GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte porasle jedan posto

Cijene nafte porasle jedan posto
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.08.2023 / 17:59
Autor: SEEbiz
london - Cijene nafte poskočile su u petak jedan posto na međunarodnim tržištima, uoči govora čelnika američke središnje banke Fed Jeromea Powella koji bi investitorima mogao dati naznake o daljnjem smjeru kretanja kamatnih stopa.

Cijena barela porasla je na londonskom tržištu u odnosu na prethodno zatvaranje 93 centi, na 84,29 dolara. Na američkom se tržištu barel prodavao oko 87 centi višoj cijeni, po 79,92 dolara.

Oprez ulagača uoči govora predsjednika Fed-a Jeroma Powella na simpoziju u Jackson Holeu podigao je dolar na najvišu razinu u posljednjih 10 tjedana, dok tržišta čekaju naznake o tome koliko će dugo kamatne stope ostati povišene. Snažan dolar čini naftu skupljom za vlasnike drugih valuta i smanjuje potražnju.

U međuvremenu, odnedavno je sve je očitije smanjenje ponude nafte na globalnom tržištu, napisali su u bilješci analitičari Morgan Stanleya. Banka očekuje da će ponuda sirove nafte padati tijekom ostatka godine, ali za 2024. predviđa i sporiju potražnju, što će rezultirati prekomjernom ponudom početkom sljedeće godine.

Razgovori između Turske i iračke poluautonomne regionalne vlade Kurdistana o izvozu sirove nafte iz sjevernog Iraka trebali bi se nastaviti nakon što dužnosnici u ovome tjednu nisu uspjeli postići dogovor o nastavku izvoza. Turska je 25. ožujka zaustavila dotok iračke nafte preko luke Ceyhan, nakon što je izgubila dugogodišnji arbitražni slučaj kojeg je pokrenuo Irak.

Državni mediji su u međuvremenu citirali iranskog ministra nafte koji očekuje da će proizvodnja sirove nafte u zemlji do kraja rujna dosegnuti 3,4 milijuna barela dnevno, iako su američke sankcije i dalje na snazi. Dodatno, američki dužnosnici sastavljaju prijedlog kojim bi se ublažile sankcije naftnom sektoru Venezuele, otvarajući put većem broju tvrtki i zemalja da uvoze njezinu naftu.

Tagovi: nafta, cijene nafte, WTI nafta, Brent nafta
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE