GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte pale ispod 91 dolara, trgovci strahuju za potražnju

Cijene nafte pale ispod 91 dolara, trgovci strahuju za potražnju
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.09.2022 / 19:26
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima ispod 91 dolara pod pritiskom bojazni da će podizanje kamatnih stopa u SAD-u izazvati recesiju koja će prigušiti potražnju za naftom.

Na londonskom je tržištu cijena barela s rokovima isporuke u studenome pala za 1,18 dolara u odnosu na jučerašnje zatvaranje, na 90,82 dolara.

Na američkom tržištu barel s rokovima isporuke u listopadu pojeftinio je 1,31 dolar, na 84,42 dolara. Aktivnije se trgovalo barelima s rokom isporuke u studenome koji su pojeftinili 1,33 dolara, na 84,03 dolara.

Trgovci su fokusirani na sjednicu američke središnje banke koja se sprema u srijedu ponovo podići kamatne stope, vjerojatno za tri četvrtine postotnog boda, kako bi obuzdala inflaciju. Viši troškovi zaduživanja prigušit će gospodarski rast i potražnju za naftom.

Očekivanja podizanja kamatnih stopa idu na ruku dolaru koji se utorak zadržao blizu najviše razine u dva desetljeća, dodatno prigušujući potražnju za naftom smanjenom kupovnom moći tržišnih aktera s ostalim valutama.

Dok SAD i eurozona zaoštravaju monetarnu politiku, Kina je u utorak potvrdila važeće kamatne stope, balansirajući između potpore posustalom gospodarstvu i i slabljenja juana.

Britanska središnja banka objavit će odluku o kamatnim stopama u četvrtak.

Cijene nafte zakočila su danas i očekivanja da će najnovija izvješća pokazati rast zaliha u SAD-u, za oko dva milijuna barela, prema Reutersovoj anketi.

Uteg je i plan američkog ministarstva energetike o prodaji do 10 milijuna barela nafte iz strateških rezervi s rokom isporuke u studenome. Ministarstvo je time produljilo rokove u planu o prodaji ukupno 180 milijuna barela iz zaliha kako bi se ukrotio rast cijena goriva.

Značajniji pad cijena zakočile su naznake ograničene opskrbe.

Tako je dokument Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika pokazao je da je grupa u kolovozu proizvela 3,583 milijuna barela dnevno manje no što je zacrtala, što odgovara oko 3,5 posto globalne potražnje.

Opskrbu koči i zastoj u pregovorima o oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma, koji bi utro put obnovi iranskog izvoza nafte.

OPEC je danas odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak pojeftinio 50 centi, na 95,20 dolara.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Od utorka jeftinije gorivo
CIJENE GORIVA
Od utorka jeftinije gorivo
ZAGREB - Od idućeg tjedna ponovno bismo se trebali voziti jeftinije.
Chevron planira odustati od vađenja nafte u Sjevernom moru
PLANOVI
Chevron planira odustati od vađenja nafte u Sjevernom moru
NEW YORK - Američki naftni div Chevron planira prestati crpiti naftu u Sjevernom moru. U tom svjetlu, među ostalim, najavljuje prodaju svog vlasničkog udjela u najvećem naftnom polju u britanskom dijelu mora koje se nalazi u blizini Shetlandskog otočja.
Slovenija je jedna od pet članica EU-a koje od kolovoza 2022. nisu smanjile potrošnju plina za 15 posto
PLIN
Slovenija je jedna od pet članica EU-a koje od kolovoza 2022. nisu smanjile potrošnju plina za 15 posto
LJUBLJANA - Slovenija se i dalje oslanja na ruski plin koji se uvozi preko Austrije. Osim toga, jedna je od samo pet članica koje od kolovoza 2022. nisu smanjile potrošnju plina za 15 posto, kako je dogovoreno na razini EU.
Vodeći američki ekonomski pokazatelji ponovno pali u travnju
LOŠ TREND
Vodeći američki ekonomski pokazatelji ponovno pali u travnju
WASHINGTON - Indeks vodećih gospodarskih pokazatelja Sjedinjenih Država pao je u travnju za 0,6 posto na 101,8 bodova, nakon što je već pao za 0,3 posto u ožujku, objavila je njujorška organizacija Conference Board.
Cijene nafte oslabile na kraju tjedna
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte oslabile na kraju tjedna
LONDON - Cijene nafte oslabile su se u petak na međunarodnim tržištima, no na tjednoj razini bilježe rast po prvi put nakon tri tjedna pada, jer tržišni sudionici očekuju rast potražnje najvećih svjetskih gospodarstava.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE