GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte porasle prema 81 dolaru

Cijene nafte porasle prema 81 dolaru
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.11.2023 / 17:00
Autor: SEEbiz
LONDON - Cijene nafte porasle su utorak na međunarodnim tržištima prema 81 dolar pod utjecajem špekulacija da bi vodeći proizvođači mogli dodatno smanjiti opskrbu u 2024. godini i poremećaja u proizvodnji u Kazahstanu zbog oluje.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 73 centa nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 80,71 dolar. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 74 centa višoj cijeni, od 75,60 dolara.

Fokus je tržišta još od prošlog tjedna na redovnom sastanku Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika, uključujući Rusiju, koji je neočekivano odgođen za četiri dana i umjesto u nedjelju bit će održan u četvrtak.

Trgovci žele znati hoće li OPEC+ smanjivati opskrbu i u idućoj godini, možda još i više nego u 2023., a nervozu su izazvale informacije o zahtjevima afričkih država o većim proizvodnim kvotama i o njihovom sporu sa Saudijskom Arabijom.

Pregovori su teški i veće su šanse da će važeći sporazum biti produljen nego da će grupa na tržište izbacivati još manje barela, rekli su u utorak za Reuters izvori u OPEC+.

"Ako ne doživimo neugodno iznenađenje, trgovci će pad cijena u proteklim danima vjerojatno tretirati kao priliku za kupnju, posebno ako bude postignut dogovor o još značajnijem smanjenju opskrbe", rekao je Tamas Varga iz PVM, misleći na sastanak OPEC+.

Potporu cijenama pružili su u utorak i slabiji dolar, očekivanja pada zaliha u SAD-u i prepolovljena proizvodnja na najvećim naftnim poljima u Kazahstanu zbog oluje.

Četiri analitičara procijenila su u Reutersovom istraživanju da će najnovija tjedna izvješća pokazati pad zaliha u SAD-u za oko dva milijuna barela. Udruga proizvođača API objavit će izvješće tokom dana, a vlada sutra.

OPEC je odvojeno izvijestio da je barel košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak pojeftinio 1,41 dolar, na 82,75 dolara.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Porasle cijene nafte, brine napetost zbog Bliskog istoka
NAFTNO TRŽIŠTE
Porasle cijene nafte, brine napetost zbog Bliskog istoka
LONDON - Na svjetkim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle, nakon dva tjedna pada, jer trgovce zabrinjava napetost na Bliskom istoku, dok spori rast gospodarstava sprječava snažniji rast cijena "crnog zlata".
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE