GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte pale prema 98 dolara

Cijene nafte pale prema 98 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.02.2022 / 22:05
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 98 dolara budući da su se stišale bojazni da će sankcije Rusiji zbog napada na Ukrajinu obuhvatiti i rusku naftu i plin.

Na londonskom je tržištu cijena barela za isporuke u travnju pala za 1,06 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 98,02 dolara, nakon što je nakratko bila poskočila na 101,99 dolara. U aktivnijim ugovorima za isporuke u svibnju bila je niža za 64 centi i iznosila je 94,78 dolara.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 31 cent nižoj cijeni, od 92,50 dolara. Nakratko se bio popeo na 95,64 dolara.

Ruski napad na Ukrajinu podigao je u četvrtak cijene nafte iznad 100 dolara prvi puta od 2014. godine. U Londonu dosegnuo je 105 dolara, ali se nakon zatvaranja cijena spustila.

Tisuće ljudi u Ukrajini napustile su domove u bijegu pred sukobima, a američki predsjednik Joe Biden uveo je sankcije Rusiji koje joj otežavaju transakcije u ključnim inozemnim valutama. Na meti su se našle i banke i državna poduzeća.

Moskvi su sankcije uveli i Britanija, Japan, Kanada, Australija i Europska unija, a Njemačka je obustavila postupak certifikacije 11 milijardi dolara vrijednog plinovoda koji bi trebao udvostručiti isporuke ruskog plina.

Ruska nafta i plin neće izravno biti obuhvaćeni sankcijama, napomenuo je američki dužnosnik. Rusija je drugi najveći svjetski proizvođač sirove nafte i glavni opskrbljivač Europe plinom.

Američki predsjednik naglasio je pak da SAD s drugim zemljama radi na kombiniranom otpuštanju na tržište veće količine nafte iz strateških rezervi.

"Čini se da se europski i američki političari zasada suzdržavaju od sankcija Rusiji u energetskom sektoru jer bi to Europi naškodilo jednako kao i Rusiji, ako ne i više", rekao je Bjarne Schieldrop iz SEB-a.

Vodeći kupci ruske nafte imaju ipak teškoća s pribavljanjem bankovnih jamstava i pronalaženjem brodova, rekli su izvori Reutersu.

Proizvođači okupljeni u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njihovi saveznici ne pokazuju pak zasada da su spremni povećati proizvodnju u travnju više od dogovorenih 400.000 barela dnevno, unatoč skoku cijena iznad 100 dolara, rekli su izvori iz OPEC+.

Grupa u čijim je redovima i Rusija ponovo će razmotriti proizvodnu politiku na sastanku zakazanom iduće srijede.

OPEC je odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u četvrtak stajao 101, 22 dolara, što znači da je poskupio čak 5,12 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Tagovi: nafta, Brent nafta, WTI nafta, naftno tržište, OPEC
PROČITAJ I OVO
Siemens Energy se vratio profitabilnosti
U PLUSU
Siemens Energy se vratio profitabilnosti
BERLIN - Njemački energetski div Siemens Energy u drugom je tromjesečju tekuće poslovne godine, koja je za tvrtku završila u ožujku, ostvario neto dobit od 108 milijuna eura, nakon što je godinu prije zabilježio gubitak od 189 milijuna eura, sažeti su poslovni podaci, prenosi njemačka novinska agencija dpa.
Milatić: Može se očekivati daljnje sniženje cijene plina
PLIN
Milatić: Može se očekivati daljnje sniženje cijene plina
OPATIJA - Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Ivo Milatić na 39. Međunarodnom znanstveno-stručnom susretu stručnjaka za plin u Opatiji u srijedu je istaknuo da se nakon listopada, prema sadašnjim pokazateljima, može očekivati sniženje cijene plina.
Obnovljivi izvori zaslužni za 30 posto svjetske energije
OIE
Obnovljivi izvori zaslužni za 30 posto svjetske energije
NEW YORK - Obnovljivi izvori energije energije sada čine više od 30 posto svjetske proizvodnje električne energije, navodi se u izvješću koje je u srijedu objavio think tank Ember.
Saudi Aramco smanjio dobit u prvom kvartalu
PAD
Saudi Aramco smanjio dobit u prvom kvartalu
RIJAD - Saudijski energetski div Saudi Aramco u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario neto dobit od 27,27 milijardi dolara (25,3 milijarde eura), što je 14,5 posto manje nego u istom razdoblju lani.
Italija zabranjuje solarne ploče na poljoprivrednim zemljištima
ZABRANE
Italija zabranjuje solarne ploče na poljoprivrednim zemljištima
RIM - Talijanska vlada usvojila je prijedlog zakona koji zabranjuje postavljanje solarnih ploča na poljoprivrednom zemljištu, izvijestili su ministri, ali signalizira zeleno svjetlo za fotonaponske sustave iznad polja i vinograda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE