GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte pale prema 101 dolar, trgovce brinu više kamatne stope

Cijene nafte pale prema 101 dolar, trgovce brinu više kamatne stope
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.08.2022 / 16:42
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima prema 101 dolar jer trgovci strahuju da će agresivan odgovor središnjih banaka na inflaciju i podizanje kamatnih stopa oslabiti svjetsko gospodarstvo i potražnju za gorivom.

Na londonskom je tržištu cijena barela u ugovorima s rokovima isporuke u listopadu bila niža za 3,9 dolara u odnosu na jučerašnje zatvaranje i iznosila je 101,19 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u plusu 4,1 dolar.

Aktivnije se danas trgovalo ugovorima s rokovima isporuke u studenome u kojima je cijena barela bila niža za 3,24 posto i iznosila je 99,59 dolara.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 2,89 dolara nižoj cijeni, od 94,12 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u plusu 3,95 dolara.

Tržišta su se jučer fokusirala na prošlotjednu najavu Saudijske Arabije da bi Organizacija zemalja-izvoznica nafte i njezini saveznici mogli smanjiti proizvodnju, paralelno pojačanoj opskrbi iz Irana u slučaju uspjeha pregovora o iranskom nuklearnom programu, rekli su izvori.

Danas se pozornost ponovo preusmjerila na središnje banke i njihovo obuzdavanje inflacije.

Inflacija je u mnogim velikim gospodarstvima blizu dvoznamenkaste razine koja nije viđena gotovo pola stoljeća. Kako bi obuzdala rast cijena, američka središnja banka već je osjetno zaoštrila monetarnu politiku, a njezinim stopama sprema se krenuti i Europska središnja banka (ECB).

Više kamatne stope mogle bi pak ograničiti gospodarski rast i pritisnuti potražnju za gorivom.

"Gospodarski rast bit će i dalje spor s obzirom na agresivnu monetarnu politiku (američkog) Feda. Ulagači sada čekaju na mjesečne podatke o zapošljavanju koji će biti objavljeni u petak", rekao je Kunal Sawhney iz Kalkine Groupa.

Analitičar UBS-a Giovanni Staunovo ističe pak da je okidač za današnji nagli pad cijena bila objava iračkog državnog trgovca naftom SOMO da oružani sukobi u Bagdadu, najteži u proteklih nekoliko godina, ne utječu na izvoz nafte.

SOMO je poručio i da može preusmjeriti više nafte u Europu bude li potrebno.

Dodatni pritisak na cijene stvorio je i ruski proizvođač nafte Gazprom Neft porukom da planira udvostručiti proizvodnju na polju Zhagrin u zapadnom Sibiru, na više od 110 tisuća barela dnevno.

Trgovci će pozorno pratiti i sastanak Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika, nakon prošlotjedne najave Saudijske Arabije da bi vodeći proizvođači mogli smanjiti proizvodnju.

U odvojenom izvješću OPEC je objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak poskupio 96 centi, na 104,85 dolara.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE