jer trgovce zabrinjava napetost na Bliskom istoku, dok spori rast gospodarstava sprječava snažniji rast cijena "crnog zlata".
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE