GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte podignute na 77 dolara

Cijene nafte podignute na 77 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.05.2023 / 17:05
Autor: SEEbiz
LONDON - Cijene nafte porasle su u utorak na 77 dolara, potaknute optimističnim procjenama da će Kongres i Bijela kuća postići dogovor o podizanju plafona duga i saudijskim signalom o mogućem dodatnom smanjenju opskrbe.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za jedan dolar nego na jučerašnjem zatvaranju tržišta i iznosila je 76,99 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 63 centa višoj cijeni, od 72,68 dolara.

Na tržištima napeto prate pregovore Bijele kuće i predstavnika republikanaca iz Zastupničkog doma Kongresa o podizanju limita državnog zaduživanja, koji trenutno iznosi 31,4 bilijuna dolara.

Pregovarači bi se danas trebali ponovo sastati, a imaju samo devet dana vremena da otklone probleme sa servisiranjem financijskih obaveza.

Pozornost tržišta privukla je i izjava saudijskog ministra za energetiku da bi se trgovci koji špekuliraju s padom cijena mogli ponovo naći u problemima.

Ponovo će jauknuti, kao što su jauknuli u travnju (kada su Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njihovi saveznici odlučili dodatno smanjiti opskrbu - op. a.), poručio je princ Abdulaziz bin Salman Al-Saud u utorak s Katarskog ekonomskog foruma.

Ako cijene naglo porastu zbog neočekivanog smanjenja opskrbe, trgovci koji špekuliraju s njihovim padom zaključuju pozicije s gubitkom, tumači Reuters.

"(Današnji) rast cijena rezultat je kombinacije oprezne nade da bi zbrka s plafonom zaduživanja mogla biti raščišćena i izjava saudijskog ministra energetike", zaključuje Tamas Varga iz brokerske tvrtke PVM.

"Tržište će sada zaključiti da su veće šanse za dodatno smanjenje proizvodnje na idućem sastanku OPEC+, bilo ono opravdano ili ne", dodaje Varga.

Nekoliko članica skupine odlučilo je od svibnja do kraja godine dobrovoljno smanjiti proizvodnju za 1,16 milijuna barela dnevno kako bi uravnotežili cijene.

OPEC+ ponovo će razgovarati o proizvodnoj politici 4. lipnja.

Tagovi: nafta, cijene nafte, WTI nafta, Brent nafta
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte zadržale se ispod 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte zadržale se ispod 84 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima ispod 84 dolara budući da je posustalo zapošljavanje u SAD-u raspirilo zabrinutost za potražnju, neutraliziravši signale vodećih proizvođača da bi mogli smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine.
Pad cijena plina srezao prihode i dobit PPD-a
LOŠA GODINA
Pad cijena plina srezao prihode i dobit PPD-a
ZAGREB - Prvo plinarsko društvo (PPD), najveći hrvatski uvoznik plina u vlasništvu Pavla Vujnovca, u prošloj je godini pretrpio značajan pad prihoda uslijed pada cijena plina.
Cijene nafte rastu na kraju tjedna
RAST
Cijene nafte rastu na kraju tjedna
LONDON - Sirova je nafta blago porasla u današnjem trgovanju nakon što su cijene nafte na tržištima ovog tjedna pale.
Gazprom potonuo u gubitak prvi put u više od dva desetljeća
GUBITAK
Gazprom potonuo u gubitak prvi put u više od dva desetljeća
MOSKVA - Plinski div Gazprom u vlasništvu Kremlja priopćio je u četvrtak da je pao na neto gubitak od 629 milijardi rubalja (6,9 milijardi dolara) u 2023., što je njegov prvi godišnji gubitak u više od 20 godina, usred sve manje trgovine plinom s Europom, nekada njegovim glavnim prodajnim tržištem.
Cijene nafte ispod 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte ispod 84 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 84 dolara pod utjecajem signala vodećih proizvođača da bi mogli smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine i nagađanja o punjenju strateških rezervi u SAD-u.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE