GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte pale pod pritiskom širenja covida u Kini i jačeg dolara

Cijene nafte pale pod pritiskom širenja covida u Kini i jačeg dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.11.2022 / 15:39
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima na 95 dolara, pod pritiskom jačeg američkog dolara i rasta broja novozaraženih koronavirusom u Kini, što je raspršilo nade u brzo ponovno otvaranje gospodarstva najvećeg svjetskog uvoznika sirove nafte.

Na londonskom je tržištu cijena barela u popodnevnoj trgovini bila 91 cent niža u odnosu na prethodno zatvaranje, od 95,08 dolara. Na američkom se tržištu barel prodavao po 95 centi nižoj cijeni, od 88,01 dolara.

"Jačanje američkog dolara je danas popodne pritisnulo cijene na naftnom i širim robnim tržištima", rekao je Warren Patterson iz ING-a.

"Vjerojatno je tu i element da je tržište malo previše dobilo u petak, nakon ublažavanja karantenskih mjera u Kini", procijenio je Patterson.

Cijene roba porasle su u petak nakon što je kinesko Nacionalno zdravstveno povjerenstvo prilagodilo svoje mjere za prevenciju i kontrolu covida skraćivanjem vremena trajanja karantene za bliske kontakte oboljelih i putnike koji dolaze.

No broj novih slučaja covida 19 porastao je u Kini tijekom vikenda. Peking i neki drugi veliki gradovi su u ponedjeljak izvijestili o rekordnim brojkama zaraženih.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) je u međuvremenu smanjila svoju procjenu rasta globalne potražnje za naftom u ovoj i sljedećoj godini, a kao razlog je navela gospodarske probleme.

Osim toga, američka je ministrica financija Janet Yellen u petak izjavila da Indija može nastaviti kupovati ruske nafte koliko god želi, uključujući i po cijenama iznad mehanizma ograničenja cijena koji je nametnuo G7. Uvjet je samo da se kloni zapadnih osiguranja, financija i pomorskih usluga vezanih uz ograničenja.


Cijene nafte pritisnulo je jačanje dolara nakon komentara guvernera američke središnje banke Feda Christophera Wallera, koji je u nedjelju priopćio da bi Fed mogao razmotriti usporavanje tempa povećanja kamata na svom sljedećem sastanku, ali to se ne bi trebalo shvatiti kao ublažavanje njegove predanosti nižoj inflaciji.

"Još je dug put pred nama, a veliki dio svijeta neće imati tu sreću... ali daljnje naznake da smo već dosegnuli vrhunac inflacije bez sumnje će biti dobrodošle", rekao je Craig Erlam iz OANDA-e.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE