GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte pale ispod 90 dolara

Cijene nafte pale ispod 90 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.04.2024 / 18:49
Autor: SEEbiz
LONDON - Cijene nafte kliznule su danas na međunarodnim tržištima na 90 dolara pod pritiskom nagađanja da bi američka središnja banka zbog tvrdokorne inflacije mogla odgoditi sniženje kamatnih stopa, što bi zakočilo gospodarstvo i potražnju za energentima.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 44 centa nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 90,04 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 58 centi nižoj cijeni, od 85,63 dolara.

Trgovci su se fokusirali na blago ubrzanje inflacije u SAD-u u ožujku i naznake u središnjoj banci da će obuzdavanje rasta cijena tražiti dulje razdoblje viših troškova zaduživanja no što se očekivalo, prema zapisniku s prošle sjednice.

Investitori koji su do sada očekivali da će ih Fed sniziti u lipnju pomaknuli su taj rok na rujan, budući da je stopa inflacije i u ožujku bila viša no što se očekivalo, treći mjesec zaredom.

Dulje razdoblje visokih kamatnih stopa moglo bi oslabiti gospodarski rast i zakočiti naftnu potražnju.

Raspoloženje na tržištu prigušio je nagli rast zaliha u SAD-u u prošlom tjednu, za više od pet milijuna barela, i podignuta procjena rasta američke proizvodnje u ovoj godini.

Pojačana ponuda neovisnih proizvođača i značajni rezervni kapaciteti članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) trebali bi tijekom godine, uz mogući negativan utjecaj inflacije na potražnju, potaknuti špekulacije s padom cijena, smatra Vikas Dwivedi iz Macquarieja.

"Mislimo da će biti teško održati cijenu u Londonu iznad 90 dolara u drugoj polovini godine, ako geopolitički poremećaji stvarno ne poremete opskrbu", dodao je Dwivedi.

Bliski istok čeka najavljeni iranski odgovor na izraelski zračni napad na iranski konzulat u Siriji u kojem je poginulo nekoliko visokih vojnih dužnosnika i diplomata.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Vodeći američki ekonomski pokazatelji ponovno pali u travnju
LOŠ TREND
Vodeći američki ekonomski pokazatelji ponovno pali u travnju
WASHINGTON - Indeks vodećih gospodarskih pokazatelja Sjedinjenih Država pao je u travnju za 0,6 posto na 101,8 bodova, nakon što je već pao za 0,3 posto u ožujku, objavila je njujorška organizacija Conference Board.
Cijene nafte oslabile na kraju tjedna
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte oslabile na kraju tjedna
LONDON - Cijene nafte oslabile su se u petak na međunarodnim tržištima, no na tjednoj razini bilježe rast po prvi put nakon tri tjedna pada, jer tržišni sudionici očekuju rast potražnje najvećih svjetskih gospodarstava.
Plenković: HEP ostaje u rukama države
PORUKE
Plenković: HEP ostaje u rukama države
ZAGREB - Budući premijer Andrej Plenković danas je potvrdno odgovorio na pitanje Sandre Benčić (Možemo) može li jamčiti da će HEP i ostale tvrtke od posebnog interesa države, koje su dio energetskog sustava, ostati u državnom vlasništvu do kraja mandata.
Turska pomaže Rusiji u zaobilaženju sankcija i prodaji nafte u EU
RUPA U SANKCIJAMA
Turska pomaže Rusiji u zaobilaženju sankcija i prodaji nafte u EU
ANKARA - Američki list Politico piše da Turska rusku naftu maskira kao vlastitu i izvozi je u Europsku uniju, donoseći Rusiji milijarde profita, koristeći rupu u sankcijama.
IEA upozorava na opasnost od nestašice esencijalnih energetskih minerala
UPOZORENJE
IEA upozorava na opasnost od nestašice esencijalnih energetskih minerala
LONDON - Cijene minerala bitnih za zelenu tranziciju pale su na razine prije Covida-19 jer ponuda sustiže i premašuje potražnju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE