GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte prošloga tjedna pale oko 2 posto

Cijene nafte prošloga tjedna pale oko 2 posto
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.12.2023 / 07:14
Autor: SEEbiz / DPA
LONDON - Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna pale oko 2 posto jer su trgovci skeptični po pitanju smanjenja proizvodnje OPEC-a i jer je zbog slabosti gospodarstava moguć daljnji pad potražnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna pala 2,1 posto, na 78,88 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,9 posto, na 74,07 dolara.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici odlučili su smanjiti proizvodnju u prvom tromjesečju iduće godine za otprilike 700 tisuća barela dnevno.

OPEC+ proizvodi više od 40 posto svjetske nafte i već dulje vrijeme smanjuje proizvodnju kako bi podupro cijene koje su se spustile s gotovo 100 na 80-ak dolara po barelu zbog slabljenja gospodarstava, a time i potražnje za naftom.

Prvotno je ta odluka OPEC-a podržala rast cijena nafte, no ubrzo su one pale jer su trgovci skeptični, s obzirom da će proizvođači proizvodnju smanjivati dobrovoljno i da neće biti kontrola.

Analitičari su, pak, očekivali da će smanjenje proizvodnje biti veće i da će se inzistirati na poštivanju dogovorenih kvota.

Odluka "neće stišati konfuziju na naftnom tržištu kojemu će trebati tjedni i mjeseci da dokuči kako stvari stoje, i to pod uvjetom da izvješća koja će proizvođači sami sastavljati budu uistinu vjerodostojna", objašnjava analitičar PVM-a John Evans.

Cijene su nafte pod pritiskom i zbog daljnjeg slabljenja najvećih svjetskih gospodarstava.

Podaci iz globalne industrije pokazali su slabost i u studenom zbog posustale potražnje. Aktivnost u industriji eurozone ponovo se smanjila, izvijestio je S&P Global, a ni kinesko gospodarstvo, najveći svjetski uvoznik nafte, nije baš u najboljoj formi.

Podršku cijenama trenutno pruža samo uvjerenje trgovaca da su središnje banke zapadnih zemalja završile ciklus povećanja kamata, s obzirom da inflacija popušta.

No, gospodarstva će vjerojatno stagnirati ili slabiti idućih mjeseci, a proći će još mjeseci prije nego što bi središnje banke mogle početi smanjivati kamate i tako podržavati oporavak gospodarstava.

Nakon prošlotjednog pada, na londonskom je tržištu cijena barela u minusu u odnosu na početak godine više od 8, a na američkom tržištu više od 7,5 posto.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Rusiji prijeti nestašica benzina
UKRAJINSKI NAPADI
Rusiji prijeti nestašica benzina
MOSKVA - Val napada ukrajinskih bespilotnih letjelica na naftne rafinerije duboko u Rusiji natjerao je Kremlj da se bori za obranu vlastitog teritorija dok istovremeno vodi rat sa svojim susjedom, izvještava Politico.
Od utorka blago pojeftinjenje goriva
CIJENE GORIVA
Od utorka blago pojeftinjenje goriva
ZAGREB - Od utorka nas očekuje blago smanjenje cijena goriva.
Cijene nafte zadržale se ispod 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte zadržale se ispod 84 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima ispod 84 dolara budući da je posustalo zapošljavanje u SAD-u raspirilo zabrinutost za potražnju, neutraliziravši signale vodećih proizvođača da bi mogli smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine.
Pad cijena plina srezao prihode i dobit PPD-a
LOŠA GODINA
Pad cijena plina srezao prihode i dobit PPD-a
ZAGREB - Prvo plinarsko društvo (PPD), najveći hrvatski uvoznik plina u vlasništvu Pavla Vujnovca, u prošloj je godini pretrpio značajan pad prihoda uslijed pada cijena plina.
Cijene nafte rastu na kraju tjedna
RAST
Cijene nafte rastu na kraju tjedna
LONDON - Sirova je nafta blago porasla u današnjem trgovanju nakon što su cijene nafte na tržištima ovog tjedna pale.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE